Την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωποι της αμερικάνικης κυβέρνησης επισκέφθηκαν την Βρετανία, για να πείσουν την βρετανική κυβέρνηση να μείνει μακρυά από τον εξοπλισμό της Huawei για το 5G. Η Αμερικάνοι αντιπρόσωποι γυρίζουν τις χώρες των συμμάχων τους, προσπαθώντας να τους πείσουν πως η Huawei αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των επικοινωνιών τους,  αναφέροντας πως η Κινέζικη κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει πληροφορίες από την εταιρία για τους χρήστες της, όπως αποδεδειγμένα κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ εδώ και χρόνια, μέσω της Apple και της Google, κάτι που είχαν αποδείξει στο παρελθόν ο Edward Snowden και ο Julian Assange.

H Ιαπωνία και η Αυστραλία φαίνεται να πείθονται από το κήρυγμα των ΗΠΑ, ενώ η Γερμανία όχι. Η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται να ψάχνεται ακόμα περισσότερο για το θέμα. Στην τελευταία αμερικάνικη επίσκεψη, αναφέρθηκε πως αν επιτραπεί η χρήση 5G εξοπλισμού στα δίκτυα, θα είναι τρέλα. Από την άλλη, σύμφωνα με τον Guardian, ο πρώην σύμβουλος της Theresa May για θέματα εθνικής ασφάλειας, Sir Mark Lyall Grand, πιστεύει πως ο Boris Johnson γέρνει προς την Huawei για χρήση 5G εξοπλισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τον Sir Mark, οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας έχουν έρθει σε αυτή την απόφαση εδώ και χρόνια, καθώς έχουν κάνει εκτενέστατη έρευνα και δεν βρήκαν κάποιο ρίσκο ασφαλείας στον εξοπλισμό της Huawei.

Ο πρώην σύμβουλος ασφάλειας είπε στην “The Observant” πως τα παραπάνω συμβαίνουν εδώ και τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις και πιθανότατα το αποτέλεσμα θα παραμείνει το ίδιο. Οι υπηρεσίες ασφαλείας εκφράζουν την πεποίθηση πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά και αν υπάρξει θα μπορούν να το αντιμετωπίσουν αν κάνουν χρήση Huawei εξοπλισμού, τουλάχιστον για τις μη κεντρικές συσκευές. Άλλωστε η κινέζικη εταιρία είναι πολύ πιο μπροστά σε τεχνολογία 5G από όλες τις εναλλακτικές, κάτι που κάνει την χρήση τους μονόδρομο.

Την περασμένη εβδομάδα ο Boris Johnson ρώτησε τους Βρετανούς επικριτές της Huawei, τι εναλλακτικές έχει η χώρα.

Η British Telecoms και η Vodafone, οι μεγαλύτερες εταιρίες του χώρου στην χώρα, έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας τον εξοπλισμό της Huawei. Οι πάροχοι υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει κάποιο backdoor στις συσκευές της Huawei, ώστε να εξηγηθεί το ολοκληρωτικό ban.

“Δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένας τεχνικός λόγος να απαγορευτεί η προμήθεια εξοπλισμού 5G, ενώ αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας MI5 δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να σκεφτεί κανείς ότι η βρετανική σχέση ανταλλαγής πληροφοριών με τις ΗΠΑ θα βλάπτεται αν η Βρετανία συνέχισε να χρησιμοποιεί την τεχνολογία Huawei.”

Όταν στην εξίσωση μπαίνει και το οικονομικό κομμάτι, η Huawei σαν την μεγαλύτερη εταιρία παροχής λύσεων 5G, μπορεί να προσφέρει μειωμένες τιμές που κανένας ανταγωνιστής δεν μπορεί να φτάσει.

Η τελική απόφαση για την συνεργασία με την Huawei αναμένεται να παρθεί πριν το τέλος του μήνα. Φυσικά αν η Βρετανία αποφασίσει να συνεργαστεί με την Huawei θα είναι ένα μεγάλο χτύπημα στην ρητορική των ΗΠΑ, ενώ η απόφασή της θα βασίζεται σε πολύ εκτεταμένους ελέγχους που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια στον εξοπλισμό της κινέζικης εταιρίας. Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.