Εργονομία

Το βασικότερο σε ένα laptop είναι η εργονομία του και η Huawei το γνωρίζει πολύ καλά, έχοντας ρίξει μεγάλο από το βάρος της ανάπτυξης σε αυτό το κομμάτι. Γιατί η εμφάνιση μας δίνει την πρώτη εντύπωση, όμως πρέπει να έχουμε και ευκολία χρήσης, ειδικά σε μια τόσο μικρή συσκευή.

Ξεκινάμε από το πληκτρολόγιο, που έχει πολύ βολικό μέγεθος, ενώ τα κενά ανάμεσα στα πλήκτρα είναι όπως πρέπει για μείωση των λανθασμένων πατημάτων. Αυτό όμως που ξεχωρίζει είναι η αίσθηση κατά την πληκτρολόγηση, με τα πλήκτρα να έχουν πολύ καλή διαδρομή, για να μην χάνονται πατήματα, ενώ η αίσθηση στις άκρες των δακτύλων μας παραμένει απαλή. Την ίδια στιγμή το πληκτρολόγιο είναι ιδιαίτερα αθόρυβο.

Μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τις πρώτες συσκευές της εταιρίας έχει και το touchpad, που είναι αρκετά μεγάλο, δεδομένου του μεγέθους του Matebook X. Όταν το laptop δεν είναι ανοιχτό, ο μηχανισμός κλείνει και δεν έχουμε clicks, κάτι που δεν έχουμε συναντήσει ξανά. Η υφή είναι πολύ απαλή στα δάχτυλα, τα οποία γλιστράνε πολύ εύκολα πάνω του. Το ίδιο το Touchpad υποστηρίζει multι-touch και τα windows έχουν χειρονομίες μέχρι και με 4 δάχτυλα για να το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο.

Τέλος έχουμε και το Huawei Share, για να συνδέουμε τα Huawei smartphones μας με ένα άγγιγμα στο touchpad. Έτσι θα μπορούμε να μεταφέρουμε αρχεία, να πραγματοποιήσουμε τις κλήσεις μας από το laptop και να χειριστούμε το κινητό μας από την οθόνη του Matebook X.

Συνδεσιμότητα

Αυτό ίσως είναι το πιο αδύναμο σημείο της συσκευής, αφού θα βρούμε μόνο δύο USB-C θύρες στην συσκευή και καμία άλλη. Μάλιστα η αριστερή είναι αυτή που χρησιμοποιείται και για την φόρτιση.

Αν χρειαστούμε παραπάνω, στην συσκευασία θα βρούμε dongle που προσφέρει μια USB-A, μια VGA, μια HDMI και μία USB C, ώστε να μην χάσουμε την θύρα που βάλαμε το dongle. Αν το έχουμε στην αριστερή θύρα, θα μπορούμε να περάσουμε και ρεύμα μέσα από το dongle για να φορτίσει το Matebook X.

Από ασύρματη επικοινωνία έχουμε Wi-Fi 6 (802.11a/b/g/n/ac/ax) και Bluetooth 5.0.

Επιδόσεις

Μπορεί να είναι πολύ μικρό σε μέγεθος το Matebook X, όμως στο εσωτερικό του θα βρούμε έναν Intel i5-10210U, με 4 πυρήνες και 8 threads. Το εν λόγω chip έχει καλές επιδόσεις και πολύ χαμηλή κατανάλωση, για να κρατήσει χαμηλά της θερμοκρασίες.

Μιλώντας για θερμοκρασίες όμως, το Matebook Χ έρχεται χωρίς ανεμιστήρες στο εσωτερικό του, ώστε να πετύχει τον πολύ λεπτό σχεδιασμό. Αυτό βάζει λίγο φρένο στις επιδόσεις, καθώς ο i5 δεν μπορεί να τα δώσει όλα, όμως όχι σε σημείο που να δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινή χρήση.

Ο επεξεργαστής τρέχει στα 2.1GHz, ενώ φτάνει τα 4GHz για μικρά διαστήματα όταν απαιτείται.

Η βασική έκδοση του laptop έρχεται με 16GB RAM, που είναι αρκετά για τους περισσότερους χρήστες και πόσο μάλλον για κάτι τόσο φορητό.

Αυτό που εντυπωσιάζει όμως είναι ο αποθηκευτικό χώρος, αφού έχουμε 512GB NVMe δίσκο που οι ταχύτητές του εντυπωσιάζουν. Είδαμε ανάγνωση πάνω από 3.3GB/s ενώ η εγγραφή σχεδόν άγγιξε τα 3GB/s!!!

Τα γραφικά δεν είναι το δυνατό σημείο του Matebook X, αφού η Intel UHD κάρτα γραφικών που διαθέτει, είναι ιδανική για χρήση γραφείου, όχι όμως για απαιτητικά παιχνίδια, πόσο μάλλον όταν το laptop δεν έχει ανεμιστήρες στο εσωτερικό του. Ακόμα και έτσι, η αναπαραγωγή 4K HDR βίντεο είναι παιχνιδάκι για το Matebook X, είτε αυτή γίνεται τοπικά είτε σε κάποια πλατφόρμα streaming.

Αυτονομία

Το Matebook X έρχεται με μπαταρία 42Wh, που είναι αρκετή για να μας δώσει κοντά στις 10 ώρες αναπαραγωγής βίντεο και μουσικής. Σε browsing η αυτονομία εξαρτάται από το πόσα tabs έχουμε ανοιχτά. Στην δική που περίπτωση που με το άνοιγμα του chrome ανοίγουν και περίπου 20 tabs, είδα την μπαταρία να ξεπερνάει τις 5 ώρες με σχετική άνεση.

Μαζί θα βρούμε και φορτιστή στα 65W, που φορτίζει το laptop σε περίπου μία ώρα, ενώ μπορείτε να κάνετε χρήση οποιουδήποτε USB-C φορτιστή για την φόρτισή του όταν είναι κλειστό ή ακόμα και από Powerbank. Σε περίπτωση που δεν δίνει αρκετό ρεύμα, θα δείτε την μπαταρία να πέφτει, όμως με πιο αργό ρυθμό.

Συμπεράσματα

Το Matebook X έχει συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό, που αποτελείται από αυτούς που θέλουν κάτι πολύ μικρό και ελαφρύ για δουλειά γραφείου και για ψυχαγωγία όταν είναι on the go. Αυτό το αγοραστικό κοινό θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένο από την συσκευή, αφού δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές που προσφέρουν όσα προσφέρει το Matebook X, σε αυτή την κατηγορία.

Έχουμε μια άριστη οθόνη, πολύ καλό ήχο και τρομερή εργονομία. Οι επιδόσεις είναι αρκετές για browsing και δουλειά γραφείου, ενώ η αυτονομία παραμένει σε πολύ καλά επίπεδα, παρά το μικρό μέγεθος της συσκευής, που είναι περιορισμός στο μέγεθος της μπαταρίας που μπορεί να τοποθετηθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.