Ο ισχυρισμός ότι οι παίκτες mobile παιχνιδιών δεν είναι γνήσιοι gamer έχει κερδίσει έδαφος στο διαδίκτυο, τροφοδοτούμενος από την αρνητική φήμη που συνδέεται με τα δωρεάν modile games. Αυτά τα παιχνίδια συχνά ενσωματώνουν μηχανισμούς που μοιάζουν με τζόγο, με επιθετικές μικροσυναλλαγές και φόβο ότι θα χάσετε κάτι (FOMO). Η υψηλή κερδοφορία των mobile game είναι εμφανής στα τεράστια ποσά που κέρδισαν εταιρείες όπως η Google και η Apple το 2022, ξεπερνώντας ακόμη και τους παραδοσιακούς κολοσσούς της gaming βιομηχανία, όπως η Sony, η Xbox, και το Steam.

Το πρόβλημα έγκειται στις στρατηγικές δημιουργίας εσόδων που χρησιμοποιούνται, ιδίως εκείνες που συνδέονται με την τύχη και τον τζόγο. Τα loot box, που μοιάζουν με πακέτα από συλλεκτικές κάρτες, εισάγουν ένα στοιχείο αβεβαιότητας, ενώ τα σκοτεινά μοτίβα, χειραγωγικά UI, εξαναγκάζουν τους παίκτες να ξοδέψουν χρήματα. Τα mobile game χρησιμοποιούν συνήθως συστήματα ζωής, δελεάζοντας τους παίκτες να πληρώσουν για power-ups και αντικείμενα εντός του παιχνιδιού για να ξεπεράσουν τους περιορισμούς που θέτει το free to play μοντέλο.

Η επικράτηση των μικροσυναλλαγών και των σκοτεινών μοτίβων στα mobile game, σε συνδυασμό με τα επικερδή μοντέλα διαμοιρασμού εσόδων της Apple και της Google, έχει εγείρει ηθικές ανησυχίες. Παρά την πιθανή βλάβη που μπορεί να προκληθεί στους ευάλωτους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν έχουν λάβει σημαντικά μέτρα για τη ρύθμιση ή την αποθάρρυνση τέτοιων πρακτικών. Ο αντίκτυπος στην οικονομική και συναισθηματική ευημερία των παιδιών υπογραμμίζεται σε έκθεση του Πανεπιστημίου Loughborough, η οποία αποκαλύπτει περιπτώσεις υπερβολικών δαπανών από νεαρούς παίκτες.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τη στόχευση νεαρών και ευαίσθητων ατόμων με σκοπό το κέρδος. Η έλλειψη ευαισθητοποίησης και συζήτησης για το θέμα εκτός του κλάδου επιδεινώνει το πρόβλημα. Παρά την ανεπίσημη δέσμευση της Google για ηθική συμπεριφορά, οι πρακτικές στο χώρο των mobile game εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την τήρηση των αρχών υπευθυνότητας και ηθικής από την εταιρεία.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.