Η Apple και η Meta ήταν στο στόχαστρο της Ε.Ε., καθώς υπήρχαν υποψίες για παράνομη συμπεριφορά, κόντρα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτό επιβεβαιώθηκε και πλέον ήρθε η ώρα να πληρώσουν πρόστιμα!

Η Apple έφαγε πρόστιμο €500 εκατομμύρια, ενώ η Meta €200 εκατομμύρια. Τα πρόστιμα αφορούν παραβιάσεις του Digital Markets Act (DMA), της νομοθεσίας που έχει η Ευρώπη για τον έλεγχο των κολοσσών τεχνολογίας, από το 2022. Αυτό έχει σαν στόχο να σταματήσει την κυριαρχία των εταιριών τεχνολογίας, από το να επηρεάζουν τόσο πολύ τους χρήστες και τις επιχειρήσεις.

Τα πρόστιμα είναι το αποτέλεσμα έρευνας που διήρκησε περίπου ένα χρόνο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ελέγχει κατά πόσο η Meta και η Apple παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες του DMA. Οι Ε.Ε. βρήκε πως δεν παίζουν με τους κανόνες και έριξε τα πρόστιμα. Οι δύο εταιρίες τώρα βγήκαν και κατηγορούν την Ε.Ε. για την άδικη μεταχείριση.

«Οι σημερινές ανακοινώσεις είναι ακόμη ένα παράδειγμα της άδικης στόχευσης της Apple από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια σειρά αποφάσεων που είναι επιβλαβείς για το απόρρητο και την ασφάλεια των χρηστών μας, βλαβερές για τα προϊόντα και μας αναγκάζουν να παραχωρήσουμε την τεχνολογία μας δωρεάν», δήλωσε η Apple.

Και η Meta έδωσε απάντηση εν βρασμό, κατηγορώντας την Ε.Ε. πως προσπαθεί να μειώσει τις επιτυχημένες αμερικανικές εταιρίες, ενώ αφήνει άλλες εταιρίες να κάνουν ότι θέλουν. Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να μειώσει τις επιτυχημένες αμερικανικές επιχειρήσεις, επιτρέποντας παράλληλα σε κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρείες να λειτουργούν με διαφορετικά πρότυπα. Δεν πρόκειται μόνο για πρόστιμο. η Επιτροπή, που μας αναγκάζει να αλλάξουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο, επιβάλλει ουσιαστικά ένα τιμολόγιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Meta, ενώ μας απαιτεί να προσφέρουμε κατώτερη υπηρεσία».

Η Apple χτυπήθηκε επειδή η ΕΕ διαπίστωσε ότι εμπόδιζε τους προγραμματιστές να κατευθύνουν τους χρήστες σε φθηνότερες προσφορές εκτός του App Store. Με άλλα λόγια, η Apple φρόντισε όλα να περάσουν από το δικό της κατάστημα, κόβοντας πιο προσιτές επιλογές τόσο για χρήστες όσο και για προγραμματιστές.

Όσον αφορά τη Meta, το πρόστιμο κατέληγε στο αμφιλεγόμενο μοντέλο «pay or dos your data». Βασικά, οι χρήστες είτε έπρεπε να πληρώνουν για να αποφύγουν την παρακολούθηση, είτε να συμφωνήσουν να χρησιμοποιούνται τα προσωπικά τους δεδομένα στο Facebook και το Instagram.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί την Meta πως δεν προσφέρει την επιλογή στους χρήστες να επιλέγουν ποια δεδομένα τους μοιράζονται με τρίτους, οπότε τους αφήνει χωρίς επιλογές.

Το νέο wallet του IRIS για πληρωμές παντού και σε όλους!

Το πρόστιμο καλύπτει μόνο το διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου 2024, όταν η Meta εκτελούσε αυτό το μοντέλο προτού εισαγάγει μια υποτιθέμενη πιο φιλική προς το απόρρητο έκδοση – αν και εξακολουθεί να βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ΕΕ.

Πάντως, τα ποσά των προστίμων είναι χάδι για εταιρίες αν την Apple και την Meta, ενώ είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με τα δισεκατομμύρια που έπρεπε να πληρώσει η Google πέρσι.

Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε πως Apple, Google και Meta, επιτρέπουν στις αμερικανικές υπηρεσίες να παρακολουθούν τους πάντες, σε όλο τον κόσμο, όπως φάνηκε από τα επίσημα έγγραφα που διέρρευσε ο Edward Snowden, το 2012. Οπότε η Ε.Ε. προσπαθεί να ελέγξει το τι συμβαίνει με τα δεδομένα των πολιτών της Ευρώπης, θέτοντας όλο και πιο σκληρούς κανόνες. Οπότε καλοφάγοτα τα πρόστιμα για Apple και Meta!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.