Πολύ συχνά φαίνεται ότι ορισμένα προβλήματα στο Android σχετίζονται με τα Google Play Services αλλά τι είναι επακριβώς αυτά τα Google Play Services; Γιατί βρίσκονται στο Android smartphone μας, για ποιον λόγο χρησιμοποιούνται;

Η αλήθεια είναι ότι τα Google Play Services δεν είναι μια εφαρμογή με τον τρόπο που οι περισσότεροι άνθρωποι την φαντάζονται. Όταν την ανοίξεις δεν θα συμβεί τίποτα, ωστόσο βρίσκεται εγκατεστημένη εκ προεπιλογής σε όλες τις Android συσκευές. Λαμβάνει επίσης συχνά updates και ο αριθμός των permissions που απαιτεί είναι εντυπωσιακός. Με λίγα λόγια, τα Google Play Services είναι μια εφαρμογή η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σύστημα του Android. Αποτελεί ένα πακέτο APIs που διασφαλίζει ότι όλο και λιγότερες εφαρμογές εξαρτώνται από τα Android OS updates για να τρέξουν.

Στη πράξη τα Google Play Services μας επιτρέπουν να μιλάμε για μια μικρή επανάσταση στο χώρο των smartphones. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα Google Maps. Πριν τα Google Play Services, αυτή η εφαρμογή ενημερωνόταν όταν το Android OS ενημερωνόταν. Και φυσικά θα γνωρίζεις το χρόνο που απαιτεί η κυκλοφορία τέτοιου είδους updates. Πλέον, δεν υπάρχει αναμονή για τα updates του Google Maps, γίνονται αυτόματα μέσω του Google Play Services.

Τα Google Play Services επιτρέπουν στο smartphone σου να επωφελείται από τις τελευταίες εκδόσεις των εφαρμογών χωρίς να αναβαθμίζεις στην τελευταία έκδοση του Android. Στη πράξη αυτό σημαίνει, ότι οποιαδήποτε έκδοση του Android, από την 2.2 και πάνω, μπορεί να επωφεληθεί από νέες εφαρμογές και features, ανεξάρτητα από τα updates του OS. Με το Android 9 Pie, τα Google Play Services, έχουν αποτελέσει ένα αναπόσπαστο τμήμα του Android οικοσυστήματος.

Αν και παλαιότερα μπορούσες να προβείς στην απενεργοποίησή τους, σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του λειτουργικού. Όλες οι εφαρμογές τα απαιτούν για να τρέξουν σωστά, ιδίως τα Google apps. Τα Google Play services γενικά καταναλώνουν μικρά ποσά ενέργειας. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χρήστες έχουν διαπιστώσει τη γρήγορη κατανάλωση της μπαταρίας. Ο πιθανός λόγος, είναι μια ασυμβατότητα μεταξύ της Android έκδοσης και αυτής των Google Play Services.

Οι πιο σύντομες λύσεις αν υπάρχει γρήγορη εξάντληση μπαταρίας είναι:

  • Αφαίρεσε τα updates στην εφαρμογή  (Settings > Applications > All > Google Play Services > μενού με τις τρεις τελείες > Uninstall updates). Ίσως χρειαστεί να μεταβείς στα Settings > Security > Device Administrators και να απενεργοποιήσεις πρώτα το Android Device Manager.
  • Απενεργοποίησε το συγχρονισμό με τα Google data (Settings-Accounts. Εδώ πίεσε στο menu button (τρεις τελείες) και απενεργοποίησε το Auto-sync data).

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τo  Google Play Services ειναι μια εφαρμογη η οποια απλωνει τα πλοκαμια της σε ολο το τηλεφωνο και μεσω της οποιας η Google ελεγχει πληρως τον χρηστη. Γιαυτο αλλωστε και χρειαζονται τα υπερβολικα δικαιωματα που εχει.
    Η ευκολια του update που παρεχει σχετικα με τη ζημια που κανει ειναι μηδαμινη και σε ορισμενες περιπτωσεις επιζημια. Κλασικο παραδειγμα η εφαρμογη MX Player η οποια μετα την εκδοση 1.14.5 εγινε χειροτερη. Αν η νεωτερη εκδοση δεν αρεση στον χρηστη πως θα επαναφερη την προηγουμενη μεσω του Play Store;
    Γιαυτο το καλυτερο ειναι να βρισκη μονος του ο χρηστης τις εφαρμογες που τον ενδιαφερουν και να κανη τα updates χειροκινητα. Ενα καλο site εφαρμογων ειναι https://a2zapk.com/
    Το καλυτερο ειναι να κανη καποιος πρωτα ROOT το τηλεφωνο ωστε να μπορεση να ξυλωση τις υπηρεσιες Google και ολες τις συναφεις εφαρμογες ωστε να παρη τον ελεγχο του τηλεφωνου στα χερια του και θα διαπιστωση με εκπληξη του οτι το τηλεφωνο εχει πλεον σαφως ταχυτερη αποκριση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.