Ορισμένα από τα πιο δημοφιλή νούμερα που διατυμπανίζει η Huawei στα διάφορα marketing slides είναι ότι το feature αυτό θα επιτύχει κατά 60% καλύτερες επιδόσεις, ενώ θα μπορέσει να μειώσει την κατανάλωση του SoC κατά 30%. Και με κάθε ευκαιρία, η Huawei και η Honor τα δίνει στη δημοσιότητα. Και πολλά μέσα ενημέρωσης, δεν χάνουν την ευκαιρία να αναφέρονται με κάθε ευκαιρία σε αυτά τα νούμερα, χωρίς να προηγηθεί καμιά ανάλυση.
Το Anandtech ξεκίνησε την προσπάθεια ξεψαχνίσματος της τεχνολογία στη προσπάθεια ανεύρεσης μιας λεπτομερούς εξήγησης για το τι κάνει τελικά αυτό το GPU Turbo. Ωστόσο οι δυσκολίες ήταν μεγάλες και το πρόβλημα διογκώθηκε από έναν ακόμη σημαντικό λόγο. Παρά το γεγονός ότι οι συσκευές επιτρέπονταν επί χρόνια να γίνουν rooted, την ίδια στιγμή που έκανε το ντεμπούτο του το GPU Turbo, η Huawei και Ηonor σταμάτησαν να επιτρέπουν το ξεκλείδωμα του bootloader. Αυτό απέτρεπε τους χρήστες από το να τροποποιήσουν το firmware του συστήματος και μαζί και το Anandtech να προβεί σε ένα καλύτερο profiling των benchmarks. Επιπλέον, όλα τα νέα firmware που καταφθάνουν με το GPU Turbo είναι περισσότερο κλειδωμένα. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τα δυο πράγματα συνδέονται, αν και κάποιοι εύκολα θα μπορούν να θεωρήσουν ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα δυο.
Στις δοκιμές τους για την ανάλυση του GPU Turbo, θα βοηθούσε το Streamline tool της ARM, που θα έδινε τις επακριβείς πληροφορίες στα workload που διαχειρίζεται η GPU. Σε κάθε περίπτωση, το κλείδωμα των bootloaders αποτρέπει κάτι τέτοιο. Στις συζητήσεις τους με την ομάδα του EMUI κατά τη διάρκεια της IFA, μπόρεσαν να λάβουν μια πιο ολοκληρωμένη απάντηση σχετικά με το τι είναι αυτό το GPU Turbo. Με την ομάδα hardware HiSilicon, όταν μίλησαν, τόνισαν ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια software τεχνολογία. Ο πραγματικός τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το GPU Turbo έγκειται αποκλειστικά στο software. Και κάτι τέτοιο εξηγεί, γιατί η Huawei είναι σε θέση να το διαθέσει σε αρκετά smartphones της σειράς. Επιπλέον δεν σχετίζεται με την NPU, αν και η ύπαρξή της βοηθά.
Η πρώτη προσέγγιση ως προς το τι κάνει στη πραγματικότητα μπορούμε να το δούμε στο παρακάτω screenshot που προέρχεται από μια παρουσίαση που αφορούσε το Kirin 980 και στην οποία η Huawei αναφέρεται ως “AI Loading Prediction Technology”.
Αυτό που προσπαθεί να μας πει το slide, είναι ότι το GPU Turbo, επιτρέπει το SoC να ακολουθήσει καλύτερα το workload, προσαρμόζοντας το hardware στις απαιτήσεις του workload. Για παράδειγμα, αν η CPU χρειάζεται περισσότερη ενέργεια από την GPU, η διαθεσιμότητα του λόγου ρεύματος προσαρμόζεται ώστε να ικανοποιηθούν αυτές οι απαιτήσεις, βελτιώνοντας τις επιδόσεις και μειώνοντας την κατανάλωση. Είμαστε σε θέση να προβούμε σε μια πιο λεπτομερή ανάλυση στην επόμενη σελίδα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.