Το κείμενο είναι βασισμένο σε προσωπικές σκέψεις και απόψεις του συντάκτη
Η Apple έχει δώσε μάχη ετών προκειμένου να κρατήσει τα λειτουργικά τις κλειστά, αποτρέποντας τους χρήστες να εγκαταστήσουν ότι θέλουν και όπως το θέλουν, όπως κάνει ήδη στα Macs. Μάλιστα η εταιρία ήταν τόσο φανατική με την άποψή της που έφτασε στο σημείο να πει πως μέχρι και τα Macs δεν είναι ασφαλή, επειδή οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν εφαρμογές από όπου θέλουν.
Η εταιρία τόσα χρόνια δεν επιτρέπει την εγκατάσταση εφαρμογών εκτός του App Store, κρατώντας τον πλήρη έλεγχο στις εφαρμογές του λειτουργικού της και φυσικά στα κέρδη. Όμως αυτή η μάχη χάθηκε και ίσως αποδειχθεί ζημιογόνα για την εταιρία. Όχι επειδή θα επιτρέπεται σύντομα το sideloading, αλλά λόγω της διαχείρισης που έχει κάνει όλο αυτό τον καιρό, σχετικά με το θέμα.
Μέχρι σήμερα, αν ήθελες την εφαρμογή σου στα iPhones, θα έπρεπε να πληρώσεις την Apple ένα σημαντικό ποσό για να εγγραφείς στην developers πλατφόρμα της, ώστε να μπορείς να την ανεβάσεις το App Store. Αν η εφαρμογή είχε κάποιου είδους συνδρομή, η Apple θα παίρνει ένα σημαντικό ποσοστό από αυτή. Με αυτό τον τρόπο η Apple έβγαζε τεράστιο κέρδος, ενώ την ίδια στιγμή είχε στον πλήρη έλεγχό στο τι ανεβαίνει το App Store και να ορίζει το ποιος έχει το δικαίωμα δημοσίευσης μιας εφαρμογής.
Πλέον η Apple υποχρεώνεται από τον νόμο, τουλάχιστον για την Ευρώπη, να επιτρέπει την εγκατάσταση καταστημάτων τρίτων ή ξεχωριστών εφαρμογών με την Apple να προσπαθεί ακόμα και τώρα να το αποφύγει.
Το 2021 όταν στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε δικομματικός νόμος σχετικά με το θέμα, η Apple απάντησε με έκθεση 16 σελίδων, για να αποδείξει πως μόνο η Apple μπορεί να προστατεύσει τους χρήστες iPhones από απάτες και malwares. Εκεί περιέγραφε αναλυτικά το πως προστατεύει τους χρήστες της από απάτες, ενώ ανέφερε μέχρι και την προστασία σε αγορές από τα παιδιά των χρηστών, χωρίς την έγκρισή τους. Επίσης ανέφερε πως μπορεί να πληρώνεις μια εφαρμογή από άλλο κατάστημα και αυτή να είναι πειρατική.
Ο Eric Neuenschwander, επικεφαλής ιδιωτικότητας της Apple, ανέφερε πως οι χρήστες μπορεί να θέλουν να χρησιμοποιήσουν το App Store και να ξεγελαστούν από άλλο κατάστημα με επιβλαβείς εφαρμογές.
Μέχρι και ο Graig Federighi, που έχετε πιθανότατα δει στις ανακοινώσεις της εταιρίας, έφτασε στο σημείο να πει πως “Το iOS έχει δημιουργήσει δραματικά υψηλές απαιτήσεις για την προστασία των πελατών. Το Mac δεν συναντά αυτές τις απαιτήσεις. Σήμερα, έχουμε επίπεδα κακόβουλου λογισμικού στο Mac που δεν θεωρούμε αποδεκτά.” Με αυτό τον τρόπο θυσίασε το macOS για να υπερασπιστεί την γραμμή της εταιρίας.
Η Apple στην αντεπίθεση: Το sideloading φταίει για το malware στο Android
Η Apple όμως ήξερε πως δεν μπορεί να τα βάλει με τους νομοθέτες και το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Τα πράγματα σοβάρεψαν το καλοκαίρι, όταν η Ε.Ε. πέρασε την Digital Markets Act, που έχει τεθεί ήδη σε ισχύ από τα τέλη του 2022.
Αν και ο νόμος ακόμα δεν είναι ενεργός, καθώς η Ε.Ε. πρέπει να θέσει τους κανόνες, η Apple θα πρέπει αργά ή γρήγορα να συμμορφωθεί. Πρώτα όμως πρέπει η EE να αναδείξει ποιες εταιρίες θα είναι οι “φύλακες” των εφαρμογών. Η απάντηση θα δοθεί προς τα τέλη του καλοκαιριού του 2023 και πρακτικά θα μας δώσει τις αρχές ή τις εταιρίες που θα ανάβουν την προστασία των χρηστών από κακόβουλες εφαρμογές. Φυσικά η Apple θα είναι μία από αυτές και μπορούμε να εικάσουμε πως θα είναι και η Google. Στην συνέχεια θα δοθεί χρόνος στις εταιρίες να συμμορφωθούν, με καταληκτική ημερομηνία να είναι περίπου 6 μήνες μετά, κάπου στον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2024.
Προφανώς και η Apple γνώριζε για το τι θα συμβεί, μάλιστα έχει ξεκινήσει την προεργασία για το θέμα. Άλλωστε το γράψαμε και εμείς πως το iOS 17 πιθανότατα θα φέρει το sideloading εφαρμογών.
Πως όμως η συμπεριφορά της Apple έχασε από την διαχείριση που έκανε;
Όταν ξέρεις πως μια μάχη είναι χαμένη και αφού η Apple γνώρισε πως δεν μπορούσε να τα βάλει με τον νομοθέτη, θα έπρεπε να είχε δεχθεί την ήττα της και να ορίζει εκείνη το αφήγημα που θα μάθαινε ο κόσμος. Αντί να επιτίθεται στο macOS προκειμένου να στηρίξει την χαμένη θέση της, δεν θα ήταν καλύτερο να μας πει τι θα κάνει για να κρατήσει το iOS ασφαλές στην νέα εποχή που έρχεται;
Στο πρόσφατο παρελθόν είδαμε την Apple να ανεβάζει τις προμήθειες της από τις εφαρμογές στο App Store, κάτι που πιθανότατα να οδηγήσει developers στα εναλλακτικά καταστήματα όταν αυτά έρθουν. Και τώρα που έχει πάρει διαστάσεις το όλο θέμα, οι χρήστες θα δοκιμάσουν τα άλλα καταστήματα, πόσο μάλλον όταν παρέχουν περισσότερες δωρεάν εφαρμογές ή εφαρμογές που χρειάζονται και που δεν πέρασαν τα standards της Apple. Αν βρουν αυτό που θέλουν, τότε ίσως αρχίσουν αν χρησιμοποιούν περισσότερο αυτά τα καταστήματα. Μπορεί αυτά τα καταστήματα να δέχονται επί πληρωμή εφαρμογές με χαμηλότερη προμήθεια, κάτι που θα επέτρεπε στον δημιουργό να τις προσφέρει σε χαμηλότερη τιμή, τότε τι γίνεται; Δεν θα προτιμήσει ο χρήστης το φθηνότερο;
Η στάση της Apple και η δημοσιότητα που έδωσε προκειμένου να πείσει για τις απόψεις της, είναι αυτές που θα σπρώξουν εν τέλη τον κόσμο να δοκιμάσει και άλλα καταστήματα. Όλα αυτά θα μπορούσαν να απλά τεχνικά πράγματα που ο απλός χρήστης δεν θα ενδιαφερόταν και δεν θα καταλάβαινε ότι άλλαξαν, όπως η δυνατότητα για επιλογή μηχανής αναζήτησης στο Android, με το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών να επιλέγουν την Google ούτως η άλλως.
Φυσικά στην περίπτωση της Apple η κατάσταση λειτουργεί υπέρ του χρήστη, ειδικότερα υπερ. του ενημερωμένου χρήστη που γνωρίζει τι κάνει και που μπορεί να προφυλαχτεί από κακοτοπιές. Από την άλλη η Apple τώρα θα πρέπει να κάνει το λειτουργικό της ακόμα πιο ασφαλές, οπότε πιστεύω πως μπορεί η Apple να χάνει από αυτό, εμείς όμως θα βγούμε κερδισμένοι.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.