Η Apple έχει κάνει σημαντικές βελτιώσεις στα ρομπότ ανακύκλωσης iPhone με την πάροδο των ετών. Η τελευταία έκδοση, Daisy, είναι πολύ πιο γρήγορη και αποτελεσματική από τους προκατόχους της. Ενώ το πρώτο ρομπότ, το Liam 1.0, ήταν περισσότερο ένα ερευνητικό έργο παρά ένα πρακτικό εργαλείο, το Daisy έχει πραγματικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Το Liam 1.0 ήταν σε θέση να αποσυναρμολογήσει τα iPhone μέχρι τα βασικά τους εξαρτήματα, αλλά χρειαζόταν 12 λεπτά ανά τηλέφωνο. Το νέο και βελτιωμένο Daisy μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά σε μόλις 18 δευτερόλεπτα. Αυτή η δραματική μείωση του χρόνου οφείλεται σε μια αλλαγή στην προσέγγιση – αντί να ξεβιδώνει με λεπτότητα τα εξαρτήματα, το Daisy καταστρέφει τις συσκευές χρησιμοποιώντας ωμή βία.
Το Daisy δεν είναι μόνο ταχύτερο από τα προηγούμενα μοντέλα, αλλά έχει επίσης μικρότερο αποτύπωμα και μπορεί να διαχωρίσει σχεδόν διπλάσιο αριθμό υλικών. Αυτό το καθιστά πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό στην ανακύκλωση των iPhone για μελλοντική χρήση.
Αν και το Daisy αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα, εξακολουθεί να μπορεί να απογυμνώσει μόνο μέχρι 1.2 εκατομμύρια iPhone ετησίως. Δεδομένου ότι μόνο το 2023 απορρίφθηκαν περίπου 150 εκατομμύρια smartphones, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παρά τον περιορισμό αυτό, η Apple θεωρεί το Daisy σημαντικό πρεσβευτή για τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες της. Συγκεντρώνοντας την προσοχή των μέσων ενημέρωσης μέσω των καινοτόμων ρομπότ ανακύκλωσης, η Apple ελπίζει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να βρουν νέα σπίτια για τα παλιά iPhone αντί να τα αφήνουν αχρησιμοποίητα στα συρτάρια.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.