Αστροναύτες θα βάλουν τις διαστημικές στολές τους και θα βγουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στο διάστημα για να δουν αν το επιστημονικό εργαστήριο που βρίσκεται 400 χιλιόμετρα πάνω από την Γη, απελευθερώνει μικροοργανισμούς στο διάστημα. Με αυτό τον τρόπο η NASA θέλει να δει αν μπορεί να επιβιώσει η ζωή στο Διάστημα και ποιοι τύποι οργανισμών.
Το πείραμα να προσπαθήσει να επικεντρωθεί στην συλλογή δειγμάτων βακτηρίων και μυκήτων, κοντά στους αεραγωγούς. Με αυτό τον τρόπο η NASA θέλει να δει αν οι μικροοργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν στο σκληρό περιβάλλον του διαστήματος. Αν μπορούν, θέλει να δει πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν. Τα δείγματα που θα συλλέξουν οι αστροναύτες, θα καταψυχθούν και θα σταλούν πίσω στη Γη για ανάλυση.
Μπορεί η NASA να έχει αυστηρή διαδικασία καθαρισμού των διαστημικών σκαφών, όμως οι μικροοργανισμοί δε μπορούν να αφαιρεθούν πλήρως από τα όργανα που πηγαίνουν στο διάστημα. Άλλωστε, και οι άνθρωποι κουβαλάνε ένα ζωντανό οικοσύστημα στο δέρμα και το σώμα τους, όταν πηγαίνουν στο διάστημα. Αυτό το οικοσύστημα διαδίδει το υλικό του στον διαστημικό σταθμό και αναπτύσσεται, όπως είχε τονίσει ο John Grunsfeld, πρώην επικεφαλής επιστήμονας της NASA το 2015.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ήδη ζωή στον Άρη γιατί τη στείλαμε εκεί», είπε τότε.
Οι αστροναύτες της NASA Butch Wilmore και Suni Williams, που έχουν ξεμείνει στον διαστημικό σταθμό μετά την παταγώδη αποτυχία του σκάφους της Boeing, θα είναι τα άτομα που θα κάνουν τον διαστημικό περίπατο για την συλλογή των δειγμάτων. Ο περίπατος θα γίνει στις 30 Ιανουαρίου, στις 15:00 ώρα Ελλάδος.
Οι επιστήμονες από το θρυλικό Jet Propulsion Lab της NASA, ανακάλυψαν εκατοντάδες από αυτούς τους μικροοργανισμούς, που μπορούν να επιζήσουν στα πιο σκληρά γήινα περιβάλλοντα, όταν προσπαθούσαν να απολυμάνουν τα διαστημόπλοια, πριν αναχωρήσουν για το διάστημα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπογράψει μια διεθνή συνθήκη για την αποφυγή εισαγωγής ρύπων σε εξωγήινο περιβάλλον.
Για να συμμορφωθεί η NASA με αυτή τη διεθνή συνθήκη, προσπάθησε να απολυμάνει τα ρόβερ που πήγαν στον Άρη, ώστε να έχουν κάτω από 300.000 σπόρους (μικροοργανισμούς) σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Κατά την προσπάθεια της NASA να πέσει κάτω από το όριο, ανακάλυψε πολλά μικρόβια και λοιπούς μικροοργανισμούς, που επιβιώνουν σε υψηλές θερμοκρασίες, πλήρως ξηρά περιβάλλοντα και περιβάλλοντα με χαμηλά θρεπτικά συστατικά.
Τα δείγματα συλλέχθηκαν και αρχειοθετήθηκαν στο αρχείο των “νεκρών σωμάτων μικροβίων”, που θα μπορούσαν να παραμείνουν. Με αυτό τον τρόπο, όταν ένα ρόβερ σκάβει στην επιφάνεια ενός πλανήτη ή της Σελήνης, αν βρει ζωή θα γνωρίζουμε αν αυτή προήλθε από την Γη ή αν είναι εξωγήινοι μικροοργανισμοί.
Ένα σούπερ βακτηρίδιο που βρέθηκε σε ένα αποστειρωμένο δωμάτιο της NASA, στάλθηκε σκόπιμα στον διαστημικό σταθμό, όπου οι αστροναύτες το άφησαν επίτηδες έξω από τον διαστημικό σταθμό. Όταν συνέλεξαν το δείγμα από το διάστημα, μεγάλο μέρος του ήταν ακόμα ζωντανοί, ακόμα και μετά από 18 μήνες στο διαστημικό περιβάλλον, με την έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία. Αυτό έδειξε πως η ζωή μπορεί να επιβιώσει στο Διάστημα ή τουλάχιστον κάποια συγκεκριμένα είδη.
Με την επερχόμενη έρευνα, η NASA θέλει να κατανοήσει καλύτερα τις δυνατότητες επιβίωσης και αναπαραγωγής των μικροβίων στο Διάστημα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να δούμε ποιοι μικροοργανισμοί, που σχετίζονται με τον άνθρωπο, θα μπορούσαν να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν σε περιβάλλοντα όπως αυτό του Άρη ή άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Όσα ανακαλύψουμε θα μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για μελλοντικές αλλαγές στα σκάφη και τα πληρώματα τους, στο μέλλον.
Trump εναντίων ΕΕ για τα πρόστιμα σε Google, Apple, Meta και Amazon
Παρόμοια πειράματα έχει κάνει και η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos. Συνέλεξαν δείγματα από επιφάνειες και ανακάλυψαν βακτήρια που δεν σχηματίζουν σπόρια και αναπτύσσονται έξω από τον διαστημικό σταθμό. Όμως η NASA δεν είναι σίγουρη για τα ρωσικά πειράματα, οπότε θέλει να συλλέξει μόνη της τα δεδομένα, ώστε να είναι σίγουρη πως έχει γίνει η διαδικασία σύμφωνα με τις προδιαγραφές της.
Το αμερικάνικο πλήρωμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ήδη διεξάγει μελέτες στον αέρα του σταθμού, ώστε να ανακαλύψει τι ζει σε επιφάνειες, νερό και αέρα. Μάλιστα, ο διαστημικός σταθμός απέκτησε πρόσφατα εξοπλισμό για να πραγματοποιείται ταυτοποίηση των μικροοργανισμών, χωρίς να χρειάζεται να σταλεί η καλλιέργεια σε εργαστήρια πίσω στη Γη. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μάθει για την ζωή που επιβιώνει στο διάστημα και τον Διαστημικό Σταθμό.
Η NASA ελπίζει ότι η έρευνα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε νέα προϊόντα. Έχει συμβεί στο παρελθόν: Ένα εκχύλισμα από αυτό το βακτήριο που κάποτε έμεινε έξω από το σταθμό χρησιμοποιείται τώρα ως συστατικό αντηλιακής προστασίας. Φυσικά, θα δούμε και ποιοι τύποι ζωής μπορούν να επιβιώσουν στο Διάστημα και το αφιλόξενο περιβάλλον του.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.