Οι εξελίξεις στην μάχη της χρονιάς είναι καταιγιστικές και όλα δείχνουν πως ο πόλεμος Κίνας και ΗΠΑ αναγκαστικά θα πρέπει να αποκλιμακωθεί, αλλιώς θα έχει μεγάλες επιπτώσεις και για τις δύο πλευρές. Εχθές οι ΗΠΑ έδωσαν παράταση τριών μηνών στην Huawei, γεγονός που δείχνει την αδυναμία του Trump να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Η Huawei όμως δηλώνει πως αυτή η κίνηση ήταν αχρείαστη, καθώς η εταιρία είναι πλήρως προετοιμασμένη για μεγαλύτερη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Ο ιδρυτής της Huawei, Ρεν Ζενγκφέι, δήλωσε πως οι ενέργειες της αμερικάνικης κυβέρνησης αυτή τι στιγμή υποτιμούν τις δυνατότητες της Huawei. Με αυτό τον τρόπο η κινέζικη εταιρία επέλεξε να σχολιάσει την άδεια των 90 ημερών που της δόθηκε από τις ΗΠΑ, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο δεν κάνει καμία διαφορά, καθώς προετοιμάζονται εδώ και πολύ καιρό για αυτό το ενδεχόμενο. Ο Ρεν φρόντισε να τονίσει πως η εταιρία έχει ήδη έτοιμες λύσεις για τον ανεφοδιασμό της σε ημιαγωγούς και λογισμικό, οπότε δεν θα αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η απόφαση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για αναβολή 90 ημερών από την επιβολή κυρώσεων, είναι μια προσωρινή ανακούφιση κυρίως για τις αμερικάνικες εταιρίες, ώστε να έχουν μέχρι τις 19 Αυγούστου, ώστε να προσαρμόσουν ανάλογα την στρατηγική τους και τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Στην άλλη πλευρά ο Ρεν διακυρήσει πως η ανάπτυξη δικτύων 5G παραμένει ανεπηρέαστη από τα αμερικανικά μέτρα, ενώ παράλληλα κανένας από τους ανταγωνιστές της εταιρίας δεν μπορεί να την φτάσει στα επόμενα 2-3 χρόνια. Παράλληλα το Πεκίνο αρνείται την ύπαρξη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας δήλωσε πως δεν γνωρίζουν τι είναι αυτή η συμφωνία για την οποία μιλούν οι ΗΠΑ.

Χρηματιστήριο και κινήσεις της Κίνας

Την ίδια στιγμή οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών των ΗΠΑ βρίσκονται σε πτώση, ενώ οι μετοχές των κινέζικων εταιριών εξόρυξης και επεξεργασίας σπάνιων γαιών σημειώνουν άνοδο. Αυτό συμβαίνει λόγω της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Ζίνπινγκ σε εταιρίες του χώρου στην νότια Κίνα την περασμένη Δευτέρα. Η κίνηση μαρτυρά μέρους της στρατηγικής του Πεκίνου, καθώς η Κίνα παράγει το 80% των σπάνιων γαιών του πλανήτη. Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 χημικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Με αυτό τον τρόπο ο Σι Ζίνπινγκ κάνει ξεκάθαρη δήλωση πως αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, μπορεί σύντομα να κόψει τις προμήθειες στις εταιρίες παραγωγής chip των ΗΠΑ, κάτι που θα είχε σοβαρές συνέπειες.

Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, οι μετοχές των Big Tech σημείωσαν μεγάλη πτώση το πρώτο 24ωρο από την υπογραφή του αποκλεισμού της Huawei. Μέσα σε λίγες ώρες δεκάδες δις δολάρια έγιναν καπνός, λόγω της πτώσης στην χρηματιστηριακή αξία των τεχνολογικών εταιριών. Συγκεκριμένα σε μια μέρα η Qualcomm είδε πτώση 6%, που μεταφράζεται σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η μετοχή της Intel έπεσε κατά 3%, χάνοντας αξία 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Apple έχασε το 3.1% με την Google (Alphabet) να χάνει το 2%.

Σύμφωνα με αναλυτές οι τεχνολογικές εταιρίες των ΗΠΑ ενδέχεται να χάσουν μέχρι και 56.3 δισεκατομμύρια δολάρια στην πενταετία. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια πάνω από 74.000 θέσεων εργασίας, λόγω της απαγόρευσης εξαγωγών προς την Κίνα και συγκεκριμένα την Huawei. Αυτό, όπως αναφέραμε σε χθεσινό μας άρθρο, δείχνει πως ο Τραμπ μάλλον πυροβολεί το πόδι του με αυτή την κίνηση, ενώ η αγορά εκφράζει φόβους πως ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα θα γυρίσει μπούμερανγκ στον κλάδο τεχνολογίας των ΗΠΑ.

Και αν η Κίνα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα;

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μία βάση, αν η Κίνα απαντήσει στις ΗΠΑ με το ίδιο νόμισμα, η κυβέρνηση Τραμπ οδεύει για καταστροφή. Οι βασικοί προμηθευτές των εταιριών τεχνολογίας βρίσκονται σε Κίνα και Ταϊβάν. Συγκεκριμένα η Apple έχει πάνω από 200 προμηθευτές σε 43 χώρες, με τους περισσότερους να εδρεύουν σε αυτές τις δύο χώρες.

Μια από τις εταιρίες που προμηθεύει μπαταρίες της Apple είναι η Sunwoda Electronics, που είναι και προμηθευτής της Samsung. Στην λίστα βρίσκεται και η BYD που είναι θυγατρική της ομώνυμης κινέζικης αυτοκινητοβιομηχανίας.

Δεν είναι μόνοι οι μεγάλες βιομηχανίες που έχει ανάγκη η Apple ,καθώς στους προμηθευτές τις είναι η ACC Technologies, που κατασκευάζει μικρόφωνα και δέκτες, η Cathay Tat Ming Precision Metal Products, που παρέχει μεταλλικά μέρη και η China Circuit Technology που προσφέρει τα κυκλώματα. Αυτές είναι ορισμένες από τις δεκάδες εταιρίες που η Apple έχει επιλέξει για την κατασκευή των iPhone.

Ακόμα και αν η Apple στραφεί περισσότερο προς την Ταϊβάν, η TSMC έχει το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεών της σε κινέζικο έδαφος, κάτι που θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην Apple, στις προμήθειες των chipsets. Τέλος τις συσκευές της Apple συναρμολογεί η Foxconn που έχει τις εγκαταστάσεις της σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα. Η Pegatron εν όψη εμπορικού πολέμου μετέφερε ορισμένα από τα εργοστάσιά της στην Ινδονησία, όμως ακόμα και έτσι η παραγωγή δεν θα είναι στο 100%.

Αν σε όλο αυτό βάλουμε πως το 15%-20% των πωλήσεων της Apple είναι στην Κίνα, η πιθανότητα αποκλεισμού από την κινέζικη αγορά είναι σαν σκηνή από ταινία τρόμου για την αμερικάνικη εταιρία.

Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ εναντίων της Κίνας είναι ακόμα στην αρχή του και μια πιθανή κλιμάκωση ίσως αλλάξει για πάντα το τεχνολογικό τοπίο σε όλο τον κόσμο. Ας ελπίσουμε πως οι ΗΠΑ θα δουν την κατάσταση ψύχραιμα και η παρωδία θα σταματήσει, για το καλό της αλλά και όλων μας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η Κίνα έχετε σκεφτει τι έχει να χάσει έτσι και κάνει την παραμικρή κίνηση;;; Πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν αν κάνει αυτό που λέτε με τις ΗΠΑ;;; Καταστράφηκε ολόκληρη η Κίνα πάμε για 3ο παγκόσμιο.. Δεν πρόκειται, το ban τις Huawei και μόκο… Τελείως άκυρη ανάλυση….

  2. Εγώ πιστεύω πως η Κίνα θα κωψει τελείως με Apple η Huawei θα μηρασει το λειτουργικό σε όλες τις κινεζικές και σε τρία χρόνια θα κηδεψουμε το android

    • Λειτουργικό με Baidu search, Baidu maps, YouKutube, Chinabook και Whatupchina. Θα γίνει ανάρπαστο στη Δύση.

  3. Σε έναν πόλεμο υπάρχουν απώλειες για όλους. Το θέμα είναι ότι στον καλομαθημενο κοστίζουν περισσότερο. Διάβασες στο άρθρο όπου κάπου λέει για πολύτιμες πρώτες ύλες και που παράγονται;;; Βάλε λίγο το μυαλό σου να δουλέψει και θα καταλάβεις ποιος θα βγει χαμένος. Πάντως σίγουρα, όχι οι Κινέζοι, οι οποίοι χρόνια τώρα είναι μαθημενοι στις κακουχίες. Όποτε οι Αμερικανοι, τα έβαλαν με τους Κινεζους, πήραν τον πούλο! Η κάνω λάθος;;;

  4. Τι διάβασα πολύ καλά… Και λέω ότι το άρθρο είναι άκυρο γιατί η Κίνα δεν πρόκειται να κάνει τπτ από αυτά γιατί την έβαψε κυριολεκτικά… Δεν έχω όρεξη να αναλύσω… Ούτως ή άλλως θα φανούν οι κινήσεις της αργά η γρήγορα και θα ξεκινούν και θα τελειώνουν με την κατάληξη κοκοκοκοκοκοκοκο….

  5. Χωρις καμμια γνωση σε αναλυσεις τετοιου ειδους αυτο που σκεφτομαι ειναι πως οταν μια χωρα εχει 1.8 δις κατοικους η γειτονισα της Ινδια περιπου το ιδιο αυτο μας βγαζει τον μισο πλανητη. Τωρα το ποιος θα χασει απο μια τετοια κλιμακωση εμπορικου πολεμου μαλλον οι ΗΠΑ θα φανε τα μουτρα τους, και στην χειροτερη αν αποκλειστουν εταιρειες απο την google, αυτο σε βαθος χρονου σημαινει το τελος του αμερικανικου κολοσσου, γιατι δεν ειναι δυσκολο για τους Κινεζους να κανουν την δικη τυς google

    • Την έχουν. Ονομάζεται baidu. Την χρησιμοποιούν μόνο κινέζοι. Κι αυτοί οι έρμοι αναγκαστικά γιατί έχουν κάνει ban τη google στη Κίνα για να μη βάλει λουκέτο η Baidu.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.