Το Google Maps είναι ίσως μια από τις καλύτερες υπηρεσίες που έχουν υπάρξει στις μέρες μας. Περιλαμβάνει πλήθος χαρακτηριστικών για να βρεις τον προορισμό σου, ενδιαφέροντα μέρη και πλήθος άλλων σχετικών πληροφοριών, ενώ φυσικά δεν απουσιάζει και η λειτουργία που σου επιτρέπει να βλέπεις την κίνηση. Από που όμως αντλεί η υπηρεσία όλες αυτές τις πληροφορίες;

google maps traffic

Η κίνηση παρουσιάζεται στο Google Maps με τρία διαφορετικά χρώματα. Πράσινο, Πορτοκαλί και Κόκκινο. Το πράσινο χρησιμοποιείται για να δείξει ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, το πορτοκαλί για να δείξει ότι έχει κίνηση στους δρόμους σε κάποιο βαθμό, το κόκκινο ότι υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις, ενώ όσο πιο σκούρο τόσο πιο μικρές είναι οι ταχύτητες.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000 η Google συνέλεγε δεδομένα από αισθητήρες που είχαν βάλει οι κυβερνήσεις και οι εκάστοτε αρμόδιες υπηρεσίες μεταφορών.  Ωστόσο όμως όλα έχουν αλλάξει.

Η κύρια πηγή των δεδομένων πλέον, είμαστε όλοι εμείς. Αν χρησιμοποιείς το Google Maps στο smartphone σου και έχεις δώσει τη συγκατάθεσή σου για πρόσβαση στην τοποθεσία, τότε συνεισφέρεις τα δεδομένα σου στη Google. Στη πράξη δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χαρακτηριστικό turn-by-turn navigation χωρίς να δώσεις αυτά τα δεδομένα στη Google.

Η Google επίσης χρησιμοποιεί, όπως επισημαίνει το howtogeek και ιστορικά στοιχεία στην εξίσωση. Μπορεί να υπολογίζει τον μέσο χρόνο που ένας χρήστης χρειάζεται να διανύσει ένα συγκεκριμένο διάστημα του δρόμου σε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες. Κάπως παρόμοια λειτουργεί και το χαρακτηριστικό που σου δείχνει αν έχει πολλούς πελάτες ένα κατάστημα σε μια δεδομένη στιγμή.

Εν ολίγοις τα δεδομένα από όλους μας χρησιμοποιούνται για την παροχή υπηρεσιών όπως την εμφάνιση της κίνησης στους δρόμους εκ μέρους του Google Maps. H Google μπορεί να διαβάσει την κίνηση, χρησιμοποιώντας την τοποθεσία σε πραγματικό χρόνο. Από την άλλη, δεν χρειάζεται τα δεδομένα όλων. Αν βλέπει ότι κάποια οχήματα κινούνται με πολύ μικρότερη ταχύτητα από το όριο, καταλαβαίνει ότι κάτι συμβαίνει στο εν λόγω σημείο και το αποτυπώνει. Ο κόσμος που χρησιμοποιεί το Google Maps βοηθά τους υπολοίπους να αποφύγουν τη κίνηση, ακόμη και αν δεν γνωρίζουν ότι το κάνουν.

Αν θέλεις να μην συμβάλλεις σε τέτοια δεδομένα, απενεργοποιείς απλά το location tracking στο Android και στο iPhone, ωστόσο το Google Maps γίνεται εν ολίγοις άχρηστο χωρίς αυτό.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.