Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Huawei είναι ότι το μεγαλύτερο εργοστάσιο στη Κίνα, είναι μια εταιρεία που αποκαλείται SMIC και εκτός από την κατασκευή των 7nm chips που παράγει για mining κρυπτονομισμάτων και τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε smartphones, η SMIC περιορίζεται στη κατασκευή chipsets στα 14nm. Κάτι που απέχει από τα 3nm chips τα οποία είναι ήδη σε μαζική παραγωγή τόσο από την TSMC όσο και από την Samsung Foundry.

Για να το πούμε απλά, όσο μικρότερος ο αριθμός των nm τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των transistors σε ένα chip. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η σειρά iPhone 11 του 2019 με τον A13 Bionic των 7nm με τα 8.5 δισεκατομμύρια transistors. Το A16 Bionic των iPhone 14 Pro βασίζεται στα 4nm της TSMC και περιέχει κοντά στα 16 δισεκατομμύρια transistors. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των transistors, τόσο πιο ισχυρό και με χαμηλή κατανάλωση είναι το chip.

Επομένως, όταν για πρώτη φορά μάθαμε για την SMIC δεν είχε νόημα να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο chip στο Huawei P60. Αλλά ακόμη και τώρα, που ένας tipster στο weibo σημειώνει ότι η Huawei κάνει προετοιμασίες για τη μαζική παραγωγή 12nm και 14nm chips. Αντίθετα, μάλλον πρόκειται για επεξεργαστές που θα χρησιμοποιηθούν σε wearable συσκευές.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η Huawei θα μπορέσει τελικά να αποκτήσει πρόσβαση στα δικά της high end chips αλλά όχι τόσο σύντομα και σίγουρα όχι μέσα στο 2023. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την κατοχύρωση πατέντας για EUV εξαρτήματα τα οποία χρησιμοποιούν υπεριώδες φως για να χαράξουν σχέδια κυκλωμάτων σε πλακίδια  που είναι λεπτότερα από την ανθρώπινη τρίχα, το μέλλον φαντάζει λαμπρό.

Η Huawei είχε το δικό της τμήμα παραγωγής επεξεργαστών που δημιουργούσε τα Huawei Kirin chips με επιδόσεις παρόμοιες με της Apple και Qualcomm. Η επιστροφή είναι κοντά, απλά χρειάζεται λίγη υπομονή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα παίδες… Πρόσβαση στην τεχνολογία EUV έχει μόνο η asml και είναι αυτή που δίνει σε όλους για να κατασκευαστούν τρανζίστορ κάτω των 10 nm .
    Την συνταγή την εκτελούν οι εταιρείες κατασκευής microchip όπως η TSMC η Samsung η Apple Snapdragon και πάει λέγοντας…
    Με άλλα λόγια η ASML κατασκευάζει τους φούρνους και οι άλλες εταιρείες εκτελούν την συνταγή.
    Την συγκεκριμένη τεχνολογία την ανέπτυσσε για 30 χρόνια.
    Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα να το πετύχει η Huawei

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.