Μια κλινική δοκιμή που έγινε απομακρυσμένα και περιελάμβανε περισσότερα από 150 άτομα έδειξε ότι μια πειραματική θεραπεία για την κατάθλιψη, η οποία χρησιμοποιεί μια συσκευή που μοιάζει με σκουφάκι για να διεγείρει απαλά τον εγκέφαλο, μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν πραγματοποιείται στο σπίτι.
Η μη επεμβατική θεραπεία για την κατάθλιψη, γνωστή ως transcranial direct current stimulation (tDCS), σχεδιάστηκε για να διεγείρει περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη ρύθμιση της διάθεσης και παρέχει αδύναμο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στο τριχωτό της κεφαλής. Η δοκιμή αυτή διαπίστωσε ότι μετά από δέκα εβδομάδες τακτικής θεραπείας, οι συμμετέχοντες που έλαβαν tDCS εμφάνισαν μεγαλύτερη μείωση στα καταθλιπτικά συμπτώματα από ό,τι εκείνοι στον έλεγχο της τοπικής ομάδας. Προηγούμενη έρευνα είχε διερευνήσει τη χρήση του tDCS για τη θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά αυτή η μελέτη ξεχωρίζει για τη μακροχρόνια κλίμακα και τον απομακρυσμένο σχεδιασμό της στο σπίτι, που δεν απαιτούσε από τους συμμετέχοντες να κάνουν καθημερινές επισκέψεις σε μια εξειδικευμένη κλινική.
Στη δοκιμή, οι ερευνητές στόχευσαν τον ραχιαίο προμετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων που συχνά είναι λιγότερο ενεργή σε άτομα με κατάθλιψη. Οι ερευνητές εκπαίδευσαν 120 γυναίκες και 54 άνδρες, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, να χρησιμοποιούν τη συσκευη tDCS και τυχαία μοίρασαν άτομα είτε στη απομακρυσμένη ομάδα θεραπείας είτε στην τοπική ομάδα ελέγχου. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου φορούσαν μια εικονική συσκευή, η οποία έδινε μόνο έναν σύντομο παλμό ρεύματος στην αρχή κάθε συνεδρίας, μιμούμενος την αίσθηση του πραγματικού tDCS χωρίς να παρέχει την ίδια διέγερση.
Τα ηλιακά πάνελ αυξάνουν τη θερμοκρασία των πόλεων και οδηγούν σε ρύπανση
Σχεδόν το 45% των συμμετεχόντων με την ενεργή συσκευή tDCS παρουσίασαν μείωση ή ανάρρωση από τα συμπτώματά τους, σε σύγκριση με σχεδόν το 22% αυτών με εικονική συσκευή. Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, προηγούμενη έρευνα έχει προτείνει ότι το tDCS δεν λειτουργεί για όλους. Πέρυσι, για παράδειγμα, μια μελέτη 150 ατόμων διαπίστωσε ότι το tDCS δεν είχε αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα. Το επόμενο βήμα θα είναι να κατανοήσουμε γιατί το tDCS λειτουργεί σε μερικούς ανθρώπους αλλά όχι σε άλλους και να αναζητήσουμε τρόπους εξατομίκευσης της θεραπείας.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.