Οθόνη

Το P30 Pro έχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με το Mate 20 Pro, αφού η εταιρία έχει τοποθετήσει οθόνη ανάλυσης 2340×1080. Μετά την ανακοίνωση της συσκευής, είχαμε συνέντευξη με τον Bruce Li, VP της Huawei για το τμήμα των smartphones. Εκεί μας απάντησε πολύ συγκεκριμένα στην ερώτηση για την ανάλυση οθόνης.

Η απάντησή του ήταν πως οι περισσότεροι χρήστες δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ρύθμιση της ανάλυσης και έτσι την αφήνουν στην προεπιλεγμένη, που είναι FHD+, τόσο γιατί δεν γνωρίζουν για την εν λόγω ρύθμιση, όσο και για το ότι έχει χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Έτσι η Huawei επέλεξε ένα FHD+ OLED panel. Πόσο καλό όμως είναι;

Αρχικά η οθόνη προσφέρει πραγματικά μαύρα, ενώ η χρωματική απόδοση της συσκευής είναι αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με το Mate 20 Pro και πολύ ανώτερη σε σχέση με το περσινό Huawei P20 Pro. Οι γωνίες θέασης είναι εντυπωσιακές και δεν παρατηρήσαμε χρωματικές αλλοιώσεις ακόμα και σε πιο ακραίες γωνίες.

Φυσικά ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει την οθόνη ώστε να ταιριάζει στις προσωπικές του προτιμήσεις.

Στο πάνω μέρος της οθόνης θα βρούμε notch σε σχήμα σταγόνας, που είναι σαφώς μειωμένο σε μέγεθος σε σχέση με τον προκάτοχό του, το P20 Pro.

Στο κάτω μέρος της οθόνης όμως έχουμε τον νέο σαρωτή δαχτυλικών αποτυπωμάτων, που σύμφωνα με την εταιρία είναι κατά 30% ταχύτερος σε σχέση με αυτόν του Mate 20 Pro, κάτι που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε, βάσει των δοκιμών μας.

Ήχος

Στο κομμάτι του ήχου έχουμε ένα μόνο ηχείο στο κάτω μέρος τις συσκευής, δίπλα από την USB-C θύρα. Ο σχεδιασμός της συσκευής δεν επιτρέπει την χρήση δεύτερου ηχείου, για τα πετύχει η εταιρία μικρότερα bezels. Μάλιστα το ακουστικό της συσκευής είναι και αυτό πάνω στην οθόνη, και παράγει ήχο δονώντας την επιφάνεια της οθόνης.

Σε θέμα ποιότητας ήχου, έχουμε αρκετά καλά αποτελέσματα για ένα μόνο ηχείο, με αρκετή ένταση και αρκετά καθαρό ήχο. Τα μπάσα είναι δυνατά και οι ψιλές καθαρές.

Για άλλη μια φορά δεν έχουμε θύρα 3.5mm για τα ακουστικά μας, οπότε αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να κάνουμε χρήση του αντάπτορα που έρχεται με την συσκευή.

Στις κλήσεις η συσκευή προσφέρει απίθανο noise cancellation, κάτι που θα κάνει τον συνομιλητή σας να νομίζει ότι είστε στο δωμάτιό σας, ενώ εσείς θα είστε στο δρόμο με κίνηση! Πραγματικά πολύ καλή δουλειά σε αυτό το κομμάτι.

Κάμερα

Στην σειρά το P είναι για το Photo και αυτό ακριβώς προσφέρει η συσκευή απλόχερα. Στα χαρτιά είναι η πιο καλά εξοπλισμένη κάμερα και από ότι φαίνεται είναι και στην πραγματικότητα! Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες, είτε με τον υπερευρυγώνιο φακό, είτε με το εκπληκτικό ζουμ που προσφέρει η κάμερα, είτε με το νέο night mode. Τα χαρακτηριστικά των 4 καμερών στο πίσω μέρος είναι από μόνα τους εντυπωσιακά!

Η βασική κάμερα είναι στα 40MP, όπως ήταν και στο παρελθόν. Ο νέος αισθητήριας όμως δεν είναι RGB, αλλά RYΥΒ, αντικαθιστώντας τα πράσινα πίξελ με διπλάσιο αριθμό κίτρινων. Με αυτό τον τρόπο η κάμερα αποδίδει καλύτερα ε χαμηλό φωτισμό, αυξάνοντας κατά 40% την ευαισθησία στο φως. Αυτό σε συνδυασμό με το f/1.6 του φακού και τον OIS, προσφέρουν τις απόλυτες επιδόσεις σε χαμηλό φωτισμό. Δεν σταματάει εδώ όμως, αφού πλέον έχουμε ISO που φτάνει στα 409.000, παραπάνω ακόμα και από DSLR!

Όμως η περισκοπική κάμερα έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον και είναι κάτι πραγματικά νέο στην αγορά. Αποτελείται από κάτοπτρο και 5 φακούς, στο εσωτερικό της συσκευής, προσφέροντας 5X οπτικό ζουμ. Τι διάφραγμα του φακού είναι f/3.4 και ο αισθητήρας είναι στα 8MP. Το κάτοπτρο βρίσκεται εκεί για να αντανακλά το φως, προς τους φακούς και τον αισθητήρα. Το f/3.4 είναι κάπως υψηλό, όμως ο περιορισμός είναι καθαρά τεχνικός και πολύ δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί. Όμως το 5X οπτικό ζουμ που προσφέρει, είναι μεγάλο κατόρθωμα για ένα smartphone!

Όμως η εταιρία δεν σταματάει στο 5x οπτικό ζουμ, αλλά ενσωματώνει και 10x hybrid zoom, με αποτέλεσμα που έχει ελάχιστες απώλειες. Αν θέλουμε ακόμα παραπάνω, μπορούμε να συνεχίζουμε με ψηφιακό ζουμ, που φτάνει μέχρι 50x. Από το 10x ζουμ μέχρι το 50x η ποιότητα μειώνεται, όμως παραμένει εντυπωσιακό το πόσο μπορεί να ζουμάρει αυτή η υλοποίηση. Πραγμτικά καταφέρναμε να δούμε πράγματα, που χωρίς το ζουμ δεν μπορούσαμε να δούμε. Μάλιστα η Huawei βελτιώνει αρκετά την ποιότητα των φωτογραφιών με ψηφιακό ζουμ, μέσω software.

Προχωρώντας στην τρίτη κάμερα, έχουμε αυτή με τον υπερευρυγώνιο φακό (16mm), που έρχεται με διάφραγμα f/2.2. Η ανάλυση του αισθητήρα είναι στα 20. Πρακτικά έχουμε την ίδια υπερευρυγώνια κάμερα με αυτή του Huawei Mate 20 Pro και έρχεται με autofocus, σε αντίθεση με αυτή του μεγάλου ανταγωνιστή της. Αυτή η κάμερα προσφέρει και την πολύ εντυπωσιακή λειτουργία super macro, για φωτογραφίες στα 2.5 εκατοστά από το θέμα!

Κλείνοντας έχουμε την τέταρτη κάμερα του Huawei P30 Pro, που είναι η ToF κάμερα. Έτσι η συσκευή μπορεί να χαρτογραφήσει με μεγάλη ακρίβεια το βάθος πεδίου που έχουμε στο πλάνο μας, προσφέροντας άριστο bokeh effect.

Η κάμερα των 40MP μπορεί να παράγει πολύ ρεαλιστικές φωτογραφίες, με πολύ καλή ποιότητα. Χρωματικά είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα, ενώ αν θέλουμε να τις κάνουμε πιο εντυπωσιακές, μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το AI mode. Από ποιότητα η λήψεις είναι άριστες, αφού η συσκευή χρησιμοποιεί τα δεδομένα από τον 40MP αισθητήρα για να παράξει μια φωτογραφία 10MP. Αυτό δίνει πολύ καλή οξύτητα στο τελικό αποτέλεσμα. Αν θέλετε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το HDR mode, που οι επιδόσεις του εντυπωσιάζουν.

Με το AI ενεργοποιημένο, έχουμε συνδυασμό από τα δεδομένα των τριών καμερών, μαζί με δεδομένα από χρωματικά προφίλ της Leica. Έτσι παίρνουμε πολύ εντυπωσιακές φωτογραφίες που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν.

Σχετικά με τις επιδόσεις της περισκοπικής κάμερας, πρέπει να πούμε πως είναι πραγματικά εντυπωσιακή υλοποίηση και δεν την έχουμε δει ξανά σε smartphone. Βρήκαμε το 5x και 10x ζουμ ιδιαίτερα χρήσιμο, κάτι που δεν περιμέναμε μέχρι σήμερα. Το σίγουρο είναι πως όταν το χρησιμοποιήσετε, θα καταλάβετε τι χάνατε όλο αυτό τον καιρό!

Το 50x ψηφιακό ζουμ φαντάζει αδύνατο για smartphone και ακόμα και με την χαμηλότερη ποιότητα, παραμένει εντυπωσιακό το αποτέλεσμα, για μια τόσο λεπτή συσκευή. Ειδικά τις πρώτες στιγμές που πιάσαμε την φωτογραφία στα χέρια μας, είχαμε μείνει με το στόμα ανοιχτό, αρνούμενοι να πιστέψουμε τι κατάφερε να κάνει η Huawei στο P30 Pro!

Τέλος η εμπρόσθια κάμερα των 32MP παράγει πολύ καλή ποιότητα, με μεγάλη οξύτητα στην εικόνα, που σίγουρα θα αγαπήσουν οι λάτρεις των selfies.

Στο κομμάτι της νυχτερινής λήψης, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως η Huawei έχει μια διαφορά τις καλύτερες επιδόσεις. Με τον φακό διαφράγματος f/1.6, το OIS, την RYYB διάταξη του αισθητήρα και το ISO που φτάνει τις 409.000 (!!!!!), είναι πολύ εντυπωσιακό το αποτέλεσμα. Η κάμερα είναι ικανή να τραβήξει φωτογραφίες σε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι, κάτι που μας εντυπωσίασε πάρα πολύ!

Φωτογραφία σε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι

Στον τομέα του βίντεο έχουμε αρκετή βελτίωση, με πολύ καλύτερη σταθεροποίηση και βελτίωση στην ποιότητα. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε HDR και [email protected], καθώς περιορίζεται μόνο τα 4Κ@30fps. Αυτό όμως που είναι εντυπωσιακό στο βίντεο, είναι οι λήψεις σε χαμηλότερο φωτισμό, με την συσκευή να τα πηγαίνει πολύ καλά!

Συνεχίστε στην επόμενη σελίδα για να δείτε σχετικά με οθόνη, ήχο και κάμερα.

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δημήτρη εσύ που έχεις δουλέψει και το s10+ και το xs max και το p30 pro μπορείς να μου πεις αν ήθελες ένα καθαρά φωτογραφικό κινητό ποιό απ όλα θα κρατούσες ανεξαιρέτου τιμής και με ποιά σειρά?
    Ευχαριστώ!

    • Μάλλον αυτό, καθώς οι δυνατότητες και οι επιλογές φωτογραφικά είναι μεγαλύτερες. Μου αρέσει πολύ ο τηλεφακός, ειδικά για τα θέματα που συνήθως φωτογραφίζω.

  2. Δύο ερωτήσεις θα ήθελα να μου πεις Δημήτρη σε σχέση με το Samsung galaxy s10+ έχει τρομερές διάφορες σε απόδοση φωτογραφίας σε κανονικές συνθήκες φωτισμού selfie camera και η πίσω. Και κάτι ακόμα το p30 Pro έχει led ειδοποιήσεων?

  3. Οκ, περιμενουμε ομως και ενα rewiew απο το nokia 9. Οπως και να το κανουμε το πενταπλο συστημα καμερας , ειναι πολυ ελκυστικο.

  4. Kαι απο οτι βλεπω , ηδη σε πολλα τεστ, μαλλον ο βασηλιας παει για αποκαθηλωση. Ειδικα στην φωτογραφια! Καλησπερες και παλι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.