Το 2020, οι ΗΠΑ προέβησαν σε αλλαγές στους νόμους που αφορούν το εμπόριο, απαγορεύοντας σε εργοστάσια που χρησιμοποιούν την αμερικανική τεχνολογία να διαθέσουν κορυφαίας ποιότητας επεξεργαστές στη Huawei. Εκείνη τη χρονική στιγμή, η Huawei ήταν ο  δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της TSMC, πίσω από την Apple. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους περιορισμούς που τέθηκαν, έκαναν την εμπορική δραστηριότητα της Huawei εξαιρετικά δύσκολη.

Η ιστορία γνωστή, Δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, ανέπτυξε το HarmonyOS, που πλέον βρίσκεται στην έκδοση 3.0, ενώ μπόρεσε να βρει 4nm Snapdragon 8 Gen 1 chips, αν και τροποποιημένοι για να μην λειτουργούν με δίκτυα 5G. Τα Google Mobile Services δεν υπήρχαν πλέον, ωστόσο η εταιρεία έφερα τα Huawei Mobile Services σαν τον αντικαταστάτη τους, ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο τεχνολογικός κολοσσός αυτή τη στιγμή βάζει όλα τα μέσα που έχει για να στηρίξει μια νέα startup στη Shenzhen της Κίνας, η οποία έχει παραγγείλει εξοπλισμό δημιουργίας επεξεργαστών για μια παραγωγική μονάδα. Ο λόγος, για την Pengxinwei IC Manufacturing Co., επικεφαλής της οποίας είναι πρώην στέλεχος της Huawei, έχοντας ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία εγκαταστάσεων δίπλα στα κεντρικά της Huawei, όπως δείχνουν δορυφορικές φωτογραφίες.

Η Huawei θα αγοράσει τις περισσότερες μονάδες που θα παραχθούν, ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στο project που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Αν το project προχωρήσει και στεφθεί με επιτυχία αποτελεί τη διέξοδο στους περιορισμούς των ΗΠΑ. Ήδη, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του Γραφείου Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ (BIS), το οποίο συμβάλλει στην εποπτεία εφαρμογής των περιορισμών.  Μάλιστα, το BIS δηλώνει στο Bloomberg ότι γνωρίζει τις πληροφορίες για σχέσεις με τη Huawei και βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση των προσπαθειών να ξεπεραστούν οι περιορισμοί, επιβάλλοντας τις απαραίτητες κυρώσεις, ποινικές ή διοικητικές ανάλογα με την περίπτωση.

Η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2025 στη τεχνολογία των 28nm, έξι γενιές πίσω σε σχέση με την πιο προηγμένη αρχιτεκτονική, ενώ στόχος της είναι τα 14nm. Δεν είναι ξεκάθαρο αν τα σχέδιά της PXW περιλαμβάνουν την παραβίαση των περιορισμών, αν θέλει όμως να προμηθεύσει τη Huawei θα έχει σαφείς περιορισμούς στον εξοπλισμό που θα μπορεί να προμηθευτεί από αμερικανικές εταιρείες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.