Η HUAWEI έχει αποδείξει την αξία της και στην κατηγορία των laptops, έχοντας δώσει πολύ δυνατά προϊόντα που αποτελούν δυνατό value for money. Τα laptops της εταιρίας πάντα είχαν στο επίκεντρο τον σχεδιασμό, με κατασκευή από αλουμίνιο και χαμηλό βάρος.

Το HUAWEI Matebook D16 2024 είναι η νέα προσθήκη της εταιρίας στο οπλοστάσιό της, που έρχεται σε διαφορετικές εκδόσεις, ανάλογα με τις ανάγκες του, αλλά και το διαθέσιμο ποσό που μπορεί να επενδύσει. Όλες οι εκδόσεις θα δώσουν στον χρήστη παραπάνω από ότι πλήρωσε, καθώς δύσκολα θα βρει αντίστοιχο hardware σε αυτές τις τιμές.

Εμείς έχουμε στα χέρια μας την μεγάλη έκδοση, με τον Intel Core i9-13900H, που έρχεται στην αγορά με τιμή στα €1399. H μικρότερη έκδοση με τον i5 i5 12450H, έρχεται στα €799, ενώ υπάρχουν και εκδόσεις με i5-13420H, i5-13500H και i7-13700H.

Πάμε να το δούμε πιο αναλυτικά.

Σχεδιασμός

To Matebook D16 2024 έχει διατηρήσει τον σχεδιασμό του προκατόχου του, αλλά και την ποιότητα κατασκευής. Οι αλλαγές είναι μικρές αλλά προσφέρουν στην εργονομία. Η βασικότερη αλλαγή είναι το πλαίσιο γύρω από την οθόνη, που πλέον μίκρυνε, μειώνοντας έτσι και το μέγεθος του laptop. Από την στιγμή που μιλάμε για ένα laptop με οθόνη 16 ιντσών, κάθε μείωση του μεγέθους, μεταφράζεται σε μεγαλύτερη φορητότητα.

Η κατασκευή του είναι από αλουμίνιο, που σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά του, το κάνουν μονόδρομο σε αυτή την τιμή. Η επιλογή του υλικού το κάνει πιο ανθεκτικό, ώστε να είναι το laptop που θα κρατήσετε για πολύ καιρό.

To laptop έχει πάχος 17mm, λόγω των θυρών USB-A που διαθέτει, ώστε να δώσει τον χρήστη την ευελιξία που χρειάζεται για την σύνδεση των περιφερειακών του. δυστυχώς όμως οι USB-C, από δύο έγιναν μία και αυτή χρησιμοποιείται και για την φόρτιση του laptop. H αλήθεια είναι πως θα θέλαμε παραπάνω USB θύρες, καθώς οι δύο USB-A και η μία USB-C ίσως δεν είναι αρκετές για πολλούς. Βέβαια μπορεί να γίνει χρήση κάποιου Dongle για να αυξήσουμε τις θύρες, όμως δεν παρέχετε στην συσκευασία, όπως έκανε η εταιρία στο παρελθόν. Έχουμε και εδώ την ύπαρξη θύρας HDMI 1.4, που θα θέλαμε να είναι HDMI 2.0 για σύνδεση σε οθόνες με μεγαλύτερη ανάλυση και ρυθμό ανανέωσης, αλλά δεν αποτελεί deal breaker.

Αναβάθμιση στην εργονομία έχουμε και με το πληκτρολόγιο του Matebook D16 2024, που πλέον έχει πιο μαλακή αίσθηση, ενώ περιλαμβάνει και το αριθμητικό πληκτρολόγιο στα δεξιά του, κάτι που το κάνει ακόμα πιο πρακτικό.

Matebook D16 2024

Η αίσθηση του πληκτρολογίου είναι αρκετά ευχάριστη, ενώ παρουσιάζει μεγάλη ακρίβεια. Η εταιρία όμως χρειάζεται δουλειά σε αυτό τον τομέα για να φτάσει τις λύσεις του ανταγωνισμού. Βέβαια εδώ έρχεται πάλι το θέμα της τιμής, αφού οι προτάσεις της Lenovo, για παράδειγμα, που έρχονται με αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι κατά πολύ ακριβότερες. Οπότε είμαστε πλήρως ικανοποιημένη με το πληκτρολόγιο του Matebook D16 2024, που το δοκιμάσαμε στην συγγραφή μεγάλων κειμένων και μας άφησε πλήρως ικανοποιημένους.

Οθόνη

Το μεγαλύτερο ίσως προσόν του Matebook D16 2024 είναι η μεγάλη οθόνη. Στις μέρες μας τα laptops με οθόνη μεγαλύτερη των 15 ιντσών σπανίζουν, καθώς οι εταιρίες επιλέγουν την φορητότητα, αντί της ευκολίας στην χρήση. Έτσι λοιπόν η HUAWEI δίνει την λύση σε όσους θέλουν ένα μεγαλύτερο panel, προσφέροντας 16 ίντσες οθόνης. Η οθόνη έχει αναλογίες 16:10, που την κάνει ιδανική τόσο για εργασία όσο και για αναπαραγωγή πολυμέσων. Αυτή η αναλογία θα λέγαμε πως είναι η χρυσή τομή για κάθε χρήση, αφού δεν είναι πολύ μακρόστενη για εργασία, ούτε και πολύ τετράγωνη για αναπαραγωγή βίντεο.

Το panel έχει ανάλυση 1920×1600, που είναι ότι πρέπει για αυτή την κατηγορία τιμής. Η φωτεινότητα έχει αυξηθεί στα 400 nits, από τα 350nits του προκατόχου του. Αυτό την κάνει απόλυτα άνετη σε θέαση, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ η φωτεινότητά της πέφτε πάρα πολύ όταν είμαστε σε σκοτεινό δωμάτιο, για να είναι πιο ευγενική με τα μάτια μας. Και φέτος έχουμε υποστήριξη HDR  περιεχομένου, όπου υποστηρίζεται από τα Windows 11.

Οι γωνίες θέασης της οθόνης είναι και εδώ πολύ καλές, αφού το συγκεκριμένο panel είναι IPS. Αυτό κάνει ιδανικό το laptop για προβολή ταινιών, όταν δεν είμαστε στο σπίτι.

Ήχος

Το Matebook D16 2024 έρχεται με στερεοφωνικά ηχεία, που παρουσιάζουν πολύ καλή απόδοση. Ο ήχος τους είναι ιδιαίτερα δυνατός, ενώ έχουμε δυνατά μπάσα και πολύ καθαρές ψηλές. Οι μεσαίες γεμίζουν άριστα τον ήχο και η ηχητική μας εμπειρία την περίοδο που το δοκιμάζαμε ήταν άριστη.

Matebook D16 2024

Στα θετικά είναι και η ύπαρξη θύρας audio jack για τα ακουστικά μας, που λειτουργεί και σαν θύρα για μικρόφωνο. Μιλώντας για μικρόφωνα, το Matebook D16 2024 έρχεται με 2 μικρόφωνα, που καταγράφουν άριστα τον ήχο, ενώ το software του μπορεί να απομονώσει την φωνή μας, αφαιρώντας τους ενοχλητικούς θορύβους του περιβάλλοντος στο οποίο βρισκόμαστε.

Επιδόσεις

Η έκδοση του Matebook D16 2024 που δοκιμάσαμε έρχεται με τον Intel i9-13900H, με το H να σημαίνει High Performance. Μαζί θα βρούμε 16GB DDR5 μνήμης RAM kai 1ΤΒ NVMe δίσκο, που είναι εντυπωσιακά γρήγορος.

Στα του επεξεργαστή, ο συγκεκριμένος μπορεί να λειτουργήσει για πολύ μικρές ριπές με την λειτουργεία Max Turbo, ανεβάζοντας τις συχνότητες. Όμως αυτό προϋποθέτει κατανάλωση ρεύματος μέχρι και 115W, κάτι που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην μπαταρία. Η HUAWEI όπως και οι περισσότερες εταιρίες, έχουν επιλέξει να απενεργοποιήσουν αυτή την δυνατότητα, καθώς ο κατανάλωση της μπαταρίας αυξάνεται δραματικά, ενώ είναι αρκετά δύσκολο να ψυχθεί ο επεξεργαστής σε ένα τόσο λεπτό σασί. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, ο εν λόγω επεξεργαστής, χωρίς το max turbo, καταναλώνει μόνο 55W, κάτι που θα εξασφαλίσει και την υγεία της μπαταρίας για πολύ περισσότερο. Οπότε σωστά έκανε η HUAWEI και περιόρισε αυτή τη δυνατότητα, που ούτως οι άλλως είναι για μικρές ριπές δευτερολέπτων και όχι για συνεχή χρήση.

Ο i9-23900H διαθέτει 14 πυρήνες και 20 threads, ικανούς για τις πιο απαιτητικές διεργασίες. Χωρίς το Max Turbo, ο επεξεργαστής δεν παρουσιάζει throttling, αφού η ψύξη που διαθέτει το laptop είναι αρκετή για να το κρατήσει “δροσερό”. Ακόμα και σε υψηλό φόρτο, οι ανεμιστήρες στο εσωτερικό παραμένουν αρκετά αθόρυβοι, ώστε να μην ενοχλούν.

Με τον πιο δυνατό επεξεργαστή για laptop της σειράς i9 13ης γενιάς, οι επιδόσεις είναι στο μέγιστο. Βέβαια θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν πρόκειται για ένα gaming laptop, που σημαίνει πως δεν έχουμε πολύ δυνατή κάρτα γραφικών. Η Iris Xe όμως που είναι ενσωματωμένη στον επεξεργαστή, είναι αρκετή για την αναπαραγωγή παλαιότερων τίτλων.

Αυτονομία

Το Matebook D16 2024 έρχεται με μια μπαταρία 70Wh, ικανή να αντέξει για αρκετές ώρες πριν μπει στην φόρτιση. Σε έντονη δουλειά γραφείου, με την οθόνη στην μέγιστη φωτεινότητα, μας έδωσε λίγο παραπάνω από 5 ώρες χρήσης. Η δική μας δουλειά περιλαμβάνει διαφορετικούς browsers με δεκάδες ανοιχτά tabs, που γεμίζουν τόσο την μνήμη, όσο και δημιουργούν φόρτο στον επεξεργαστή. Η αυτονομία που μας έδωσε είναι από τις πολύ δυνατές που έχουμε δει σε Windows Laptop.

Matebook D16 2024

Σε πιο χαλαρή χρήση, μιας τυπικής ημέρας εργασίας, με χρήση Office και email, είδαμε χρήση περίπου 7 ώρες. Σε θέαση βίντεο, από τον αποθηκευτικό χώρο, είδαμε την μπαταρία να πέφτει κάπου ανάμεσα στο 9% με 11% ανά ώρα, που σημαίνει πως θα αντέξει περίπου 10 ώρες σε θέαση βίντεο, με την φωτεινότητα να είναι λίγο πάνω από την μέση.

Συμπεράσματα

Το Matebook D16 2024 είναι ένα λάπτοπ που αποτελεί πολύ δυνατό value for money. Έρχεται με σαφώς καλύτερη τιμή από το μεγαλύτερο μέρος του ανταγωνισμού του και προσφέρει τόσο επιδόσεις, όσο και καλή ποιότητα κατασκευής.

Είδαμε μια εξαιρετική οθόνη, με πολύ καλή απόδοση και έναν εξαιρετικό ήχο για laptop, ώστε να μπορεί ο χρήστης να απολαύσει το περιεχόμενό του όπου και αν είναι.

Οι επιδόσεις είναι εξαιρετικές, με τον i9 να είναι ικανός να τρέξει τα πάντα, όσο απαιτητικά και αν είναι, ενώ ο NVMe μας έδωσε τρομερά δυνατές ταχύτητες.

Matebook D16 2024

Η μπαταρία του αποδίδει πάρα πολύ καλά για Windows 11 laptop και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Στα αρνητικά θα θέλαμε σίγουρα περισσότερες USB θύρες, ενώ θα θέλαμε και HDMI 2.0. Τέλος, θα θέλαμε και το Max Turbo, τουλάχιστον για όταν έχουμε συνδεδεμένο το laptop στο ρεύμα.

Στα χρήματα που έρχεται όμως, θα λέγαμε πως είναι ένα από τα πιο value for money laptops της αγοράς!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.