Τον γύρω του διαδικτύου και των μεγάλων ειδησεογραφικών μέσων είχε κάνει η είδηση για τον χαμένο αστεροειδή που έρχεται προς την Γη. Ο λόγος για το 2007 FT3, που έχει πιθανότητες να χτυπήσει την Γη στις 5 Οκτωβρίου του 2024. Μια πιθανή σύγκρουση θα ήταν ισοδύναμη με 2.6 δισεκατομμύρια τόνους ΤΝΤ, που θα προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και με τεράστιο κόστος σε ζωές. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά; Η NASA δίνει την απάντηση.

Ο εν λόγω αστεροειδής ανιχνεύτηκε πρώτη φορά το 2007 και είναι στους αστεροειδής που η NASA παρακολουθεί γιατί περνάνε πολύ κοντά από την Γη και πιθανότατα κάποια στιγμή να συγκρουστεί. Ήταν επίσης και χαμένος, καθώς μετά από 1.2 μέρα μετά την ανακάλυψή του, η NASA έχασε την επαφή μαζί του. Έχει εμφανιστεί σε 14 σημεία του τόξου τροχιάς του γύρω από την Ήλιο και μετά από περίπου δύο μέρες από κάθε εμφάνιση, χάνεται πάλι. όμως τα δεδομένα είναι αρκετά, ώστε οι αστρονόμοι να μπορούν να υπολογίσουν την τροχιά του, αλλά και τις πιθανότητες για πιθανή σύγκρουση.  Ο αστεροειδής έχει μήκος 314 μέτρων και η NASA έχει υπολογίσει 89 πιθανές συγκρούσεις με την Γη, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στις 5 Οκτωβρίου 2024.

Όλα αυτά ακούγονται τρομακτικά, όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μια πιθανή σύγκρουση ήταν το 2019, που πέρασε πολύ οντά από την Γη. Όπως καταλάβατε, η σύγκρουση δεν έγινε ποτέ. Η NASA και άλλα παρατηρητήρια, παρακολουθούν τα  περισσότερα αντικείμενα άνω των 140 μέτρων που έχουν τροχιά προς την Γη, αλλά και μεγαλύτερα αντικείμενα που μπορούν να φέρουν την καταστροφή αν συγκρουστούν μαζί μας. Οι προβλέψεις που έχουν γίνει για αυτά τα αντικείμενα, είναι μέχρι και 100 χρόνια μακριά από σήμερα, σύμφωνα με την NASA.

Τα καλά νέα είναι ότι «κανένας γνωστός αστεροειδής με μέγεθος μεγαλύτερο από 140 μέτρα δεν έχει σημαντικές πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη για τα επόμενα 100 χρόνια», σύμφωνα με τη NASA.

Η NASA προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τον 2007 FT3:

«Δεν υπάρχουν γνωστές απειλές πρόσκρουσης αστεροειδών στη Γη σε καμία στιγμή τον επόμενο αιώνα. Η NASA και οι συνεργάτες της παρακολουθούν επιμελώς τους ουρανούς για να βρουν, να παρακολουθήσουν και να κατηγοριοποιήσουν αστεροειδείς και αντικείμενα κοντά στη Γη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να έρθουν κοντά στη Γη,” ένας εκπρόσωπος της NASA είπε στο The Standard.

Πρόσκρουση γνωστών αστεροειδών με τη Γη; Δες τι θα συμβεί (video)

«Μια σημαντική σημείωση εδώ είναι ότι οι πλανητικοί επιστήμονες ορίζουν προσεγγίσεις αστεροειδών που βρίσκονται σε απόσταση 30 εκατομμυρίων μιλίων από την τροχιά της Γης ως κοντινές προσεγγίσεις. Όσο μεγαλύτερος είναι ένας αστεροειδής, τόσο πιο εύκολο είναι για τους εμπειρογνώμονες της πλανητικής άμυνας να τον βρουν, πράγμα που σημαίνει ότι οι τροχιές τους γύρω από τον ήλιο είναι συνήθως πολύ γνωστές και κατανοητές για χρόνια ή και δεκαετίες».

Όπως σας είχαμε πει και στο πρώτο άρθρο για τον 2007 FT3, οι πιθανότητες πρόσκρουσης είναι 1 στα 11 εκατομμύρια, οπότε μιλάμε για τρομερά χαμηλές, που σημαίνει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.