Εργονομία

Βασικό χαρακτηριστικό σε ένα laptop είναι η εργονομία που προσφέρει, τόσο στην φορητότητά του όσο και την ευκολία χρήσης του. Σε αυτό το κομμάτι έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, με την συσκευή να είναι όσο μαζεμένη γίνεται, σε φυσικές διαστάσεις, ώστε να μπορούμε να το μεταφέρουμε πολύ εύκολα. Το βάρος του περιορίζεται στο 1.49kg, που είναι σε καλά επίπεδα, δεδομένων των υλικών κατασκευής και του μεγέθους του. Έτσι θα το δείτε να μπαίνει εύκολα σε backpacks, ακόμα και σε αυτά που έχουν πολύ μικρό μέγεθος.

Στα θετικά έχουμε για άλλη μια φορά το power button που είναι και σαρωτής δακτυλικών αποτυπωμάτων, συμβατός με το windows hello, ώστε να ξεκλειδώνει την συσκευή μας με το δάχτυλό μας, ενώ επιτρέπει να γίνεται login και σε λογαριασμούς μας, με τον ίδιο τρόπο. Ο σαρωτής είναι πολύ ακριβής και ιδιαίτερα γρήγορος.

Στην χρήση του έχουμε ένα πολύ ποιοτικό πληκτρολόγιο, με πολύ στιβαρή και ποιοτική κατασκευή, που το καταλαβαίνουμε από τα πρώτα του πατήματα. Είναι πολύ σταθερό και ιδιαίτερα αθόρυβο, ενώ η διαδρομή των πλήκτρων είναι πολύ καλή και εξασφαλίζει πως δεν θα έχουμε χαμένα πατήματα. Την ίδια στιγμή μας δίνει μια πολύ απαλή αίσθηση στις άκρες των δακτύλων μας, κάτι που θα εκτιμήσουν όσοι γράφουν μεγάλα κείμενα σε αυτό. Μάλιστα αυτό το κείμενο γράφεται στο Matebook 14 και η πληκτρολόγηση είναι απόλαυση.

Βελτίωση έχουμε και στο touchpad, που είναι αρκετά μεγάλο, ενώ έχει μια επιφάνεια που το χέρι γλιστράει με ευκολία πάνω της. Το Touchpad είναι multitouch και υποστηρίζει μέχρι 10 δάχτυλα ταυτόχρονα, οπότε τα gestures των windows που φτάνουν μέχρι 4 δάχτυλα, είναι παιχνιδάκι για το matebook 14.

Τέλος το chip του Huawei Share έχει μεταφερθεί κάτω από το Touchpad κάτι που είναι αρκετά πιο βολικό, καθώς μεγαλώνει και η επιφάνεια που πιάνει.

Τις μέρες καραντίνας έχω βρεθεί πολλές φορές να δουλεύω από τον καναπέ με το Matebook 14 και μπορώ να πω πως η εμπειρία ήταν πολύ καλή, τόσο για το χαμηλό του βάρος που δεν με κούρασε καθόλου, όσο και για την συνολική χρήση του σε πληκτρολόγηση, αλλά και σε επιδόσεις που θα δούμε παρακάτω.

Συνδεσιμότητα

Το Huawei Matebook 14 τα πηγαίνει αρκετά καλά στο κομμάτι της συνδεσιμότητας προσφέροντας μία USB C θύρα από την οποία γίνεται και η φόρτισή του. Δίπλα της θα βρούμε μια 3.5mm audio jack θύρα για τα ακουστικά μας και δεξιά της έχουμε μια HDMI θύρα για σύνδεση σε άλλες οθόνες. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο έχουμε και ένα από τα 4 μικρόφωνα της συσκευής. Από την δεξιά πλευρά του laptop θα βρούμε δύο USB 3.2 για τα περιφερειακά μας.

Από ασύρματη επικοινωνία έχουμε WiFi 802.11a/b/g/n/ac και Bluetooth 5.0 για πολλαπλές παράλληλες συνδέσεις.

Επιδόσεις

Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο στο Matebook 14 είναι οι επιδόσεις του! Θα το βρούμε με τον Ryzen 5 4600H για επεξεργαστή, μαζί με 16GB μνήμης RAM και 512GB NVMe δίσκο.

Ξεκινάμε από τον δίσκο που είναι αστεία γρήγορος. Στις δοκιμές μας φτάσαμε τα 3.4GB/s στην ανάγνωση και τα 2.38GB/s στην εγγραφή, που είναι τρομερά υψηλές ταχύτητες για laptop.

Προχωρώντας στον επεξεργαστή, ο Ryzen 5 4600Η  είναι ένα εντυπωσιακά δυνατό chipset, αφού μπορεί εύκολα να ανταγωνιστεί ακόμα και τους i7 της φετινής χρονιάς. Οι επιδόσεις που μας έδωσε ήταν εντυπωσιακές, τόσο σε χρήση γραφείου, όσο και σε καταστάσεις rendering βίντεο. Ναι όπως καταλαβαίνεται η επεξεργασία αυτού του βίντεο review της συσκευής έγινε στο ίδιο laptop και τα κατάφερε σε εντυπωσιακά γρήγορο χρόνο. Το βίντεο ήταν 1080p και η επεξεργασία του έγινε σε κάτι λιγότερο από την διάρκεια του βίντεο, που είναι εξαιρετικός χρόνος για laptop. Η συσκευή δεν ανέβασε υψηλές θερμοκρασίες κατά την χρήση της, κάτι που σημαίνει πως δεν είχαμε throttling στις επιδόσεις του. Για τις μέγιστες επιδόσεις του όμως, θα πρέπει να το έχετε συνδεδεμένο στο ρεύμα, όπως βέβαια συμβαίνει σε κάθε laptop.

Καταφέραμε να παίξουμε και κάποια παιχνίδια, σε medium ή low γραφικά, στα οποία επέδωσε αρκετά καλά, χάρει στην AMD Radeon κάρτα γραφικών που διαθέτει, ενσωματωμένη στον επεξεργαστεί. Μην περιμένετε να παίξετε AAA τίτλους σε υψηλά γραφικά, άλλωστε δεν πρόκειται για gaming laptop, αλλά αν δεν έχετε τρομερές απαιτήσεις θα σας προσφέρει την ψυχαγωγία που επιθυμείτε.

Αυτονομία

Στο κομμάτι της αυτονομίας έχουμε μια μπαταρία 56Wh, που είναι αρκετή για να σας βγάλει 7-8 ώρες σε χρήση γραφείου, ενώ σε θέαση βίντεο μπορεί να δείτε μέχρι και 11-12 ώρες. Αυτό σημαίνει πως θα καλύψει τις καθημερινές μας ανάγκες σε φορητότητα, ενώ η δυνατότητα να φορτίζει από οποιαδήποτε USB C φορτιστή ή ακόμα και από Power Bank, σημαίνει πως μπορούμε πολύ εύκολα να του δώσουμε λίγο έξτρα ρεύμα όταν χρειαστεί. Βέβαια θα προτείναμε ένα Power Bank που να δίνει 40+ Watt για ταχύτερη φόρτιση.

Με τον φορτιστή των 65W χρειάζεται λίγο περίπου 75 λεπτά για μια πλήρη φόρτιση, χρόνος που είναι αρκετά καλός, δεδομένου του μεγέθους της μπαταρίας.

Συμπεράσματα

Χρησιμοποιήσαμε το Huawei Matebook 14 για λίγο πάνω από δύο εβδομάδες, τόσο για εργασία όσο και για εργασία. Η χρήση του ήταν απολαυστική σε κάθε πτυχή, είτε αυτή ήταν συγγραφή κειμένων, επεξεργασία βίντεο ή απλά ακρόαση μουσικής και θέαση βίντεο. Η απόδοσή του ήταν σταθερά καλή σε ότι και αν του ρίξαμε και η εργονομία του μας εντυπωσίασε.

Η οθόνη είναι κορυφαία και τα χρώματα που βλέπουμε είναι αυτά που πήραμε και στις εκτυπώσεις μας, ενώ ο ήχος του ήταν εντυπωσιακά καλός για laptop.

Αυτό όμως που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι ο επεξεργαστής, που τρέχει με άνεση ότι και αν του ρίξαμε, κάτι που θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Αν έπρεπε να προσθέσουμε κάτι, θα ήταν άλλη μία USB C θύρα, ώστε να έχουμε άλλη μία διαθέσιμη όταν φορτίζουμε την συσκευή μας.

Το σίγουρο είναι πως το Matebook 14 αξίζει την προσοχή σας, ειδικά αυτή την περίοδο που οι περισσότεροι εργάζονται από το σπίτι. Θα σας δώσει την “ιπποδύναμη” που χρειάζεστε για κάθε δουλειά, ενώ θα σας επιτρέψει να το μετακινείτε εύκολα, ανάλογα με τον χώρο που θέλετε να εργαστείτε ή να ψυχαγωγηθείτε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.