Με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ να επιτίθεται στη Huawei για ακόμη μια φορά,  εναπόκειται πλέον στην αμερικανική κυβέρνηση να αποφασίσει αν ή όχι η Huawei μπορεί να λάβει τελευταίας τεχνολογίας chips από την TSMC. Οι νέες αλλαγές στη νομοθεσία, απαιτούν από οποιαδήποτε εργοστάσιο διαθέτει chips που χρησιμοποιούν Αμερικανική τεχνολογία, να πάρουν πρώτα άδεια πριν διαθέσουν εξαρτήματα στη Huawei. Οι ΗΠΑ επιτρέπουν στην Huawei να αποκτήσουν οποιαδήποτε chips έχουν παραχθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία παραγωγή, αρκεί να έχουν γίνει shipped πριν τις 14 Σεπτεμβρίου. Αυτό θα επιτρέψει την Huawei να εξασφαλίσει 5nm kirin 1020 chipsets για τη σειρά Mate 40 αργότερα φέτος.

Αλλά τι θα συμβεί το 2021, όταν η Huawei χρειαστεί τα 5nm chips για τη σειρά P50; Η εταιρεία έχει ήδη μεταφέρει ορισμένη από την παραγωγή της στην SMIC, ωστόσο το πιο προηγμένο chip που η SMIC μπορεί να παράξει είναι στα 14nm. Η Huawei ανακοίνωσε πρόσφατα το πρώτο SMIC chip, το μεσαίου κόστους Kirin 710A. Η SMIC φαίνεται να προετοιμάζεται πυρετωδώς για τα 7nm και 8nm, ωστόσο η διαδικασία είναι δύσκολη. Απαιτείται προηγμένος εξοπλισμός για να τοποθετήσει τα transistors στο chip, που δυστυχώς δεν έχει. Για να πέσει η SMIC στα 5nm χρειάζεται δυο πράγματα: χρόνο και προηγμένο εξοπλισμό λιθογραφίας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή John Vinh της KeyBanc Capital Markets, η Qualcomm θα καταλήξει να προμηθεύσει τα Snapdragon στην Huawei για τα P50 και Mate 50.  Η εταιρεία θα πρέπει να πάρει άδεια πριν προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, με τον αναλυτή να πιστεύει ότι κάτι τέτοιο τελικά θα γίνει. Ωστόσο το ερώτημα που απασχολεί πολλούς είναι γιατί οι ΗΠΑ να δώσουν άδεια στην Qualcomm να πουλήσει τέτοια chips στην Huawei.

Ο αναλυτής λέει, ότι πολλοί από τους περιορισμούς που τίθενται απέναντι στη Huawei έχουν σχεδιαστεί να προστατέψουν τις ΗΠΑ από τις απειλές περί εθνικής ασφαλείας των δικτύων 5G και των στρατιωτικών εφαρμογών, ενώ δεν πιστεύουμε ότι οι συσκευές των χρηστών αποτελούν στόχο. Επιπλέον, ο Vihn σημειώνει ότι από τη στιγμή που είναι μια αμερικανική εταιρεία, το να δώσει στη Qualcomm μια άδεια, είναι κάτι που θα ωφελήσει τη χώρα.  Αν η Qualcomm δεν μπορεί να πάρει τέτοια άδεια, ο Vihn λέει ότι η εταιρεία και πάλι θα επωφεληθεί από το επιπρόσθετο μερίδιο αγοράς των Xiaomi, Oppo και Vivo. Όλες οι εταιρείες είναι συνεργάτες της Qualcomm και ήδη πελάτες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.