Η HUAWEI έχει μπει για τα καλά στην αγορά των laptops και μέχρι στιγμής μας έχει προσφέρει μερικές πολύ δυνατές προτάσεις. Η νεότερη από αυτές είναι το HUAWEI Matebook X Pro 2022 που είναι και το δυνατότερο laptop που έχει δώσει ποτέ η εταιρία. Θα το βρούμε στην premium κατηγορία με τιμή στα €2099 και απευθύνεται σε όσους θέλουν κορυφαίες επιδόσεις σε πολύ π φορητή συσκευή. Εμείς το έχουμε στα χέρια μας για περίπου 1.5 μήνα και το χρησιμοποιούσαμε σαν το βασικό μας Laptop.

Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά τι έχει να προσφέρει και αν κάνει όλα όσα υπόσχεται.

Σχεδιασμός

Το HUAWEI Matebook X Pro 2022 είναι ultrabook και αυτό σημαίνει πως έχει μικρό μέγεθος, ανθεκτική κατασκευή και ιδιαίτερα λεπτό σχεδιασμό. Όλα αυτά θα πρέπει να έρχονται σε χαμηλό βάρος, χωρίς να κάνει πίσω στις επιδόσεις, την οθόνη και φυσικά την μπαταρία.

Η HUAWEI φαίνεται πως έχει βρει την χρυσή τιμή, κατασκευάζοντας ένα laptop με βάρος μόλις 1.38kg, ενώ ταυτόχρονα φιλοξενεί μια οθόνη 14.2 ίντσες. Με πάχος μόλις 15.6mm είναι από τα πιο λεπτά laptops που έχουμε συναντήσει, που να έχουν βέβαια αυτά τα χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά με κατασκευή από αλουμίνιο και μαγνήσιο, για να έχει και την απαραίτητη ανθεκτικότητα, αλλά και την premium αίσθηση κατά την αφή. Από την πρώτη επαφή μας άφησε άριστη αίσθηση, ενώ η στιβαρή κατασκευή ξεχώριζε.

Το χαμηλό του βάρος μας έκανε να μην το αισθανόμαστε καν κατά την μεταφορά του στο backpack, ενώ το μικρό του μέγεθος το έκανε τρομερά εύκολο στην μεταφορά. Η άριστη ποιότητα κατασκευής δεν μας άφησε με τον φόβο της “ζημιας” κατά την μεταφορά.

Οθόνη

Το Matebook X Pro 2022 έρχεται με μια συγκλονιστική OLED οθόνη 14.2 ιντσών. Η ανάλυσή της είναι στα 3120×2080 και έχει αναλογία 3:2, που είναι τρομερά βολική για καταστάσεις εργασίας. Η ανάλυση είναι από τις υψηλότερες που έχουμε δει σε laptop, με εκπληκτική ευκρίνεια και ιδανική για κάθε είδους εργασία.

Η οθόνη είναι πραγματικά απόλαυση. Προφανώς συμβατή με HDR 400 περιεχόμενο, ενώ έρχεται και με ρυθμό ανανέωσης στα 90Hz για πολύ ομαλή κίνηση. Σε συνδιασμό με το 100% sRGB και DCI P3 που υποστηρίζει η οθόνη, την κανει ιδανική τόσο για δουλειά όσο και για ψυχαγωγία. Η εναλλαγή του χρωματικού προφίλ γίνεται μέσα από την εφαρμογή PC Manager της HUAWEI και η εφαρμογή είναι καθολική και όχι μόνο σε συγκεκριμένες εφαρμογές.

Τέλος η οθόνη έχει φωτεινότητα στα 500 nits που είναι εξαιρετικά για laptop και φυσικά απαραίτητα για να παίξει HDR 400. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα στην χρήση ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, με μόνο παράπονο η glossy οθόνη που είχε αντανακλάσεις, το οποίο όμως είναι αναγκαίο κακό αν θέλουμε την λειτουργία αφής, οπότε δεν θα γινόταν διαφορετικά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η οθόνη θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς χρήστες.

Ήχος

Από ένα τόσο μικρό laptop δεν περιμέναμε ποτέ να εχει καλό και δυνατό ήχο. Όμως η HUAWEI ήρθε να μας διαψεύησει, ενσωματώνοντας 6 συνολικά ηχεία στο Matebook X Pro 2022. Τα τέσσερα βρίσκονται δεξιά και αριστερά από το πληκτρολόγιο και τα άλλα δύο στο κάτω μέρος του laptop, δεξιά και αριστερά. Τα πάνω ηχεία παράγουν τις ψιλές και μεσαίες, ενώ τα κάτω παράγουν τις πιο μπάσες, σαν woofer και twitter.

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, με δραματικά καλή ένταση και πεντακάθαρο ήχο, που απογειώνουν την εμπειρία. H  εταιρία έχει στήσει έτσι τα ηχεία, ώστε να παρέχουν πολύ γεμάτο ήχο, ενώ το Huawei Sound είναι η υλοποιηση της εταιρίας αντί του Dolby Atmos, με όλο και περισσότερες εταιρίες να προσφέρουν τις δικες τους λύσεις. Εδώ όμως η υλοποίηση κανει πραγματική διαφορά, με πολύ καλή εμπειρία ακρόασης και το Huawei Sound να προσφέρει τρομερά γεμάτο ήχο.

Τα μπάσα είναι βαθιά και οι ψηλές πεντακάθαρες, ενώ οι μεσαίες γεμίζουν επαρκώς τον ήχο, προσφέροντας και μια αίσθηση πολυκάναλου, αν το υποστηρίζει το αρχείο ή η πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε.

Το HUAWEI Matebook X Pro ήταν η έκπληξη στο κομμάτι ήχου, με τον καλύτερο ήχο που έχουμε ακούσει τελευταία σε laptop.

Επιδόσεις

Ενα Ultrabook με τόσο μικρό μέγεθος, αποτελεί πρόκληση κάθε φορά, ώστε να βρει την καλύτερη ισορροπία στις δυνατές επιδόσεις, τις καλές θερμοκρασίες, αλλά και την καλή αυτονομία. Η HUAWEI αυτή τη φορά πήγε με τον i7 12ης γενιάς, τον i7 1260p, που έρχεται με 12 πυρήνες συνολικά και 16 threads. Ο εν λόγω επεξεργαστής χρησιμοποιεί μια αρχιτεκτονική τύπου big.LITTLE, παρόμοια με αυτές που έχουμε δει στα κινητά μας. Έτσι, από τους 12 πυρήνες, οι 4 είναι πυρήνες επιδόσεων και οι 8 είναι οικονομίας, σε θέματα ενέργειας. Φυσικά όταν ειναι απαραίτητο όλοι οι πυρήνες συνεργάζονται. Με αυτό τον τρόπο η Intel κατάφερε να φέρει πολύ δυνατές επιδόσεις σε καλά επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας. Βέβαια σε αυτό πρέπει να βοηθήσει και ο developer του κάθε προγράμματος και καθώς είναι νέα τεχνολογία για τους υπολογιστές μας, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να κάνουν όλο και περισσότεροι τα απαραίτητα βήματα. Μέχρι τότε το ποιοι πυρήνες θα τρέχουν και σε τι ταχύτητα την ορίζουν τα Windows και ο κατασκευαστής (στην περίπτωσή μας η HUAWEI), όμως μελλοντικά περιμένουμε βελτιώσεις, τουλάχιστον από τις μεγάλες εταιρίες παραγωγής software.

Ακόμα και έτσι, το σώμα του laptop δεν ξεπέρασε τους 41 βαθμούς, ακόμα και μετά από πολύ απαιτητικά benchmarks, που έτρεχαν για αρκετή ώρα, ενώ δεν νιώσαμε την θερμοκρασία να ανεβαίνει στο άγγιγμα σε επίπεδα που κάνουν την δουλειά μας δύσκολη. Αν δεν μετράγαμε την θερμοκρασία με θερμόμετρο, δεν θα καταλαβαίναμε πως είναι καν στους 41 βαθμούς. Γενικότερη το laptop παραμένει ψυχρό, ακόμα και αν δουλεύει ο επεξεργαστής στο φουλ για αρκετή ώρα.

Σε αυτό συμβάλει το σύστημα ψύξης που έχει το Matebook X Pro, με δύο ανεμιστήρες χαμηλού προφίλ και μεγάλης απόδοσης, που δημιουργούν ροή αέρα μέσα στο laptop για την ψύξη του. Έτσι οι επιδόσεις παραμένουν σταθερές, με την κατανάλωση να μένει στα 30W TDP σε balanced επιδόσεις, ενώ σε performance mode ανεβαίνει στα 60W.

Τα γραφικά αναλαμβάνει μια Iris Xe, που είναι αρκετή για βασική χρήση και λίγο gaming, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι ικανή να τρέξει σε φουλ ανάλυση ΑΑΑ τίτλους. Άλλωστε δεν έχουμε στα χέρια μας ένα gaming laptop, αλλά μια συσκευή που απευθύνεται σε όσους θέλουν να κάνουν δουλειά γραφείου.

Το Matebook X Pro έρχεται με 16GB DDR5 RAM, για δυνατές ταχύτητες στην μνήμη, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος είναι 512GB NVME, προσφέροντας 3.5GB/s ανάγνωση και 3GB/s εγγραφή, που σημαίνει πως πρόκειται για ταχύτατο δίσκο.

Μεγάλες ταχύτητες έχουμε και στο δίκτυο, αφού έρχεται με Wi-Fi 6E, που αν υποστηρίζεται από το access point που έχουμε συνδεθεί, μπορούμε να πιάσουμε ταχύτητες που φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 2Gbps!

Εμείς, στις 45 μέρες που το χρησιμοποιήσαμε, κάναμε μέχρι και βίντεο rendering με σχετική ευκολία, αλλά και καλές ταχύτητες, κάτι που μας χαροποίησε ιδιαίτερα.

Εργονομία

Ένα laptop αυτής της κατηγορίας, επιβάλλεται να έχει καλή εργονομία, πόσο μάλλον όταν απευθύνεται σε επαγγελματίες. Πρέπει να είναι πρακτικό, ελαφρύ και ποιοτικό, αλλά και βολικό στην χρήση. Η HUAWEI από ότι φαίνεται “τικάρει” όλες τις κατηγορίες της εργονομίας.

Το πληκτρολόγιο είναι το κεντρικό σημείο στην εργονομία ενός laptop και βρήκαμε αυτό του matebook X Pro να είναι αρκετά καλό, με καλό traveling για άνετη και γρήγορη πληκτρολόγηση. Κατά την χρήση του δεν είχαμε προβλήματα με πλήκτρα που δεν πατήθηκαν ποτέ, ενώ μας παρείχε μεγάλη ακρίβεια στην πληκτρολόγηση, όσο γρήγορη και αν ήταν αυτή. Η κατασκευή τους φαίνεται ποιοτική, όμως στον 1.5 μήνα που το χρησιμοποιήσαμε δεν θα λέγαμε πως είναι αρκετό για να δούμε φθορές σε βάθος χρόνου, όμως οι πρώτες εντυπώσεις ήταν πολύ ενθαρρυντικές και με δεδομένο πως έχουμε και άλλα HUAWEI laptops στο γραφείο, δεν έχουμε παρατηρήσει σημαντικές φθορές στα πληκτρολόγιά τους, ακόμα και μετά από πολύ έντονη χρήση για αρκετό καιρό. Μάλιστα το πληκτρολόγιο του Matebook X Pro φαίνεται ακόμα πιο ποιοτικό από όσα άλλα έχουμε δει από την εταιρία, προσφέροντάς μας παραπάνω σιγουριά για την αντοχή του στον χρόνο.

Το επόμενο σημείο που πρέπει να σταθούμε είναι το touchpad το οποίο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αφού η εταιρία έχει προσφέρει haptic feedback σε αυτό, ώστε να μας δίνει αίσθηση κίνησης στο χέρι, ακόμα και όταν αυτό δεν κινείται. Η επιφάνειά του είναι αρκετά μεγάλη για άνετη χρήση.

Εργονομία όμως είναι και η άνεση όταν δουλεύουμε εκτός γραφείου, με το laptοπ να ζυγίζει μόλις 1.38kg, που είναι εξαιρετικά για να μην κουράζει όταν το έχουμε στα πόδια μας, αλλά και όταν το μεταφέρουμε. έχρι το μέγεθος όσο ένα λεπτό απλό ντοσιέ και άρα μεταφέρεται τρομερά εύκολα.

Όλα αυτά σε μια τρομερή ποιότητα κατασκευής που σίγουρα θα ικανοποιήσει όποιον το αποκτήσει.

Τέλος έχουμε σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων στο power button, αλλά και μια κάμερα που υποστηρίζει το Windows Hello, για ασφαλή ξεκλείδωμα του laptop με το πρόσωπό μας, κάπως σαν το FaceID της Apple.

Αυτονομία

Η κατανάλωση είναι καθαρά θέμα χρήσης και σε ένα τόσο μικρό μέγεθος οι επιλογές δεν είναι πολλές. Η HUAWEI κατάφερε να ενσωματώσει μια μπαταρία 60Wh στο laptop, που θεωρείται μεγάλη μπαταρία.

Οι χρόνοι λειτουργίας διαφέρουν ανάλογα με την χρήση, ειδικά σε μια συσκευή που πρακτικά κάνει τα πάντα. Ενδεικτικά είδαμε 5.5 ώρες συνεχόμενο video streaming στο netflix, ενώ με τοπικά αρχεία η αυτονομία αυξάνεται.

Σε απλή χρήση γραφείου είδαμε την μπαταρία να βγάζει γύρω στις 5 με 6 ώρες, με την δική μου χρήση γραφείου που σημαίνει Chrome ανοιχτός με 20-30+ tabs ανοιχτά, εκ των οποίων τα 15 να κάνουν refresh κάθε τρία λεπτά, ενώ παράλληλα τρέχουν mails και messagging εφαρμογές και φυσικά σταθερά να παίζει spotify, με bluetooth ακουστικά συνδεδεμένα και την οθόνη στο 70%-100% φωτεινότητα καθώς μιλάμε για εργασία σε εξωτερικούς χώρους. Αν θέλουμε να κερδίσουμε παραπάνω αυτονομία θα πρέπει να μειώσουμε την φωτεινότητα της οθόνης στο 30-50% προσθέτοντας περίπου μία ώρα ακόμα χρήσης.

Το Matebook X Pro έρχεται με φορτιστή σε μέγεθος κινητού, στα 65W, που είναι αρκετός για να φορτίσει την συσκευή σε λίγο πάνω από μία ώρα, ενώ είναι ταυτόχρονα και πολύ εύκολος στην μεταφορά.

Συμπεράσματα

Το HUAWEI Matebook X Pro έχει όλα όσα πρέπει να έχει ένα ultrabook σε αυτή την τιμή και μάλιστα σε μια εποχή που αντίστοιχες συσκευές του ανταγωνισμού έχουν ανεβάσει τις τιμές τους ακόμα παραπάνω. Η εταιρία δεν έκανε καμία θυσία για να κρατήσει το κόστος του σε αυτή την τιμή.

Έτσι έχουμε ένα laptop με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, χαμηλό βάρος και πάχος, ενώ ταυτόχρονα έρχεται με μια από τις καλύτερες οθόνες που έχουμε δει σε τέτοια συσκευή. Ο ήχος είναι απλά απίστευτος και οι επιδόσεις είναι εκεί που αρμόζει για ένα χρήστη που θέλει δυνατό επεξεργαστή.

Η μπαταρία είναι σε καλά επίπεδα, όχι άριστα αλλά ούτε και άσχημα και συνολικά μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Δυστυχώς μετά από 1.5 μήνα και με το laptop να έχει ήδη πακεταριστεί για να επιστραφεί στην εταιρία, οφείλω να ομολογήσω πως θα μου λείψει.

Όλα τα παραπάνω είναι αρκετά για να θεωρήσουμε το HUAWEI Matebook X Pro 2022 ένα κορυφαίο laptop στην κατηγορία του, που προσφέρει απλόχερα ότι χρειαστεί ο ιδιοκτήτης του, και ακόμα παραπάνω!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.