Μόλις 2.5 χρόνια έχουν περάσει από την μετάβαση της Apple στα δικά τους chips, όμως η εταιρία έχει ρίξει πολλά στην ανάπτυξη. Σήμερα η εταιρία ανακοίνωσε το νέο Appe M2 Ultra chip, που θα μπει στο MacStudio και στο MacPro. Ο Apple M2 θα παραμείνει αποκλειστικά στα laptops και στο Mac Mini, όμως η Ultra έκδοση προορίζεται για τα βαριά όπλα της Apple.

Σύμφωνα με την Apple, η αύξηση στις επιδόσεις είναι τεράστια, αφού έχουμε πρακτικά 2 M2 Max chips, ενωμένα σε ένα. Παρόμοια ήταν και στο M1 Ultra που είχε 2 M1 Max σε ένα.

Στα χαρτιά, έχουμε μεγάλο άλμα σε σχέση με το M2 Max, που είδαμε στο MacBook Pro. Οι πυρήνες πήγαν από τους 12 στους 24, ενώ διπλασιασμό είχαμε και στους πυρήνες της GPU, που έφτασαν στους 76. Μάλιστα, διπλασιασμό έχουμε και στην RAM που υποστηρίζεται, από 96GB, στα 192GB. Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολή μεγάλη η RAM, όμως σε πολύ μεγάλα projects, όπως ταινίες και επεξεργασία τεράστιων φωτογραφιών, κάποιες φορές είναι απαραίτητα. Τεράστιο άλμα για την Apple, ειδικά αν σκεφτούμε πως ο M1 του 2020, υποστήριζε μέχρι 16GB RAM. Αύξηση έχουμε και στην Neural Engine, που χρησιμοποιείται σε AI διεργασίες, με τις επιδόσεις να ανεβαίνουν μέχρι και 40%.

apple m2 ultra

Η Apple για να δηλώσει την δύναμη των νέων SoCs, δήλωσε πως μπορούν να κάνουν αναπαραγωγή 22 ProRes streams, σε 8Κ. Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο δυνατό είναι στην επεξεργασία και αναπαραγωγή βίντεο, που είναι και το κοινό στο οποίο στοχεύει η Apple. Μάλιστα η Apple δηλώνει πως οι επιδόσεις συγκρίνονται με αυτές από 7 Afterburner κάρτες, οπότε μιλάμε για επικές επιδόσεις.

Το νέο chip υποστηρίζει WiFi 6e και 10Gbit ethernet, ενώ μπορεί να έχει μέχρι και 8 Thundebolt θύρες και 6 PCIe 4 θύρες (στο Mac Pro). Αυτή είναι και η πρώτη φορά που βλέπουμε την δυνατότητα επέκτασης με PCIe θύρες, σε συσκευές με Apple silicon. Με αυτό τον τρόπο ο χρήστης θα μπορεί να προσθέσει την δική του κάρτα ήχου στα Mac Pro, όπως και άλλες συσκευές, για ακόμα πιο επαγγελματική χρήση. Αυτές μπορεί να είναι 3D accelerators, για το rendering πολύπλοκων μοντέλων.

Με το νέο chip η Apple κλείνει την πόρτα στην Intel, αφού δεν θα υπάρχουν Apple μηχανήματα με Intel επεξεργαστές. Μένει μόνο να δούμε αν θα καταφέρει να μείνει μακριά, αφού μιλάμε για εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική. Μέχρι στιγμή πάντως, φαίνεται να τα καταφέρνει περίφημα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.