Η ARM μόλις ανακοίνωσε τους πυρήνες επόμενης γενιάς, που έρχονται για να τελειοποιήσουν την ARM v9.2 αρχιτεκτονική, με εστίαση στην τεχνητή νοημοσύνη και τις επιδόσεις. Έχουμε νέους πυρήνες επιδόσεων και ενεργειακής απόδοσης, που εκμεταλλεύονται την διαδικασία των 3nm, της TSMC και της Samsung.

ARM v9.2

Ο νέος πυρήνες Cortex-X925, έρχεται να αντικαταστήσει τον Cortex-X4, που έχουμε στις σημερινές ναυαρχίδες. Βλέπουμε αλλαγή στην ονοματολογία, που ακολουθεί την έκδοση της ARM. Έτσι, αφού είμαστε στην έκδοση ARM v9.2, ο πυρήνας ονομάζεται X-925. Ο Cortex-X925 εμφανίζει αυξημένη απόδοση στην τεχνητή νοημοσύνη κατά 46% σε σχέση με τον Cortex-X4. Από επιδόσεις, παρατηρούμε 15% αύξηση στο IPC. Από την άλλη, η μετάβαση στα 3nm και ο χρονισμός στα 3.6GHz, προσφέρουν 36% αύξηση στις ήδη δυνατές επιδόσεις του Cortex-X4.

ARM v9.2O Cortex-725, είναι και αυτός πυρήνας επιδόσεων, με χαμηλότερο χρονισμό, για μια πιο μετριασμένη κατανάλωση ενέργειας, παρέχοντας ταυτόχρονα δυνατές επιδόσεις. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να κρατήσει υψηλές επιδόσεις για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ενώ ο X925 τρέχει σε πολύ μικρά διαστήματα, όταν απαιτούνται παραπάνω επιδόσεις. Ο Cortex-A725 είναι 25% πιο αποδοτικός από τον Cortex-A720, χάρη στη μετάβαση στα 3nm. Παράλληλα έχει μεγαλύτερη L2 Cache, που σημαίνει καλύτερες επιδόσεις με λιγότερη ενέργεια.

ARM v9.2

Τέλος, έχουμε τον ανανεωμένο Cortex-A520, που έρχεται με παρόμοιες επιδόσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του, όμως ο σκοπός αυτών των πυρήνων είναι να διαχειρίζονται τις λιγότερο απαιτητικές διεργασίες, οπότε το ζητούμενο είναι η κατανάλωση ενέργειας. Έτσι λοιπόν, έχουμε 15% χαμηλότερη κατανάλωση, κάτι που σημαίνει και 15% περισσότερη αυτονομία, στις απλές διεργασίες.

ARM v9.2

Η νέα αρχιτεκτονική θα βρίσκεται στις περισσότερες ναυαρχίδες του 2025, με chipsets από την MediaTek, την Qualcomm και την Samsung. Η Qualcomm όμως αναπτύσσει αυτή τη στιγμή τους δικούς της πυρήνες, οπότε ίσως δούμε διαφοροποιήσεις στον Snapdragon 8 Gen 4, τουλάχιστον για τον δυνατό πυρήνα του.

Η Realme επιβεβαίωσε το realme GT6 για την παγκόσμια αγορά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.