Η Huawei επέλεξε μία σελίδα σε κάθε χώρα για να δώσει την beta του EMUI 10 στο Huawei P30 Pro και για την χώρα μας αυτή η σελίδα είναι το techmaniacs.gr. Λάβαμε την νέα έκδοση του λειτουργικού την πριν λίγες ημέρες και ξεκινήσαμε αμέσως τις δοκιμές. Η έκδοση είναι ακόμα beta και κάποια από τα χαρακτηριστικά που είδαμε στην ανακοίνωση λείπουν, όμως παίρνουμε μια πολύ καλή γεύση από όσα έρχονται!

Το Huawei Mate 30 που θα κυκλοφορήσει σύντομα, θα έρθει με ακόμα περισσότερες λειτουργίες, χάρη στο ξεχωριστό του hardware, που το διαφοροποιεί από το P30 Pro που έχουμε στα χέρια μας.

Το βασικό βέβαια είναι πως το EMUI 10 είναι βασισμένο σε Android 10, φέρνοντας και τα χαρακτηριστικά του!

Πάμε να δούμε το EMUI 10 λίγο καλύτερα.

Εμφάνιση

Η εμφάνιση φαίνεται να αλλάξει δραματικά στο νέο λειτουργικό της εταιρίας, κρατώντας κάποια σημεία από την προηγούμενη έκδοση. Το EMUI 10 φέρνει το νέο Magazine σχεδιασμό, που ουδέτερη χρωματική παλέτα, βελτιωμένο Dark Mode και πιο φυσικά animations.

Η βάση παραμένει ίδια, όμως αλλάζουν όλα όσα την περιβάλουν. Θα δούμε νέο σχεδιασμό στο μενού των ρυθμίσεων, ορισμένες αλλαγές και βελτιώσεις σε εικονίδια και φυσικά την μπάρα ειδοποιήσεων που ήταν και το πρώτο που είδαμε, καθώς η αλλαγή είναι δραματική.

Με το Magazine Design έχουμε μεγαλύτερα κενά ανάμεσα στα κείμενα, ώστε να είναι πιο ευδιάκριτα. Αυτό είναι πιο ευδιάκριτο στα μενού των ρυθμίσεων, αλλά και στην πάρα ειδοποιήσεων. Σε γενικές γραμμές ο σχεδιασμός κάνει τα κείμενα πιο ευδιάκριτα και πιο εύκολα στην ανάγνωση, σε σχέση με τις παλαιότερες εκδόσεις.

Αλλαγή έχουμε και στα εικονίδια, που πλέον τοποθετούνται όλα σε τετράγωνο πλαίσιο, για χάρη την ομοιομορφίας, κάτι που βρήκαμε αισθητικά ικανοποιητικό.

Χρωματικά έχουμε την χρήση της παλέτας διάσημου ζωγράφου, George Morandi, που χαρακτηρίζεται από τα απαλά και ουδέτερα χρώματα, με πολύ ελαφριά απόχρωση του γκρι στο φόντο. Θα τα βρούμε στην εφαρμογή των επαφών και συγκεκριμένα στις επαφές χωρίς φωτογραφία.

Fluid Animations

Άλλη μία αλλαγή που αρκετός κόσμος ζητούσε είναι τα πιο ομαλά animations. Το Huawei EMUI 10 έρχεται με ανασχεδιασμό στα animations, προσφέροντας πιο ομαλή και πιο ελεύθερη κίνηση, αφού σχεδιάστηκε και μοντελοποιήθηκε με βάσει την φυσική. Έτσι τα μεγαλύτερα αντικείμενα που μετακινούμε στην οθόνη κινούνται με μεγαλύτερη ορμή, κτλ. Αυτό πιθανότατα δεν θα το προσέξει ο απλός χρήστης, όμως είναι ωραία η αίσθηση πως έχουν προσέξει ακόμα και την μικρότερη λεπτομέρεια.

Η Huawei βελτίωσε και την μετάβαση ανάμεσα στις εφαρμογές, με το frame rate να έχει αυξηθεί σημαντικά, κάνοντας πιο ομαλή την κίνηση κατά την μετάβαση στις εφαρμογές.

Σύμφωνα με την εταιρία, τα νέα animations δεν έχουν αντίκτυπο στις επιδόσεις της συσκευής. Τα νέα animations δίνουν μια πολύ φυσική αίσθηση στην χρήση της συσκευής.

Βελτιωμένο Dark Mode

Το Dark Mode είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που φέρνει το Android Q, όμως το EMUI 10 το πάει ένα βήμα παραπέρα. Αυτό το πετυχαίνει βελτιώνοντας τον ήδη υπάρχοντα αλγόριθμο, με βάση δεδομένα έρευνας που έκανε σε χρήστες, σχετικά με τα χρώματα, τα εικονίδια και τα χρώματα που θα έκαναν την οθόνη πιο άνετη στην χρήση. Αντίστοιχα τεστ έχουν γίνει για κάθε πτυχή του EMUI 10 και φαίνεται πως έχουν πιάσει τόπο.

Το αποτέλεσμα δείχνει πως έχει γίνει πραγματική δουλειά στην εμφάνιση και δεν μένει στην εναλλαγή λευκών και μαύρων. Η οθόνη παραμένει ξεκούραστη σε χαμηλό φωτισμό, ενώ έχει γίνει και παραμετροποίηση των εικονιδίων σε dark mode, ώστε να μην ενοχλούν τα μάτια μας. Ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους με δυνατό φωτισμό, η θέαση δεν παραμένει άριστη.

Η Huawei δουλεύει με αρκετές εφαρμογές τρίτων, ώστε να έχουν και αυτές dark mode όταν το ενεργοποιούμε από τι ρυθμίσεις του EMUI. Η Huawei έχει ήδη μετατρέψει τις εφαρμογές της, όπως το App Market και τα θέματα. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, ενώ αναμένεται να βελτιωθεί  περισσότερο μέχρι την τελική έκδοση.

App Assistant

Το παραδοσιακό App Assistant, πλέον έρχεται ανανεωμένο με πολλές νέες προσθήκες. Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται σαν το Gaming Mode που έχουμε ξαναδεί σε υλοποιήσεις άλλων εταιριών. Πλέον, έχουμε εικονίδιο στις άκρες της οθόνης, στο σημείο που έχουμε ορίσει. Από εκεί μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την λειτουργία επιδόσεων και την λειτουργία που Uninterapted Gaming, ώστε να μην μας ενοχλούν οι ειδοποιήσεις μας κατά την διάρκεια gaming. Επίσης μπορούμε να ρυθμίσουμε το δίκτυο της συσκευής για καλύτερες ταχύτητες σε multiplayer παιχνίδια και να κάνουμε την οθόνη λιγότερη ευαίσθητη στις άκρες, για να μην την πατάμε κατα λάθος. Οι πραγματικές και πιο χρήσιμες προσθήκες όμως περιλαμβάνουν το άνοιγμα εφαρμογών όπως το Facebook, το Whatsapp και το WeChat σε παράθυρα, ώστε να συνεχίσουν τα παιχνίδια μας στο φόντο, ενώ βλέπουμε τα social media μας και την ώρα που μιλάμε με τους φίλους μας. Τέλος μπορούμε να ορίσουμε χειρηστήρια, να τραβήξουμε screenshot και να βίντεο το gameplay μας!

Εφαρμογή κάμερας

Αυτό που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο είναι οι αλλαγές στην εφαρμογή της κάμερας, αφού έρχεται με μικρές αλλαγές στον σχεδιασμό και ορισμένες νέες προσθήκες.

Έχουμε αλλαγή στον τρόπο που επιλέγουμε τα modes, ενώ αλλάζει το εικονίδιο του AI και του ΗιVision. Πλέον έχουμε αλλαγή στο Zoom Slider, ενώ κατά την λήψη βίντεο, έχουμε προσθήκη νέου zoom slider, για πιο ομαλή αλλαγή ανάμεσα στα zoom steps.

Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι η προσθήκη περισσότερων επιλογών στα χρώματα, πέρα από τα κλασσικά Standard, Vivid και Smooth, αφού αντικαταστάθηκαν από 11 νέες χρωματικές επιλογές. Μέσα σε αυτές είναι και οι 3 παλαιότερες, μόνο που τα ονόματά τους περιέχουν πλέον το brand της LEICA.

Αυτό που παρατηρήσαμε εμείς κατά την χρήση της συσκευής, ήταν αρκετά βελτιωμένη νυχτερινή λήψη σε σχέση με το EMUI 9, με καλύτερο φωτισμό και περισσότερη λεπτομέρεια, ακόμα και σε πλήρες σκοτάδι. Καλό θα ήταν όμως να περιμένουμε την τελική έκδοση του λειτουργικού για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα για το πόσο καλύτερη είναι η κάμερα.

Συμπεράσματα

Η Huawei υπόσχεται βελτίωση στις επιδόσεις και περισσότερη παραμετροποίηση στο EMUI 10. Μπορεί να μην μπορούμε να τρέξουμε benchmarks σε αυτή την έκδοση του λειτουργικού, όμως ήδη τα πάντα τρέχουν πιο γρήγορα και πιο ομαλά, ακόμα και σε beta κατάσταση.

Το EMUI βελτιώθηκε σε όλα όσα ζητούσε το κοινό και πλέον είναι αρκετά πιο ανταγωνιστικό. Διαθέτει καλύτερη app drawer και πλέον καθιστά περιττή την χρήση κάποιου launcher τρίτων. Εμφανισιακά είναι σαφώς βελτιωμένο και πιο φιλικό προς τον χρήστη, όπως επίσης και πιο απλό.

Η Huawei έχει κάνει πολύ καλή δουλειά σε αυτή την έκδοση του λειτουργικού και περιμένουμε την τελική έκδοση, που θα έχει όλες τις νέες λειτουργίες που υποσχέθηκε η εταιρία, όπως η νέα σύνδεση του κινητού μας με τον υπολογιστή μας.  Οι πρώτες εντυπώσεις μας άφησαν με την πιο γλυκιά γεύση, αλλά και με ακόμα μεγαλύτερη ανυπομονησία για το τελικό αποτέλεσμα! Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την νέα έκδοση, οι εγγραφές για το beta testing πρόγραμμα του EMUI 10 ξεκινάνε στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλά τα εικονιδειάκα και τα animations, mirrorlink θα δουλεύει επιτέλους ή θα εξακολουθούμε να λέμε γιατί δεν πήρες Samsung και έδωσες ένα κάρο λεφτά για Huawei (flagship και καλά……)

  2. Με Mate 10 Pro δεν δουλεύει. Και μιλάω για mirrorlink μόνο, όχι android auto. Και το γελοίο είναι ότι αν στις εφαρμογές του πεις να δείξει και αυτές του συστήματος, το mirrorlink υπάρχει. Και στην ερώτηση αφού υπάρχει γιατί δεν δουλεύει, το support της Huawei απαντάει (με mail) δεν το υποστηρίζουμε. Εξυπνάδα. Το S7 Edge δουλεύει μια χαρά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.