Το Twitter και το YouTube αντιπροσωπεύουν δύο πυλώνες του διαδικτύου, όπου εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες περνούν τον χρόνο τους κάθε μέρα. Οι δύο πλατφόρμες έχουν και κάτι άλλο κοινό, την τελευταία δεκαετία μαστίζονται από ζητήματα απορρήτου και άλλες διαμάχες. Σε άμεση απάντηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να ρίξει το καπέλο της στο ρινγκ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με σχέδια να ξεκινήσει μια δική της υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (ΕΕΠΔ) εγκαινιάζει δύο υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης τις EU Voice και EU Video. Και οι δύο υπηρεσίες βασίζονται στο πρότυπο ανοιχτού κώδικα κοινωνικής δικτύωσης του ActivityPub, επομένως δεν είναι λες και οι παγκόσμιοι ηγέτες της ΕΕ φτιάχνουν από το μηδέν κάποιο νέο κοινωνικό δίκτυο. Αντίθετα, εντάσσονται σε ομάδες όπως το Mastodon και το PeerTube.

Παρά την ανακοίνωση του ΕΕΠΔ, αυτή η πρωτοβουλία βρίσκεται στα σκαριά τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο, αν κρίνουμε από τα πρώτα βήματα που έκανε ο οργανισμός στον διακομιστή του. Ομοίως, τα παλαιότερα βίντεο στον διακομιστή του PeerTube είναι πάνω από ένα μήνα διαθέσιμα.

Η ΕΕ έχει κόντρα με τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας την τελευταία δεκαετία. Η μετάβαση σε ομοσπονδιακές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης μειώνει την ψηφιακή της εξάρτηση από αμερικανικές εταιρείες για παρουσία στο διαδίκτυο. Είναι επίσης σύμφωνο με τις αξίες της ίδιας για την προστασία των δεδομένων των χρηστών και του απορρήτου – λέμε τώρα.

Είναι αδύνατο να πούμε εάν αυτό θα επηρεάσει πραγματικά τη σκηνή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ευρώπη, αλλά δεδομένου του σχετικού μεγέθους μεταξύ Twitter και YouTube, από τη μία πλευρά, και Mastodon και PeerTube, από την άλλη, δεν είναι τόσο πιθανό.

Επιπλέον, δεδομένου ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που συμμετέχουν σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα συνεχίζουν να έχουν λογαριασμούς στο YouTube και στο Twitter, δεν ενθαρρύνουν ακριβώς κανέναν να αλλάξει πλατφόρμες. Άσε που δίνουν απλώς την εικόνα ότι θέλουν να είναι οι μοναδικοί που ελέγχουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.