Η ARM βγαίνει και πάλι στο προσκήνιο για να μας δείξει την νέας γενιάς GPU και GPU της. Αυτό περιλαμβάνει την νέα ναυαρχίδα της σε πυρήνες Cortex-A75, που θα αντικαταστήσει τους A73. Επίσης θα αντικαταστήσει τους Cortex-A53, με τους νέους Cortex-A55. Επίσης θα έχουμε και μια νέα Mali-G72.

Οι Cortex-A75 θα έχουν 22% μεγαλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τον  Cortex-A73, στις ίδιες συχνότητες. Επίσης θα έχει 33% μεγαλύτερες επιδόσεις σε FP και NEON, ενώ θα έχει και 16% μεγαλύτερο memory throughput. Στα benchmarks οι A75 είναι 48% καλύτεροι στο Octane και 34% καλύτεροι στο Geekbench. Επίσης ο A75 είναι πιο αποδοτικός από τον A73, προσφέροντας μεγαλύτερη συχνότητα με την ίδια κατανάλωση ενέργειας. Κάπου εδώ να πούμε πως ο A75 είναι σχεδιασμένος και για notebooks, όπως τα Chromebooks και τα βασισμένα σε ARM Windows Boxes. Μπορούν επίσης μπορεί να τρέξει με 2W ρεύμα, για μεγαλύτερες επιδόσεις.

Ο Α55 είναι ο διάδοχος του πολύ επιτυχημένου A53. Ο Α53 αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε 1.7 δις συσκευές παγκοσμίως. Ο Α55 είναι ο δυνατότερος mid range επεξεργαστής της εταιρίας, με 2x μεγαλύτερες επιδόσεις σε memory streaming και 14% αύξηση επιδόσεων στο Octane, σε σχέση με τον προκάτοχό του. Έχει 18% μεγαλύτερες επιδόσεις σε single threaded εφαρμογές και  38% μεγαλύτερες επιδόσεις σε FP και NEON. Στο Geekbench βλέπουμε 20% μεγαλύτερα σκορ.

Τα δύο chipsets είναι τα πρώτα της εταιρίας βασισμένα στην νέα DynamIQ τεχνολογία, που είναι σχεδιασμένη για τεχνητή νοημοσύνη και το machine learning. Έτσι θα μπορεί να τρέχει ότι ζητήσουμε στην συσκευή, αντί να βασίζεται στο cloud.

Στην ουσία το DybamIQ είναι μια νέα μορφή big.LITTLE αρχιτεκτονικής, που προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στον σχεδιασμό των chipset. Έτσι αντί να έχουμε διαφορετικού πυρήνες του επεξεργαστή σε διαφορετικά clusters, θα μπορούμε να έχουμε διαφερικόυς πυρήνες στο ίδιο cluster. Αυτό σημαίνει πως οι θα μπρούμε να έχουμε συνδυασμό Cortex-A75 και Cortex-A55, στο ίδιο cluster. Επίσης η ευελιξία που επιτρέπει η ARM στους κατασκευαστές, θα μας δώσει ακόμα και chipsets με ένα μεγάλο πυρήνα Cortex-A75 και 8 μικρούς A55 πυρήνες. Το κάθε clusterθα μπορεί να έχει μέχρι 8 πυρήνες και πλέον μπορούμε να έχουμε μέχρι 32 clusters στο chipset. Αυτή σημαίνει πως μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και 256πύρηνους επεξεργαστές!

Η ARM ανακοίνωσε και την Mali-G72, σαν αντικαταστάτη της Mali-G71. Η GPU είναι σχεδιασμένη στην ίδια Bifrost αρχικτονική, έχοντας όμως 40% αύξηση στις επιδόσεις σε σχέση με τον προκάτοχό της. Θα δούμε και βελτίωση 25% σε θέματα ενέργειας, ενώ έχουμε 20% καλύτερο performance density και 17% καλύτερη απόδοση σε machine learning.

Τα νέα chipset θα αρχίσουν να εμφανίζονται στα πρώτα κινητά στα τέλη του 2017. Τι ωραία εποχή για μανιακούς με την τεχνολογία…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.