Τα έχουμε αναφέρει πολλές φορές, το γνήσιο μελάνι γίνεται ολοένα και πιο ακριβό και διάφορες εταιρείες όπως η HP κερδίζουν χρήματα περισσότερα από αυτό παρά από τους εκτυπωτές. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε συνοπτικά την άθλια τακτική που ακολουθεί η HP με το HP Plus και πως δένει το χρήστη μόνο με μελάνια της HP.

Το theverge χρησιμοποιεί το παράδειγμα ενός από τους καλύτερους σε πωλήσεις εκτυπωτές στο Amazon, τον HP Deskjet 2755e όπου στο εξωτερικό συνοδεύεται με προσφορά 6 μηνών δωρεάν μελανιών. Το HP Plus δίνει στους κατόχους περιθώριο 7 ημερών να πάρουν την προσφορά των δωρεάν μελανιών, χρονικό διάστημα το οποίο ξεκινά από τη στιγμή που ο κάτοχος συνδέει τον εκτυπωτή του στη πρίζα.

Όταν ο χρήστης το κάνει αυτό και πάρει την προσφορά, το HP Plus, όπως καταγγέλλει το International Imaging Technology Council (IITC), η εγγύηση επεκτείνεται για ένα έτος, σου δίνεται πρόσβαση σε ένα Advanced HP Smart app και παράλληλα η HP φυτεύει και δένδρα για τον πλανήτη, γιατί ποιος δεν θέλει να σώσει το δάσος όπως αναφέρει με άκρως ειρωνικό τρόπο η σελίδα;

Το HP Plus όμως περιλαμβάνει και firmware update στον εκτυπωτή, το οποίο αυτόματα μπλοκάρει τη δυνατότητα να δεχθεί μελάνια τρίτων. Θα πρέπει ο χρήστης να αγοράζει γνήσια μελάνια της HP για όσο διάστημα θέλει να χρησιμοποιήσει τους εκτυπωτές. Δείτε τη σχετική εικόνα με μικρά γράμματα που επισημαίνει την εν λόγω πρακτική.

hp plus

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πως η HP έχει καταφέρει να μπλοκάρει πλήρως τα μελάνια τρίτων, ενώ το CompAndSave που μίλησε στο theverge και ο οποίος αποτελεί ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς μελανιών από τρίτους κατασκευαστές στο κόσμο, επισημαίνει ότι πολλοί δεν έχουν καταφέρει να κάνουν τα aftermarket μελάνια ή ακόμη και εκείνα που γεμίζουν ξανά να λειτουργούν με εκτυπωτές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα HP Plus.

Αλλά ακόμη και αν κάποιος θέλει να ακυρώσει το πρόγραμμα HP Plus και να χρησιμοποιήσει κανονικά τον εκτυπωτή του αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς το firmware δεν απενεργοποιείται. Ο μόνος τρόπος ο καταναλωτής να αποσυρθεί από το πρόγραμμα, είναι να αγοράσει έναν νέο εκτυπωτή, αναφέρει το IITC.

Το IITC είναι ένα group στις ΗΠΑ που αντιπροσωπεύει τους κατασκευαστές μελανιών και προς το παρόν δεν φαίνεται να κινείται εναντίον της, αλλά αντίθετα  θέλει να φέρει στην επιφάνεια τη δήθεν έγνοια της HP για το περιβάλλον, αφαιρώντας την εταιρεία από το μητρώο EPEAT που περιλαμβάνει προϊόντα που σέβονται το περιβάλλον.

Η HP χρησιμοποιεί το μητρώο για προωθητικούς σκοπούς και για να ξεπλύνει τις αμαρτίες της, χρησιμοποιώντας το σήμα EPEAT στην ιστοσελίδα της και σε διάφορα άλλα κανάλια προώθησης και το οποίο σήμα χρησιμοποιείται σε προϊόντα  που έχουν πιστοποιηθεί από ανεξάρτητα μέρη ότι όντως σέβονται τον πλανήτη. Παράλληλα υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος κανόνας, για να μπορέσουν να φέρουν το σήμα οι εκτυπωτές, να μην μπλοκάρουν μελάνια τρίτων, με το HP Plus να είναι μόνο ένα από τα πολλά μέτρα της HP που στόχο έχουν να κλειδώσουν τους εκτυπωτές μόνο σε γνήσια μελάνια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.