Η HUAWEI από το 2019 είναι σε συνεχή μάχη με τις ΗΠΑ. Οι τεράστιες δυσκολίες που της προκάλεσε ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, σίγουρα δεν ήταν κάτι ελαφρύ και οι περισσότερες εταιρίες θα είχαν κηρύξει πτώχευση. Όχι όμως η HUAWEI.
Με τους περιορισμούς των ΗΠΑ να γίνονται πιο σκληροί το 2023, θα περίμενε κανείς πως η HUAWEI θα είχε απώλειες στα έσοδα. Όμως ένας η εταιρία δήλωσε πως αναμένει έσοδα άνω των 700 δισεκατομμυρίων Γιουάν (99 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023. Αυτό είναι κατά 9% αύξηση σε σχέση με τα 642,3 δισεκατομμύρια Γιουάν (92,4 δισεκατομμύρια δολάρια) που κατέγραψε το 2022.
Αυτά τα έσοδα παραμένουν κάτω από τα $129 δισεκατομμύρια του 2019, πριν τον αποκλεισμό. Από την άλλη, η εταιρία πλησιάζει πολύ αυτό το ποσό και έχει βάλει στόχο να επιστρέψει σε αυτά τα ποσά για το 2024.
«Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, καταφέραμε να ξεπεράσουμε την καταιγίδα. Και τώρα είμαστε λίγο πολύ πίσω σε καλό δρόμο», δήλωσε ο εκ πρόεδρος της Huawei, Ken Hu, σε μήνυμα προς τους υπαλλήλους για το τέλος του έτους.
Οι τρομερές επιδόσεις της εταιρίας, οφείλονται κατά μεγάλο βαθμό στην κυκλοφορία του HUAWEI Mate 60 Pro, που σόκαρε την βιομηχανία. Αυτό έγινε γιατί κανείς δεν περίμενε την Huawei να επιστρέψει με δικό της chipset στην αγορά, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ είχαν σφίξει πολύ τον κλοιό γύρω από την εταιρία.
Αν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών της Κίνας τα καταφέρει, οι ΗΠΑ θα έχουν πρόβλημα
Το Mate 60 Pro κατάφερε να αποσπάσει ένα μεγάλο μέρος από τις πωλήσεις της Apple στην Κίνα. Συγκεκριμένα η Huawei κατέλαβε την πέμπτη θέση στην κινεζική αγορά στα τέλη Σεπτεμβρίου, αυξάνοντας το μερίδιό της από 10% το πρώτο τρίμηνο σε 14% το τρίτο τρίμηνο. Η Apple, εν τω μεταξύ, είδε το κομμάτι της πίτας να συρρικνώνεται από 20% σε 15% την ίδια περίοδο.
Τα αποτελέσματα από την τμήμα συσκευών της Huawei «ξεπέρασαν τις προσδοκίες», είπε ο Hu στο σημείωμά του, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Η Huawei μέχρι το 2019 ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones στον κόσμο, με δυναμική να γίνει ο πρώτος μέχρι το 2020. Παράλληλα είχε τεράστια άνοδο στο τμήμα τηλεπικοινωνιών, με τους εξοπλισμούς της εταιρίας να είναι αρκετά μπροστά σε τεχνολογία σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ανταγωνιστή. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που οι ΗΠΑ, επέβαλαν τους περιορισμούς και έβαλαν την HUAWEI στην μαύρη λίστα του εμπορίου.
Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν πως η HUAWEI χρησιμοποιούσε τον εξοπλισμό της για κατασκοπεία, κάτι που η HUAWEI φυσικά αρνείται. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει από το 2019 δεδομένα για το πως η HUAWEI το έκανε αυτό, κάτι που 4 χρόνια μετά, δείχνει πως οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ δεν είναι αληθείς, απλά έψαχνε μια δικαιολογία. Άλλωστε, και η Γερμανία έχει κάνει πλήρη έλεγχο στον εξοπλισμό της HUAWEI για τα δίκτυα, αλλά και στα τηλέφωνα της εταιρίας, χωρίς να βρει κάτι μεμπτό. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τα δύο μεγάλα όπλα των ΗΠΑ, την Google και την Apple, που αποδεδειγμένα έχουν την ικανότητα να παρακολουθούν τα πάντα στις συσκευές τους, ενώ έχουν δηλώσει πως έχουν παραδώσει κατά καιρούς στοιχεία στις αρχές.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Όπως το λες Δημήτρη, τα πράγματα θα έρθουν τούμπα.