Η Ευρωβουλή θεωρεί πως τα έσοδα από τις υπηρεσίες streaming δεν διανέμονται δίκαια προς τους καλλιτέχνες και αυτή τη φορά είναι απόλυτα σωστή. Έτσι, θεωρεί πως πρέπει να μπουν κανόνες που να εξασφαλίζουν την δίκαιη αμοιβή των καλλιτεχνών. Παράλληλα, θέλει περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τους αλγόριθμους που δημιουργούν τις προτάσεις και το πως επιλέγουν τους καλλιτέχνες που θα δείξουν.

Αυτές οι προτεινόμενες αλλαγές θέλουν να εξασφαλίσουν πως και οι μικρότεροι καλλιτέχνες θα έχουν ίση ευκαιρία στην προβολή αλλά και στα έσοδα. Επί του παρόντος, τα ποσοστά δικαιωμάτων έχουν οριστεί με τρόπο που κάνει τους καλλιτέχνες να δέχονται χαμηλότερες αμοιβές για τη διανομή του περιεχομένου τους με αντάλλαγμα την προβολή σε πλατφόρμες ροής όπως το Spotify και η Apple Music. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές) ενδιαφέρονται πρωτίστως για τη θέσπιση νέων νομικών πλαισίων για την υποστήριξη των καλλιτεχνών.

Η ευρωβουλή θεωρεί πως ο τρόπος διανομής των κερδών από πνευματικά δικαιώματα είναι άδικος. Οι αλγόριθμοι ευνοούν μεγάλες δισκογραφικές και καλλιτέχνες, όταν παρέχουν προτάσεις στο κοινό, κάτι που καθιστά δυσκολότερη την προβολή μικρότερων καλλιτεχνών και σχημάτων.

Διαχωρισμός App Store και sideloading στα iPhone αποκλειστικά στην Ευρώπη

«Η πολιτιστική ποικιλομορφία και η διασφάλιση ότι οι συγγραφείς αποδίδονται και πληρώνονται δίκαια ήταν πάντα προτεραιότητά μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητάμε κανόνες που διασφαλίζουν ότι οι αλγόριθμοι και τα εργαλεία συστάσεων που χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες ροής μουσικής είναι διαφανή καθώς και στη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, τοποθετώντας τους Ευρωπαίους συγγραφείς στο επίκεντρο», δήλωσε ο εισηγητής Ibán García del Blanco από την Ισπανία.

Σαν κίνηση φαίνεται πως είναι καλή, όμως η Ε.Ε. δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά με την υλοποίηση. Τελευταίο παράδειγμα ο GDPR, που προστατεύει τα προσωπικά μας δεδομένα εκεί που δεν έχει σημασία, αλλά εκεί που έχει σημασία, κάνει τα στραβά μάτια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.