Οι πολιτικές «καθοδήγησης» του App Store της Apple παραβιάζουν τον νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές που αποσκοπεί στην ενθάρρυνση του ανταγωνισμού, ανέφεραν οι ρυθμιστικές αρχές στην  προδικαστική απόφασή τους τη Δευτέρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης ξεκινήσει μια νέα έρευνα σχετικά με την υποστήριξη της Apple για εναλλακτικά καταστήματα του iOS στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του βασικού τέλους τεχνολογίας που χρεώνει στους προγραμματιστές.

«Η προκαταρκτική μας θέση είναι ότι η Apple δεν επιτρέπει πλήρως το σύστημα διοίκησης», δήλωσε η Margrethe Vestager, επικεφαλής της πολιτικής ανταγωνισμού στην Ευρώπη. «Το σύστημα διοίκησης είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι οι προγραμματιστές εφαρμογών εξαρτώνται λιγότερο από τα καταστήματα εφαρμογών των gatekeepers και για να γνωρίζουν οι καταναλωτές καλύτερες προσφορές».

Σύμφωνα με το DMA, η Apple και άλλοι λεγόμενοι gatekeepers πρέπει να επιτρέπουν στους προγραμματιστές εφαρμογών να κατευθύνουν τους καταναλωτές σε προσφορές εκτός των καταστημάτων εφαρμογών τους δωρεάν. Οι Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta και Microsoft είναι οι έξι θυρωροί που έπρεπε να συμμορφωθούν πλήρως με τους κανόνες από τον Μάρτιο του 2024.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η Apple έκανε ορισμένες αλλαγές για να συμμορφωθεί με το DMA ως απάντηση στα σχόλια των προγραμματιστών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Apple, Peter Ajemian, σε δήλωση που εστάλη στο The Verge . «Όλοι οι προγραμματιστές που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ στο App Store έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που έχουμε εισαγάγει, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να κατευθύνουν τους χρήστες εφαρμογών στον ιστό για να ολοκληρώσουν αγορές σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Όπως κάναμε τακτικά, θα συνεχίσουμε να ακούμε και να συνεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η Apple είναι η πρώτη που κατηγορείται για καταπάτηση των κανόνων της DMA, αφού η επιτροπή ανταγωνισμού άνοιξε έρευνες τον Μάρτιο. Meta και Google ελέγχονται επίσης για μη συμμόρφωση.

Η Apple έχει χρόνο για να απαντήσει στην προκαταρκτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πριν από την τελική απόφαση τον Μάρτιο του 2025. Αν δε συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κινδυνεύει με πρόστιμο μέχρι και 10% των ετήσιων εσόδων της, για παραβίαση των κανονισμών. Με βάση τα περσινά νούμερα της Apple, μιλάμε για πρόστιμο 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν οι παραβάσεις είναι επαναλαμβανόμενες, το πρόστιμο ανεβαίνει στο 20%.

Έχει επιβληθεί ήδη πρόστιμο στην Apple, ύψους 1.8 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. για πρακτικές κατά του ανταγωνισμού στο App Store. Όμως αυτή η υπόθεση χρονολογείται πριν το DMA. Αυτή η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε το 2020, μετά την καταγγελία για αντιμονοπωλιακή πρακτική από το Spotify.

Xiaomi: Υποχρεώνεται να ακολουθήσει και αυτή μια χαζή τάση

Οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικεντρώνονται στις χρεώσεις στα καταστήματα τρίτων, αλλά και στην επίπονη διαδικασία πολλαπλών σταδίων, που απαιτούνται για την εγκατάσταση εφαρμογής εκτός του App Store.

«Έχουμε επίσης κινήσει διαδικασίες κατά της Apple σε σχέση με το λεγόμενο τέλος βασικής τεχνολογίας και διάφορους κανόνες για την επιτρεπόμενη χρήση καταστημάτων εφαρμογών τρίτων και την παράπλευρη φόρτωση», δήλωσε ο Vestager. «Η κοινότητα των προγραμματιστών και οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στο App Store. Θα διερευνήσουμε για να διασφαλίσουμε ότι η Apple δεν υπονομεύει αυτές τις προσπάθειες».

Την Παρασκευή, η Apple κατηγόρησε τις « ρυθμιστικές αβεβαιότητες » που σχετίζονται με το DMA για την καθυστέρηση της διάθεσης των θεμελιωδών λειτουργιών του iOS 18 στους Ευρωπαίους χρήστες φέτος. Η Apple κατηγόρησε τις απαιτήσεις διαλειτουργικότητας που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το απόρρητο των χρηστών και την ασφάλεια των δεδομένων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.