Γνώριζες ότι το iPhone έχει ένα κρυφό χαρακτηριστικό το οποίο παρακολουθεί τα μέρη που επισκέπτεσαι; Και αν οι πληροφορίες αυτές πηγαίνουν στην Apple; Όχι, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς όλες οι πληροφορίες είναι κρυπτογραφημένες και δεν μπορούν να διαβαστούν από την Apple. Το χαρακτηριστικό αποκαλείται Significant Locations, ή στα ελληνικά σημαντικές τοποθεσίες και αποτελεί μέρος των Location Services, δηλαδή των υπηρεσιών τοποθεσίας.

Το iOS παρακολουθεί κάθε κίνηση, αν και τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα!

Τι είναι ακριβώς το Σημαντικές τοποθεσίες; Σύμφωνα με την Apple επιτρέπει στο iPhone να μαθαίνει τοποθεσίες που επισκέπτεσαι συχνά για να μπορεί να σου παρέχει χρήσιμες πληροφορίες τοποθεσίας στην εφαρμογή χαρτών στο Calendar στο Photos και αλλού. Όπως έχουμε αναφέρει, οι πληροφορίες αυτές είναι κρυπτογραφημένες, δεν μπορεί να τις διαβάσει η Apple αλλά ακόμη και να δώσεις για λίγο το iPhone σε κάποιον φίλο δεν θα μπορέσει να διαβάσει τα δεδομένα αν δεν περάσει το Face ID ή το Touch ID. Η Apple εξηγεί αναλυτικά πως μπορεί να γίνει η διαγραφή!

Διαγραφή σημαντικών τοποθεσιών στο iPhone
Η εφαρμογή «Χάρτες» καταγράφει τα μέρη που έχετε επισκεφθεί πρόσφατα, καθώς και το πότε και πόσο συχνά τα επισκεφθήκατε. Οι Χάρτες χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να σας προσφέρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες όπως προβλεπτική δρομολόγηση κίνησης. Δεν είναι δυνατή η διαγραφή αυτών των πληροφοριών.

Σημείωση: Οι Σημαντικές τοποθεσίες είναι διατερματικά κρυπτογραφημένες και δεν μπορεί να τις διαβάσει η Apple.

Μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις» > «Απόρρητο» > «Υπηρεσίες τοποθεσίας» > «Υπηρεσίες συστήματος» και αγγίξτε «Σημαντικές τοποθεσίες».

Αγγίξτε «Εκκαθάριση ιστορικού». Αυτή η ενέργεια εκκαθαρίζει όλες τις σημαντικές τοποθεσίες σας σε οποιαδήποτε συσκευή έχετε συνδεθεί με το ίδιο Apple ID.

Μην πιστέψεις τα videos που βλέπεις στο TikTok που αναφέρουν ότι η Apple παρακολουθεί τους χρήστες της. Για ακόμη μια φορά τα δεδομένα είναι end to end encrypted.

Η περίπτωση του Android

Το Android από την μεριά του έχει ένα χαρακτηριστικό το Timeline. Μπορείς να διαγράψεις συγκεκριμένες τοποθεσίες που έχεις επισκεφθεί, ενώ μπορείς να απενεργοποιήσεις το χαρακτηριστικό συνολικά στο System > Location > Location services > Google Location History (ιστορικό τοποθεσίας Google). Βέβαια, χάνεις κάποια χαρακτηριστικά, όπως το Google Photos για παράδειγμα δεν θα μπορεί να δημιουργήσει αυτόματα άλμπουμ βάσει των μερών που έχεις επισκεφθεί.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.