Ο κινέζικος κολοσσός Huawei, ανακοίνωσε πως τα καθαρά κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν  το 2023, για όλους τους επιχειρηματικούς τομείς της, σε σχέση με το 2022. Η εταιρία δήλωσε καθαρά κέρδη 12 δισεκατομμυρίων, που είναι τα υψηλότερα της τελευταία πενταετίας. Αυτό δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως η εταιρία αντέχει ακόμα και με τις πιέσεις των ΗΠΑ να είναι χειρότερες από ποτέ.

Η άνοδος της Huawei, ιδιαίτερα στην εγχώρια αγορά, έχει ασκήσει μεγάλη πίεση στους ανταγωνιστές της και ιδιαίτερα στην Apple, που βλέπει τεράστια μείωση στις πωλήσεις συσκευών στην Κίνα, που είναι και η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.

Ο κάποτε δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής του κόσμου, η Huawei, δήλωσε πως τα έσοδα της επιχείρησης ηλεκτρονικών καταναλωτικών ειδών, που πλήττονται από τις κυρώσεις, αυξήθηκαν κατά 17.3% σε σχέση με το 2022, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήδη εμφανίζει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση.

Η εταιρία δήλωσε επίσης πως το λειτουργικό της HarmonyOS είναι ήδη εγκατεστημένο σε πάνω από 800 εκατομμύρια συσκευές, από τις 330 εκατομμύρια που ήταν πέρσι. Η εταιρία έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό του νέου λειτουργικού, από τότε που οι ΗΠΑ διέκοψαν την πρόσβαση της εταιρίας στο Android. Τα νούμερα της Huawei στο HarmonyOS πλέον είναι μια υπολογίσιμη δύναμη, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως το Android έχει 3.9 δισεκατομμύρια ενεργά smartphones.

Φυσικά, την μεγάλη άνοδο της Huawei βοήθησε πολύ η κυκλοφορία του Mate 60, πριν μερικούς μήνες. Η Huawei κατάφερε να χρησιμοποιήσει προηγμένα chips στα 7nm, παρά τους ελέγχους στις εξαγωγές από τις ΗΠΑ, που δεν επιτρέπουν στην Huawei να αποκτήσει προηγμένο εξοπλισμό κατασκευής chip. Τώρα οι ΗΠΑ εξετάζουν ακόμα αυστηρότερα μέτρα εναντίον της Huawei, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν πως η SMIC και οι Huawei, έχουν ήδη καταφέρει να δημιουργήσουν chipset στα 5nm, κάτι που θα φέρει πολύ ανώτερες επιδόσεις στις συσκευές της εταιρίας.

Ο Runar Bjorhovde, αναλυτής της Canalys, είπε ότι η Huawei έκανε μια ισχυρή επιστροφή στην Κίνα το δεύτερο εξάμηνο του 2023, επιστρέφοντας στην πρώτη πεντάδα. «Έχει φέρει ισχυρή δυναμική τους πρώτους μήνες του 2024», είπε ο αναλυτής. Αλλά αυτή η «αναβίωση ασκεί πίεση σε άλλους πωλητές στο ήδη υπερανταγωνιστικό τοπίο της Κίνας». Το ενενήντα τέσσερα τοις εκατό των αποστολών smartphone της Huawei παρέμειναν στην Κίνα το 2023.

Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε πως ο πληθυσμός της Κίνας ξεπερνάει τους πληθυσμούς Ευρώπης και ΗΠΑ μαζί.

“Η Apple αισθάνεται πιο έντονα τη ζέστη από την αναζωπύρωση της Huawei. Πρόσφατα, η Apple ανταποκρίθηκε με αυξημένες επενδύσεις στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών δαπανών για εκστρατείες co-marketing, ένα νέο κατάστημα της Apple και την επίσκεψη του CEO Tim Cook, όλες οι πρωτοβουλίες που θα τη βοηθήσουν να ενισχύσει θέση στην αγορά», είπε ο Bjorhovde.

Για ολόκληρο το έτος 2023, τα έσοδα της Huawei αυξήθηκαν κατά 9,6% στα 704,2 δισεκατομμύρια γιουάν, από 642,33 δισεκατομμύρια γιουάν το 2022. Οι δαπάνες της για έρευνα και ανάπτυξη έφτασαν ένα άλλο ιστορικό υψηλό των 164,7 δισεκατομμυρίων γιουάν, που ισοδυναμεί με περίπου 23,4% των συνολικών εσόδων της. Έχει ξοδέψει συνολικά 1,11 τρισεκατομμύρια γιουάν σε Ε&Α την τελευταία δεκαετία.

Huawei P70: Έρχεται σε λίγες ημέρες!

Η Huawei, η οποία ήταν και πάλι ο μεγαλύτερος προμηθευτής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο το 2023, άρχισε να αναπτύσσει τεχνολογίες ασύρματου δικτύου 5.5G στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Βραζιλίας και της Μέσης Ανατολής. Ορισμένοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στη Φινλανδία και τη Γερμανία έχουν επίσης ολοκληρώσει την επαλήθευση της τεχνολογίας, ένα κρίσιμο βήμα πριν την αναπτύξουν, σύμφωνα με την Huawei.

Η νεοφυής επιχείρηση ηλεκτρονικών αυτοκινήτων της εταιρείας είδε πωλήσεις υπερδιπλασιασμένες πέρυσι στα 4,7 δισεκατομμύρια γιουάν σε σύγκριση με το 2022. Έχει συνεργαστεί με πολλές κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Baic Group και η Seres, αλλά εξυπηρετεί μόνο την εγχώρια αγορά.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.