Το techmaniacs.gr ήταν από τις πρώτες ιστοσελίδες που ανακάλυψαν μια ιδιαίτερα περίεργη συμπεριφορά με τον αριθμό του κινητού στους λογαριασμούς Google. Το ζήτημα ήρθε για πρώτη φορά στην αντίληψή μας όταν μεταβήκαμε σε έναν συγγενή για να ενεργοποιήσουμε το 5G σε κάρτα SIM της Cosmote εκείνης της εποχής (πλέον Telekom).
Πώς συνδέεται ο αριθμός της SIM με ξένους λογαριασμούς
Πιο συγκεκριμένα, αφαιρέσαμε την κάρτα SIM από το δικό μας κινητό και τη βάλαμε στο κινητό του συγγενή μας, ώστε να στείλουμε το γνωστό μήνυμα ενεργοποίησης του 5G. Όταν ολοκληρώσαμε τη διαδικασία και επαναφέραμε τη δική μας SIM στη συσκευή μας, ο συγγενής μας διαπίστωσε έκπληκτος ότι είχε καταχωρηθεί αυτόματα στον δικό του λογαριασμό Google ο δικός μας αριθμός κινητού τηλεφώνου.
Ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει, και για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως τους αναγνώστες μας, είναι ότι αν τοποθετήσεις την κάρτα SIM σε μια άλλη συσκευή, ο τηλεφωνικός αριθμός προστίθεται στον λογαριασμό Google του κατόχου της, καθώς και σε όλους τους συνδεδεμένους λογαριασμούς που βρίσκονται ενεργοί σε αυτήν.
Πρόκειται για μια συμπεριφορά που ελάχιστοι γνώριζαν και μόλις πρόσφατα άρχισε να παρατηρείται μαζικά, όπως αποδεικνύει και σχετικό θέμα συζήτησης που άνοιξε από χρήστες στην κοινότητα του Reddit.
Πού οφείλεται το πρόβλημα και τι ισχύει με την προεπιλογή
Το πρόβλημα οφείλεται στις ενσωματωμένες ρυθμίσεις του συστήματος και συγκεκριμένα στη λειτουργία «Επαλήθευση αριθμού τηλεφώνου». Αυτή η ρύθμιση είναι ενεργοποιημένη εκ προεπιλογής και συνδέει αυτόματα κάθε εντοπισμένο αριθμό κινητού με όλους τους λογαριασμούς Google της συσκευής, συμπεριλαμβανομένων δευτερευόντων προφίλ, επαγγελματικών λογαριασμών ή ακόμα και λογαριασμών μίας χρήσης.
Όπως καταγγέλλουν χρήστες στο Reddit, άρχισαν ξαφνικά να λαμβάνουν επιβεβαιωτικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη διεύθυνση [email protected], τα οποία τους ενημέρωναν ότι ο νέος αριθμός είχε επαληθευτεί επιτυχώς.
Το επίσημο documentation της Google αναφέρει ότι το λειτουργικό σύστημα πραγματοποιεί περιοδική επιβεβαίωση του αριθμού κινητού στο παρασκήνιο με σκοπό την ανάκτηση λογαριασμού (account recovery). Μόλις τοποθετηθεί μια νέα κάρτα SIM, το σύστημα καταχωρεί άμεσα τον αριθμό σε κάθε συνδεδεμένο λογαριασμό Google, θεωρώντας ότι ανήκει στον χρήστη της συσκευής, ώστε να διευκολυνθεί η ανάκτηση πρόσβασης σε περίπτωση ανάγκης.
Η βασική αδυναμία έγκειται στο ότι η δυνατότητα αυτή λειτουργεί αυτόματα στο παρασκήνιο χωρίς προηγούμενη άδεια ή άμεση ειδοποίηση κατά την τοποθέτηση της SIM. Για να αποτραπεί αυτή η ανεπιθύμητη σύνδεση, είναι απαραίτητο να απενεργοποιηθεί χειροκίνητα η συγκεκριμένη ρύθμιση.

Πώς να απενεργοποιήσετε την αυτόματη επαλήθευση αριθμού
Η απενεργοποίηση της λειτουργίας πραγματοποιείται πολύ εύκολα μέσα από τις ρυθμίσεις της συσκευής ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
- Ανοίγουμε τις Ρυθμίσεις στο τηλέφωνό μας.
- Μεταβαίνουμε στην επιλογή Google: Υπηρεσίες και προτιμήσεις και επιλέγουμε την καρτέλα «Όλες οι υπηρεσίες».
- Στην ενότητα «Απόρρητο και ασφάλεια», εντοπίζουμε και επιλέγουμε την Επαλήθευση αριθμού τηλεφώνου για να την απενεργοποιήσουμε.
Στη σχετική οθόνη, η Google επισημαίνει ότι λαμβάνει κατά περιόδους τον αριθμό από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, ανταλλάσσοντας τεχνικά στοιχεία της συσκευής (όπως το αναγνωριστικό της SIM), με σκοπό την ενεργοποίηση υπηρεσιών κλήσεων και μηνυμάτων, προσθέτοντας αυτόματα τους επιβεβαιωμένους αριθμούς σε όλους τους λογαριασμούς.
Αν ένας ξένος αριθμός έχει ήδη συνδεθεί, η αφαίρεσή του μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από τη διαχείριση του λογαριασμού Google. Ωστόσο, το ζήτημα παραμένει σοβαρό, καθώς η προεπιλεγμένη ενεργοποίηση του χαρακτηριστικού πραγματοποιείται χωρίς σαφή και έγκαιρη προειδοποίηση των χρηστών κατά την εναλλαγή καρτών SIM.
Από την άλλη πλευρά, η απενεργοποίηση της ρύθμισης που αναφέραμε προηγουμένως δεν βγάζει τον αριθμό του κινητού σου από τους λογαριασμούς στους οποίους έχει συνδεθεί. Πρέπει να αφαιρεθεί χειροκίνητα από την σχετική ενότητα στον λογαριασμό μας.