Τα Windows έχουν δυο κύριες επιλογές για την απενεργοποίηση του PC, χωρίς στην πράξη να το απενεργοποιείς πλήρως. Το sleep και το hibernate. Κανένα από τα δυο δεν απενεργοποιεί πλήρως το PC/laptop αλλά επιτελούν διαφορετικές λειτουργίες.

laptop
Philipp Katzenberger @ Unsplash.com

To Sleep είναι ένα low power mode. Η κατάστασή στην οποία βρίσκεται σώζεται στη μνήμη, ωστόσο τα υπόλοιπα μέρη απενεργοποιούνται. Για αυτό τον λόγο άλλωστε, του επιτρέπεται να συνεχίσει γρήγορα από εκεί που σταμάτησε. Από την άλλη μεριά το hibernate σώζει την τρέχουσα κατάσταση στον σκληρό δίσκο.

Το sleep mode δηλαδή χρησιμοποιείται αν μείνεις μακριά από το PC για λίγο διάστημα, ενώ το hibernate προορίζεται για περιπτώσεις όταν θα πέσεις για ύπνο. Ποιο όμως καταναλώνει τη λιγότερη ενέργεια;

Το howtogeek σε άρθρο που περιγράφει τα αποτελέσματα των δοκιμών του αναφέρει ότι το hibernate εξοικονομεί περισσότερη ενέργεια σε σχέση με το  sleep mode. Πιο συγκεκριμένα, συνέδεσαν ένα smart ταφ που είχε μετρητή κατανάλωσης. Όταν το PC είναι ενεργό, κατανάλωνε κάπου μεταξύ 40w – 100w. Σε sleep mode η κατανάλωση έπεσε στα 4w, ενώ σε hibernate έφθασε τα 0.2w, ενώ μηδενίστηκε κιόλας.

Shopflix Μεταφορικά : με 1 ευρώ Αθήνα / Θεσσαλονίκη – 1.50 ευρώ για την υπόλοιπη Ελλάδα

Εν ολίγοις, το sleep mode δεν χρησιμοποιεί τόσο πολύ ενέργεια, αλλά το hibernate ακόμη λιγότερη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.