Η TSMC αποκάλυψε το πιο προηγμένο chip που έχει φτιαχτεί μέχρι σήμερα, στα 2nm! Η μαζική παραγωγή του θα ξεκινήσει στο δεύτερο μισό του έτους και η εταιρία υπόσχεται πως θα είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά, τόσο σε επιδόσεις όσο και σε κατανάλωση, που θα αναδιαμορφώσει το τεχνολογικό πεδίο. Σύντομα λοιπόν, θα δούμε υλοποιήσεις από την Qualcomm, την Apple και την MediaTek, που θα μπορούν να εκμεταλλευθούν τη νέα τεχνολογία.

Τα microchips είναι το θεμέλιο της σύγχρονης τεχνολογίας και βρίσκονται σε όλες τις τεχνολογικές συσκευές, από τους υπολογιστές μας και να κινητά μας, μέχρι τις οικιακές μας συσκευές και τις ηλεκτρικές μας οδοντόβουρτσες.

Κατασκευάζονται με χάραξη υλικών όπως το πυρίτιο, ώστε να δημιουργηθούν μικροσκοπικά κυκλώματα, που περιέχουν δισεκατομμύρια τρανζίστορ. Αυτά είναι στην ουσία μικροσκοπικοί διακόπτες, που διαχειρίζονται τη ροή του ηλεκτρισμού και επιτρέπουν στις συσκευές μας να λειτουργούν και να κάνουν υπολογισμούς. Όσα περισσότερα τρανζίστορ περιέχει ένα chip, τόσο πιο γρήγορο και ισχυρό είναι.

Για αυτό, όσο περνάνε τα χρόνια και η τεχνολογία εξελίσσεται, τόσο προσπαθούμε να χωρέσουμε περισσότερα τρανζίστορ σε μικρότερη περιοχή, κάτι που οδηγεί σε υψηλότερες ταχύτητες και πιο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές.

Σήμερα, όλα τα νεότερα chips στα κινητά μας, είναι στα 3nm. Θα έλεγε κανείς, σιγά τη διαφορά όμως η πραγματικότητα απέχει αρκετά. Τα οφέλη από την νέα αρχιτεκτονική είναι 10-15% μεγαλύτερη υπολογιστική ταχύτητα, με 20-30% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Παράλληλα, αυξάνεται και η πυκνότητα των τρανζίστορ κατά 15% σε σχέση με αυτά των 3nm. Έτσι, θα έχουμε συνολικά αρκετά καλύτερες επιδόσεις, με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και πολύ καλύτερο multitasking, στο ίδιο μέγεθος chip.

Εδώ θα πρέπει να πούμε πως η βιομηχανία microchip της Ταϊβάν είναι η μεγαλύτερη ασπίδα της. Είναι τόσο σημαντικό να συνεχίσει η χώρα να παράγει microchip, που οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να την υπερασπιστούν, ώστε να εξασφαλίσουν πως θα υπάρχει επάρκεια σε microchips για τις ανάγκες τους.

TSMC Huawei Trump μικροτσίπ

Πρόσφατα η TSMC σύναψε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την δημιουργία πέντε εργοστασίων στις ΗΠΑ, όμως δύσκολα θα μεταφέρει την παραγωγή chip στα 2nm εκεί, καθώς ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να υπονομεύσει την ασφάλεια του νησιού. Αν η γραμμή παραγωγής είναι εκτός Ταϊβάν, τότε οι ΗΠΑ δε θα έχουν λόγο να προστατεύσουν την χώρα.

Αυτή τη στιγμή η Ταϊβάν έχει το 60% της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών με την συντριπτική πλειοψηφία να προέρχεται μόνο από την TSMC. Παράγει επεξεργαστές για την Apple, την Qualcomm και την MediaTek, ενώ στα εργοστάσιά της κατασκευάζονται οι επεξεργαστές της AMD και οι επεξεργαστές γραφικών της NVIDIA, που έχουν σημειώσει τεράστια άνοδο στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα των τσιπ 2 nm έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει εφαρμογές που βασίζονται σε AI, όπως βοηθούς φωνής, μετάφραση γλώσσας σε πραγματικό χρόνο και αυτόνομα συστήματα υπολογιστών (αυτά που έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν με ελάχιστη έως καθόλου ανθρώπινη συνεισφορά).

Παράλληλα, με τη νέα αρχιτεκτονική στα 2nm, τα data centers της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να δουν δραματική μείωση στην απαιτούμενη ενέργεια για τη λειτουργία τους. Αυτό κάνει την νέα τεχνολογία πιο ασφαλή και πιο πρακτική για ευρεία υιοθέτηση.

Νέοι εκπτωτικοί συνδυασμοί Cosmote Double Play με Cosmote TV

Όμως δεν είναι όλα ρόδινα, αφού πρέπει να δούμε πόσο πολύπλοκη θα είναι η διαδικασία παραγωγής. Σίγουρα θα χρησιμοποιεί λιθογραφεία ακραίας υπεριώδους (EUV), με τον εξοπλισμό να παρέχεται μόνο από την AMLS της Ολλανδίας, ενώ είναι και τρομερά ακριβός.

Όμως, το βασικό θέμα με τα 2nm είναι η υπερθέρμανση του chip. Ακόμη και με σχετικά χαμηλότερη κατανάλωση, καθώς τα τρανζίστορ συρρικνώνονται και οι πυκνότητες αυξάνονται, η διαχείριση της απαγωγής θερμότητας γίνεται μια κρίσιμη πρόκληση.

Η αύξηση στις θερμοκρασίες προκαλεί πτώση στις επιδόσεις και την ανθεκτικότητα του chip. Επιπλέον, σε τόσο μικρή κλίμακα, παραδοσιακά υλικά όπως το πυρίτιο μπορεί να φτάσουν τα όρια απόδοσης, απαιτώντας την εξερεύνηση διαφορετικών υλικών.

Αυτά είναι όμως προβλήματα που πιθανότατα η TSMC θα έχει λύσει ήδη, ώστε να προχωρήσει στην ανακοίνωση της νέας τεχνολογίας. Τα μικρότερα τσιπ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανακαλύψεις στην τεχνολογία του αύριο, δημιουργώντας συσκευές που δεν είναι μόνο ισχυρές αλλά και διακριτικές και πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.