Του Zak Doffman

Forbes.com

Είμαστε μια από τις μόνες δυο εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο που μπορούμε να έχουμε αυτές τις λύσεις hardware και software για το δικό μας οικοσύστημα, αναφέρει o Anson Zhang στο Forbes.com. Μόνο η Huawei και η Apple μπορεί να το κάνει αυτό. Είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική μας. Ο ισχυρός άνδρας που ηγείται το τμήμα consumer business της Huawei του Ηνωμένου Βασιλείου εμφανίζεται αφενός αισιόδοξος και αφετέρου αποφασιστικός. Αν και υπάρχουν πολλές προκλήσεις και φήμες τονίζει, είμαστε εστιασμένοι στις επενδύσεις μας, στο οικοσύστημά μας. Αυτή η στρατηγική θα δουλέψει.

Μέχρι πέρυσι, η Huawei ανταγωνίζονταν με την Samsung για τους Android χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά οι περιορισμοί του Trump έκοψαν την εταιρεία από την Google. Και πλέον, με το βλέμμα στραμμένο όσο ποτέ άλλοτε στη διεθνή αγορά, η Huawei ψάχνει έναν τρίτο τρόπο, μια εναλλακτική τόσο στο iOS όσο και στο Android. Αλλά στην πορεία προς αυτό, η εταιρεία βρίσκει τον εαυτό της πιο κοντά στο μοντέλο της Apple παρά σε αυτό της Google. Το σχέδιο της Huawei να κερδίσει την Google, να φέρει χρήστες του Android εκτός Κίνας στο δικό της OS, είναι σίγουρα ένα μοντέλο που μοιάζει πολύ με αυτό της Apple.

Αν και η Huawei βρίσκεται σε συζητήσεις και θέλει να δουλέψει ξανά με την Google, γίνεται εξαιρετικά δύσκολο κάτι τέτοιο όσο περνά ο καιρός. Με την πίεση από τις ΗΠΑ να αυξάνεται δραματικά, η Huawei χρειάζεται η στρατηγική αυτή να δουλέψει, να διασφαλίσει ότι η δραστηριότητά της εκτός Κίνας, δεν θα πάρει την κάτω βόλτα, τόσο από άποψη μεριδίου , όσο και από κέρδος. Ο Zhang επισημαίνει ότι υπήρχαν πολλές προκλήσεις το προηγούμενο διάστημα, το ban των ΗΠΑ, το ban χρήσης εξοπλισμού της Huawei σε δίκτυα 5G σε πολλές χώρες, πολλές φήμες, πολύ αβεβαιότητα. Κάτι τέτοιο εγείρει σημαντικά ερωτήματα, ποιο θα είναι το μέλλον της Huawei συσκευής μου αν το αγοράσω; Αλλά είμαστε προσηλωμένοι τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ευρώπη, παρά τις αποφάσεις για το 5G, διαβεβαιώνει ο Zhang. Οποιοσδήποτε αγοράσει μια Huawei συσκευή ή έχει ήδη, δεν θα επηρεαστεί. Θα λαμβάνει κανονικά ενημερώσεις και μην ξεχνάτε ότι χτίζουμε και το δικό μας οικοσύστημα.

Το timing για αυτή τη συζήτηση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Πριν από λίγες ημέρες, ο Richard Yu, το αφεντικό της Huawei παγκοσμίως, παραδέχθηκε ότι τα kirin chips εξαντλούνται. Ίσως αρκετά για τη σειρά Mate 40.  Και από τις 15 Σεπτεμβρίου, δεν θα υπάρχει παραγωγή τρίτων. Όλα εξαρτώνται από την αναζήτηση νέων προμηθευτών.

Προφανώς κάτι τέτοιο μας επηρεάζει. Καινοτομήσαμε με τα Kirin chipsets για πάνω από 10 χρόνια. Από το τίποτα. Αλλά πλέον θέλουμε να εργαστούμε με οποιονδήποτε, με την Qualcomm για παράδειγμα, για να διαθέσουμε νέα smartphones, νέα tablets και νέα PCs τον επόμενο χρόνο. Ο Kirin είναι απλά ένα πράγμα στο οικοσύστημα. Δεν είναι τα πάντα. Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα επηρεάσει την ευρύτερη στρατηγική για το οικοσύστημά μας.

Για ακόμη μια φορά, χρησιμοποιείται ο όρος οικοσύστημα. Η κατεύθυνση της Huawei προς το δικό της OS, το HongMeng, – Harmony – HMS, είχε το IoT στο επίκεντρο και όχι τα smartphones. Ο πρωταρχικός σκοπός δηλαδή ήταν να επεκτείνουν το Android OS της Google και όχι να το αντικαταστήσουν. Αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει. Και πρέπει να κάνουν την συγκεκριμένη στρατηγική να δουλέψει.

Οι στόχοι τα επόμενα χρόνια – ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα που θα υπηρετεί τον χρήστη (στην επόμενη σελίδα)

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ρε παιδιά τι 80% των top apps λένε ότι είναι στο appgallery. Ούτε τις μισές δεν έχει. Ειδικά σε παιχνίδια ούτε το 10% που έχει το play store δεν εχει. Εκτός αν βάζουν και την Κίνα μέσα.

  2. Η Κίνα είναι 1,3 δις αγορά και αυτό είναι αρκετό για να είναι μεγάλη εταιρεία.Σε παγκόσμιο επίπεδο όμως είναι τελειωμένη.

  3. Μην είστε τοσο σίγουροι όπως αναφέρουν αυτό εμπλουτιζετε μέρα με την μέρα και κάποια στιγμή θα έχει φτάσει σε σημείο να έχει όλες τις εφαρμογές εκτός αυτές που είναι με το ban από τις ΗΠΑ. Νομίζω πρέπει να στηρίξουμε αυτό που προσπάθει να μας δωση η HUAWEI γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο μπορώ να πω να αποχωριστούμαι πχ το YouTube ή το Google maps ή όσοι βλέπουν Netflix μέσω από τις εφορμογες αλλά δεν είναι μόνο μέσω από τις εφαρμογές υπάρχουν στο ίντερνετ που μπορείς να το κάνει και εκεί το ίδιο μην είστε κακοί απέναντι τις γιατί προσπαθεί με όλοι τις την δύναμη να μας δώσει την καλύτερη εμπειρία που μπορεί και μπράβο της που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα μπόρεσε και έχει φτιάξει ένα app store όπου δεν τα έχει ακόμα όλα μέσα αλλά συνέχεια μεγαλώνει.. Μπράβο HUAWEI!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.