Όσο καλό και αν είναι το Android 9 Pie από τότε που έκανε το επίσημο ντεμπούτο του, ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει προκαλέσει στους χρήστες είναι το σύστημα multitasking. Κατά τη διάρκεια του Google I/O 2019, η Google ανακοίνωσε επισήμως ότι δημιουργεί ένα εξολοκλήρου νέο σύστημα πλοήγησης με χειρονομίες για το Android 10 Q, που εγκαταλείπει τα back buttons και κάνει το swipe από τις άκρες της συσκευής να λειτουργεί σαν back button. Συνδυάζει τις βασικές αλληλεπιδράσεις swiping του iPhone με το edge-swiping back gesture του EMUI της Huawei.

Το μειονέκτημα όμως της προσέγγισης της Huaweu, που πλέον και η Google αρχίζει να υιοθετεί, είναι ότι έρχεται σε σύγκρουση με τα πλευρικά μενού των εφαρμογών. Εφαρμογές που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο είναι τα Gmail, Google Photos, Google Maps αλλά και μια πλειάδα άλλων δημοφιλών εφαρμογών. Στην περίπτωση της Huawei, η ισορροπία μεταξύ ενός swipe που έχει ως σκοπό να φέρει το μενού και ενός swipe που έχει σαν σκοπό να λειτουργήσει σαν χειρονομία προς τα πίσω, βρέθηκε με το να κάνουμε ένα πιο ελαφρύ swipe για το menu και ένα πιο δυναμικό για την μετάβαση προς τα πίσω. Δεν είναι το ιδανικό σίγουρα.

Η υλοποίηση της Google από την άλλη μεριά, είναι να αντιμετωπίζει το πρώτο swipe από τα αριστερά σαν ένα που θα μεταβαίνει στο μενού και όχι σαν back gesture. Επομένως αν θέλεις να κάνεις swipe  από τα αριστερά για να πας προς τα πίσω, θα πρέπει να το κάνεις δυο φορές. Οι προγραμματιστές βέβαια, θα έχουν την ελευθερία να ξεπεράσουν αυτή τη συμπεριφορά, αλλά η Google ακούγεται αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι κάθε Android κατασκευαστής και δημιουργός εφαρμογής ακολουθεί το νέο σύστημα. Θα χρειαστεί χρόνος μέχρι η Google να ελευθερώσει και τις δυο άκρες σε ένα Android smartphone για back swipes, αλλά το Android Q δείχνει το δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.