Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέταξε νέα νομοθετική πράξη, με στόχο να προσφέρει την καλύτερη πληροφόρηση των καταναλωτών της Ε.Ε., περιορίζοντας την παραπλανητική διαφήμιση από τις εταιρίες. Με αυτή την πράξη, περιορίζει του περιορισμούς στην επισκευασιμότητα των συσκευών, ενώ έχει σκοπό και να χτυπήσει τους ψευδείς ισχυρισμούς στις διαφήμισες, για τα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις των συσκευών, σε θέματα αυτονομίας.

Σύμφωνα με την οδηγία, θα απαγορεύονται οι αβάσιμοι περιαυτολογικοί ισχυρισμοί στις συσκευασίες και στις διαφημίσεις, όπως ότι οι συσκευές και οι συσκευασίες είναι κλιματικά ουδέτερες ή φιλικές προς το περιβάλλον, όταν δεν στηρίζονται από λεπτομερή στοιχεία. Επίσης απαιτείται ξεκάθαρη σήμανση για το κόστος των επισκευών, αλλά και για τους περιορισμούς στην επισκευασιμότητα μιας συσκευής.

“Ο κλάδος δεν θα επωφελείται πλέον από την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών που σπάνε μόλις λήξει η περίοδος εγγύησης. Θα πρέπει να παρέχονται στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές και το κόστος των επισκευών με σαφή τρόπο.

Οι ετικέτες των προϊόντων θα ενημερώνουν τους πολίτες ποια προϊόντα είναι εγγυημένα ότι θα διαρκέσουν περισσότερο, ενώ οι κατασκευαστές των οποίων τα προϊόντα είναι πιο ανθεκτικά θα επωφεληθούν. Η ζούγκλα των ψευδών περιβαλλοντικών ισχυρισμών θα τελειώσει καθώς θα επιτρέπονται μόνο πιστοποιημένοι και τεκμηριωμένοι οικολογικοί ισχυρισμοί. – Biljana Borzan, VC της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.”

Στόχος είναι να ενημερώνονται οι καταναλωτές πριν την αγορά ενός προϊόντος, αλλά και να ωθήσει τις εταιρίες να παράγουν πιο βιώσιμα προϊόντα, που θα αντέχουν σε βάθος χρόνου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει αν απαγορεύσει τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με την αντοχή των προϊόντων, αλλά και τα περιστατικά με τις εταιρίες που απαξιώνουν τις συσκευές τους, ώστε να προβεί ο χρήστης σε αγορά νέας, όπως η μείωση της αυτονομίας ή των επιδόσεων για χάρη της αυτονομίας.

Στο δελτίο Τύπου βλέπουμε αναφορά στην επιβολή σωστής λειτουργίας με αξεσουάρ τρίτων, όπως φορτιστές και ανταλλακτικά, ώστε η συσκευή να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά μετά από επισκευή. Για παράδειγμα, αν βάλουμε μπαταρία τρίτου κατασκευαστή δεν θα πρέπει να έχουμε περιορισμούς στην λειτουργία της συσκευής.

Το προσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί, κάτι που σημαίνει πως οι διαπραγματεύσει ανάμεσα στα μέλη της Ε.Ε. θα ξεκινήσουν σύντομα, για καθολική αποδοχή του νομοσχεδίου από όλες τις χώρες μέλη.

Το όλο νομοσχέδιο φαίνεται να έχει στόχο εταιρίες σαν την Apple και τους περιορισμούς που βάζει στις επισκευές των συσκευών της. Αν γίνει αποδεκτό το νομοσχέδιο από όλα τα κράτη μέλη, τότε η Apple θα αναγκαστεί να υπακούσει, όπως έκανε και με την χρήση USB-C στις συσκευές της.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.