Αν και ένας ιός για το Android είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο, επιβλαβείς εφαρμογές κάνουν την εμφάνισή τους στο Google Play Store. Πιο συχνά, εφαρμογές που δεν είναι διαθέσιμες στο Play Store, αντιπροσωπεύουν κίνδυνο. Εφαρμογές σε τρίτες σελίδες αποτελούν επίσης κίνδυνο καθώς η Google δεν μπορεί να κάνει κάτι. Στη καλύτερη περίπτωση, οι επιβλαβείς εφαρμογές θα επηρεάσουν τις επιδόσεις του smartphone σου, στη χειρότερη, τα προσωπικά σου δεδομένα, όπως τα password και οι πληροφορίες πληρωμών μπορεί να υποκλαπούν. Οι πληροφορίες παρακάτω ισχύουν για οποιοδήποτε Android smartphone, Samsung, Google, Huawei, Xiaomi.
Έχει το τηλέφωνό μου κάποιο virus;
Τυπικά, αν το smartphone σου έχει έναν ιό, θα ξεκινήσει να συμπεριφέρεται παράξενα. Μπορεί ξαφνικά να γίνει πολύ αργό, ή να διαπιστώσετε ότι καταναλώνονται γρήγορα τα δεδομένα σας. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να διαπιστώσετε ότι έγινε αγορά εφαρμογών χωρίς τη συναίνεσή σας. Αν το smartphone σας έχει virus, δεν θα δείτε κάποια ειδοποιήη που να σας ενημερώνει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν διαφημίσεις στο web που μοιάζουν σαν μηνύματα λάθους και σε παρακινούν να κάνεις κλικ πάνω ή να κατεβάσεις κάτι προκειμένου να επιδιορθώσεις το smartphone σου. Μην το κάνεις. Όλα αυτά σε παραπέμπουν σε επιβλαβείς ιστοσελίδες και θα σου προκαλέσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα.
Πως να απαλλαχθείς από έναν ιό στο Android
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις για να αφαιρέσεις έναν ιό είναι να προβείς σε επανεκκίνηση του smartphone σου σε safe mode. Ανάλογα με την έκδοση την οποία τρέχει το Android smartphone σου χρειάζεται να κάνεις τα εξής βήματα για να ενεργοποιήσεις το safe mode.
- Πρώτον, πίεσε παρατεταμένα το power button και έπειτα πίεσε και κράτα πιεσμένη την επιλογή Απενεργοποίηση
- Πίεσε OK στην Reboot to safe mode pop up οθόνη.
- Σημείωση: Αν κάτι τέτοιο δεν λειτουργήσει, πίεσε και κράτα πατημένο το power button, έπειτα πίεσε το απενεργοποίηση. Στη συνέχεια, κράτα πατημένο το power button μέχρι να εμφανιστεί το λογότυπο του κατασκευαστή στην οθόνη, πίεσε στη συνέχεια το volume down button μέχρι η συσκευή να ενεργοποιηθεί και θα δεις ότι βρίσκεσαι σε safe mode στο κάτω μέρος της οθόνης.
- Μόλις βρίσκεσαι μέσα σε αυτό το mode, πήγαινε στο Settings-Apps-Downloaded.
- Ψάξε στη λίστα οποιαδήποτε εφαρμογή δεν θυμάσαι να έχεις εγκαταστήσεις ή μοιάζει ύποπτη. Πίεσε να την αφαιρέσεις.
Απαραίτητο είναι να αναφέρουμε ότι αν το unistall button είναι γκρι τότε σημαίνει ότι έχεις δώσει χωρίς να το γνωρίζεις admin access. Βρες σε ποιες εφαρμογές έχεις δώσει πηγαίνοντας στο Settings – Security – Device admin apps. Απενεργοποίησε το admin access μέσω του toggle για οποιαδήποτε εφαρμογή δεν πρέπει να έχει και στη συνέχεια πάτα το Deactivate. Θα μπορείς πλέον να απεγκαταστήσεις τις εφαρμογές.
Η έξοδος από το safe mode είναι εύκολη. Απλά κάνε επανεκκίνηση στο smartphone. Και αν όλα αυτά αποτύχουν, πάντα θα υπάρχει το factory reset να λύσει το πρόβλημα.
Μερικές γενικές συμβουλές για αρχάριους
- Βεβαιώσου ότι η συσκευή σου είναι ενημερωμένη.
- Το Google Play Protect σκανάρει συχνά το smartphone σου για malware και θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο εκ προεπιλογής αν η συσκευή σου είναι ενημερωμένη. Πήγαινε στο Settings > Google > Security > Google Play Protect. Αν το toggle δίπλα από το Scan device for security threats είναι απενεργοποιημένο, ενεργοποίησέ το.
- Απέφυγε την εγκατάσταση εφαρμογών έξω από το Google Play Store.
- Απέφυγε τα app clones, δηλαδή εφαρμογές που μοιάζουν με τις επίσημες αλλά το όνομα του developer είναι διαφορετικό.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.