Θυμάμαι ήτανε κάπου στο 2013 όταν έφτιαξα το πρώτο μου website χρησιμοποιώντας το Adobe Dreamweaver στον παλιό μου υπολογιστή με Pentium D. Ήτανε άσχημο, βαρύ και το loading time ακόμα και όταν αυτό έτρεχε στον locahost ήτανε τουλάχιστον 3-4 δευτερόλεπτα. 

Το Dreamweaver και άλλα παρόμοια εργαλεία (FrontPage, Flash, κ.λπ.) μείωσαν δραματικά τα εμπόδια στη δημιουργία ιστοσελίδων ειδικά για κάποιον όπως ήμουν εγώ εκείνη τη στιγμή, ένας 13χρονος στο γυμνάσιο με πολύ βασική κατανόηση της HTML και της CSS. Ο αντίκτυπός τους στο σημερινό τεχνολογικό οικοσύστημα είναι υποτιμημένος και σήμερα βλέπουμε ένα νέο κύμα εργαλείων που καθιστούν τη δημιουργία πιο προσιτή επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο που αναπτύσσεται το διαδίκτυο.

Μια φορά κι έναν καιρό μια πολύ μικρή ομάδα μηχανικών λογισμικού – μερικοί αυτο-περιγραφόμενοι ως webmasters – δημιούργησαν πράγματα στο διαδίκτυο. Αυτοί, συχνά φιλόδοξοι άνθρωποι, πέρασαν μήνες μαθαίνοντας να γράφουν κώδικα πριν δημοσιεύσουν ακόμη και τον πιο βασικό ιστότοπο.

Σήμερα ο καθένας με υπολογιστή και πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να χτίσει έναν ιστότοπο χρησιμοποιώντας εργαλεία πολύ πιο ισχυρά από το Dreamweaver το οποίο κυριαρχούσε πριν δύο δεκαετίες. Αλλά αυτά τα εργαλεία που βασίζονται σε GUI έχουν επεκταθεί πολύ περισσότερο από τους στατικούς ιστότοπους του 2000 και πλέον αποτελούν πλήρως λειτουργικές εφαρμογές. Σε λιγότερο από μία ώρα μπορείτε να δημιουργήσετε:

  • ιστότοπους που έχουν ένα content management system χρησιμοποιώντας το Webflow
  • ηλεκτρονικά καταστήματα με το Shopify
  • ένα facebook messenger bot για την επιχείρησή σας με το Octane AI
  • μια λειτουργική web εφαρμογή με το Bubble
  • μια mobile εφαρμογή με το Thunkable

και πολλές ακόμη εφαρμογές και υπηρεσίες. 

Αυτά τα εργαλεία μειώνουν τον χρόνο και την ανάγκη προγραμματιστικής εμπειρίας που απαιτείται για να μεταφράσουν μια ιδέα που έχουν σε κάτι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι. Δεν χρειάζεται πλέον να γίνετε προγραμματιστής για να δημιουργήσετε πράγματα στο διαδίκτυο, ενισχύοντας έτσι ένα νέο κύμα δημιουργών από διαφορετικά υπόβαθρα και προοπτικές.

Καθώς η δημιουργία των πραγμάτων στο Διαδίκτυο γίνεται πιο προσιτή, περισσότεροι άνθρωποι θα γίνουν κατασκευαστές. Δεν περιορίζεται πλέον στο <1% των μηχανικών που μπορούν να γράψουν κώδικα, με αποτέλεσμα να υπάρχει έκρηξη ιδεών από όλους τους ανθρώπους. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.