Εδώ και δεκάδες χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να χαρτογραφήσουν το ανθρώπινο σώμα με την καλύτερη λεπτομέρεια και συνεχώς ανακαλύπτουν νέα πράγματα. Πλέον ανακάλυψαν μια νέα κυτταρική δομή η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την υγεία μας.
Ο λόγος για ένα οργανίδιο το οποίο φαίνεται να παίζει τεράστιο ρόλο στο να βοηθά τα κύτταρα να ταξινομούν, να απορρίπτουν και να ανακυκλώνουν το περιεχόμενό τους. Φέρει την ονομασία hemifusome, με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι είναι σαν να ανακάλυψαν ένα νέο κέντρο ανακύκλωσης μέσα στο κύτταρο.
Αυτό που ανακάλυψαν κάνει το μετρητή ρεύματος να μην γράφει σχεδόν τίποτα!
Τα κύτταρα αποτελούν ένα από τα πιο πολύπλοκα σημεία του ανθρώπινου σώματος και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε τις δομές που είναι υπεύθυνες για τις διεργασίες τους ακόμη και με τη χρήση άκρως ευαίσθητων τεχνολογιών.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχει δοκιμαστεί μια νέα τεχνική που επιτρέπει την εξέταση βιολογικών δειγμάτων σε ατομική κλίμακα σε τρεις διαστάσεις, ονομάζεται κρυογονική ηλεκτρονική τομογραφία, ή cryoET και τα δείγματα καταψύχονται ώστε να σχηματιστούν κρύσταλλοι πάγου και να καταστραφεί ο εύθραυστος ιστόε ώστε στη συνέχεια να μπορούν να μελετήσουν το υλικό σε υψηλή ανάλυση.
Ακριβώς αυτή τη τεχνική χρησιμοποίησαν για να μελετήσουν διάφορα είδη ιστών θηλαστικών, τόσο μαϊμούδων, ανθρώπου, αρουραίου και ποντικού. Και στους τέσσερις τύπους κυττάρων που μελέτησαν βρήκαν πολλαπλούς σάκους που λειτουργούν σαν δοχεία διαλογής.
Μπορείτε να σκεφθείτε τα κυστίδια αυτά σαν μικρά φορτηγά μεταφοράς μέσα στο κύτταρο αναφέρουν οι ερευνητές, είναι μια διαδικασία που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε.
Πηγή: Hemifusomes and interacting proteolipid nanodroplets mediate multi-vesicular body formation
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.