Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει περάσει από κόσκινο όλες τις εταιρίες τεχνολογίας εδώ και αρκετό καιρό και έχει επιβάλει πρακτικές που ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό. Τώρα, το βλέμμα της Ε.Ε. είναι στραμμένο για άλλη μία φορά στην Apple, σχετικά με τον γεωγραφικό αποκλεισμό σε υπηρεσίες της εταιρίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έχει «ειδοποιήσει» τον τεχνολογικό γίγαντα του Κουπερτίνο ότι ενδέχεται να παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ κατά του γεωγραφικού αποκλεισμού με τις υπηρεσίες Apple Media Services (που περιλαμβάνει το App Store, το Apple Music, το Apple TV+ και άλλα). Ο γεωγραφικός αποκλεισμός είναι η πρακτική του περιορισμού της πρόσβασης σε περιεχόμενο στο Διαδίκτυο με βάση το πού στον κόσμο βρίσκεστε. Όπως, για παράδειγμα, κάποιος που εδρεύει στην Ευρώπη ενδέχεται να μην μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο που μπορούν οι χρήστες των ΗΠΑ και το αντίστροφο.
Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται μετά την έρευνα που έκανε το Δίκτυο Συνεργασίας Προστασίας Καταναλωτών (CPC). Σύμφωνα με το CPC, εντοπίστηκαν ορισμένοι περιορισμοί στης υπηρεσίες πολυμέσων της Apple, που έκαναν διακρίσεις σε βάρος των Ευρωπαίων καταναλωτών. Οι καταναλωτές στην Ε.Ε. αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες πολυμέσων της Apple, ενώ παρατηρήθηκε και διαφορά στον τρόπο πληρωμής και τη διαθεσιμότητα της εφαρμογής.
Σύμφωνα με την έρευνα, το Apple Media Services έχει διαφορετική διεπαφή για διαφορετικές χώρες στην ΕΕ/ΕΟΧ. Επίσης, οι πελάτες έχουν πρόσβαση μόνο στη διεπαφή που έχει κατασκευαστεί για τη χώρα στην οποία έχουν καταχωρήσει τον λογαριασμό τους. Αυτό δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., κατά του γεωμπλοκαρίσματος.
Η Microsoft προσπαθεί ξανά να εξαπατήσει χρήστες του Chrome!
Για την πληρωμές, η έρευνα αναφέρει πως οι πελάτες επιτρέπεται να χρησιμοποιούν μόνο μεθόδους από την χώρα που έχει γίνει η εγγραφή στον λογαριασμό.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, όταν πρόκειται για λήψεις, οι πελάτες δεν επιτρέπεται να κατεβάζουν εφαρμογές που προσφέρονται σε άλλες χώρες. Η έρευνα λέει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να μπορούν να κατεβάζουν εφαρμογές που προσφέρονται σε άλλες χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ όταν ταξιδεύουν ή μένουν προσωρινά σε μια χώρα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίσως θα πρέπει να κάνει το ίδιο και για το Netflix και τις άλλες streaming πλατφόρμες, μήπως δούμε κάποια στιγμή σοβαρό περιεχόμενο, καθώς στις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες, η λίστα ταινιών και σειρών είναι πολύ μεγαλύτερη.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.