Τα passwords είναι αναγκαίο κακό. Είτε θα είναι πολύ απλός για να τον θυμάσαι εύκολα, ή σύνθετος για μεγαλύτερη ασφάλεια, ωστόσο στη δεύτερη περίπτωση απαιτείται και ένας password manager. Όπως όλοι γνωρίζουμε, μέχρι σήμερα ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσεις τον λογαριασμό σου ήταν το password μαζί με 2fa. Αλλά πλέον η Google προσφέρει και μια άλλη επιλογή. Το passkey, ή αλλιώς στα Ελληνικά, κλειδί ασφαλείας.

Το κλειδί ασφαλείας, passkey είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το PIN ή όποια άλλη βιομετρική μέθοδο ταυτοποίησης έχεις ρυθμίσει στη συσκευή σου. Το passkey αποθηκεύεται μόνο στη συσκευή σου, όχι στο cloud κάνοντάς τα απίστευτα ασφαλή.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις;

Η δημιουργία passkeys είναι εφικτή σε ένα laptop ή ένα desktop που τρέχει τουλάχιστον Windows 10 και άνω ή macOS Ventura και να είναι εγκατεστημένος ο Chrome 109, Safari 16 ή Edge 109. Αν θέλεις να ρυθμίσεις ένα passkey στο κινητό ή σε tablet, θα πρέπει να τρέχει Android 9 και άνω ή iOS 16 και άνω. Θα πρέπει επίσης να είναι ενεργοποιημένο το screen lock, ενώ αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις το smartphone σου για να συνδεθείς σε άλλη συσκευή, όπως το laptop χρειάζεται και το Bluetooth.

Ρύθμιση των Passkeys

Αρχικά, ο χρήστης καλείται να μεταβεί σε αυτή τη σελίδα. Αν έχεις ένα Android smartphone στο οποίο είναι ήδη συνδεδεμένος ένας λογαριασμός Google, ίσως να έχει εγγραφεί αυτόματα ένα passkey. Θα σου το πει η Google σε αυτή τη σελίδα και ειδικότερα στην ενότητα κλειδιά πρόσβασης που δημιουργήθηκαν αυτόματα.

google

Αν δεν αναφέρεται η συσκευή σου, μπορείς να πιέσεις στο Δημιουργία κλειδιού πρόσβασης, όπου θα σου επιτρέψει να χρησιμοποιήσεις είτε τη συσκευή που χρησιμοποιείς αυτή τη στιγμή, ή θα σου πει να επιλέξεις μια άλλη συσκευή, δίνοντάς σου ένα QR κωδικό για να τον σκανάρεις με την κάμερα του κινητού sου. Στις περιπτώσεις iPhone, θα σου ζητήσει να ενεργοποιήσεις το iCloud Keychain.

Αν χάσεις ή πουλήσεις μια συσκευή;

Μπορείς να αφαιρέσεις τη συσκευή σου από τη λίστα των passkeys. Πηγαίνουμε εδώ και στη συνέχεια επιλέγουμε την ενότητα Ασφάλεια και εκεί που γράφει Πως μπορείτε να συνδέεστε στο Google, στα Κλειδιά πρόσβασης μπορείς να διαγράψεις εκείνα που δεν θέλεις. Αν όμως το passkey έχει αυτόματα δημιουργηθεί από την Google, δεν μπορεί να διαγραφεί, αντίθετα θα πρέπει να αποσυνδέσεις τη συσκευή από τον λογαριασμό σου. Στην ενότητα οι συσκευές σας, μπορείς να αποσυνδέσεις όποια συσκευή θέλεις.

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΠΗΓΗtheverge.com
Προηγούμενο άρθροCosmote 5G: Ενεργοποίηση / απενεργοποίηση με SMS
Επόμενο άρθροTo κτήνος Huawei Mate 60 Pro στη πρώτη φωτογραφία
Baladis Georgios K
Editor in Chief @ techmaniacs.gr με μεγάλη αγάπη για αυτό που κάνει, ο οποίος απασχολείται με θέματα που ενδιαφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του κοινού, με people-first content. Γνωρίζει τα πάντα από τεχνολογία και έχει μεγάλη εμπειρία στις συγκρίσεις των πακέτων καρτοκινητής, όσον αφορά τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Μελετά ενδελεχώς ανακοινώσεις νέων τραπεζικών προιόντων και ενημερώνει τους αναγνώστες του για θέματα ηλεκτρονικής τραπεζικής. Αγαπά να κατευθύνει τους αναγνώστες του σε σωστά πακέτα που αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα και τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα. Στον ελεύθερό του χρόνο, μελετά πακέτα καρτοκινητής, ή όρους συμβολαίων ηλεκτρικού ρεύματος, ή προσπαθεί να βρει μια νέα ενδιαφέρουσα υπηρεσία να την παρουσιάσει στο κοινό του.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.