Αν τρέχεις τον Google Chrome ή κάποιον άλλον Chromium based web browser, τότε ίσως οι ιστοσελίδες γράφουν στο πρόχειρο, χωρίς την άδειά σου κάτι που δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να συμβαίνει.

Ένα λειτουργικό σύστημα, χρησιμοποιεί το πρόχειρο ως προσωρινό αποθηκευτικό χώρο, για παράδειγμα για την αποθήκευση ενός password που θέλεις να βάλεις σε ένα πεδίο μιας ιστοσελίδας, ή για την μετακίνηση ενός εγγράφου από ένα μέρος του λειτουργικού στο άλλο.

Ωστόσο, όμως, οι ιστοσελίδες, ποτέ δεν θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση στο clipboard του συστήματος, τουλάχιστον χωρίς την άδεια του χρήστη. Τόσο ο Chrome όσο και άλλοι Chromium based browsers δεν έχουν τέτοιον περιορισμό.

Πως να το δοκιμάσεις

Για να δοκιμάσεις αν και ο δικός σου browser αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μεταβείς στο webplatform.news.Στη συνέχεια κάνε επικόλληση (δεξί κλικ και επικόλληση) και λογικά θα εμφανιστεί το παρακάτω κείμενο.

Hello, this message is in your clipboard because you visited the website Web Platform News in a browser that allows websites to write to the clipboard without the user’s permission. Sorry for the inconvenience. For more information about this issue, see https://github.com/w3c/clipboard-apis/issues/182.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Γράψατε: “…για παράδειγμα για την αποθήκευση ενός password που θέλεις να βάλεις σε ένα πεδίο μιας ιστοσελίδας … οι ιστοσελίδες, ποτέ δεν θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση στο clipboard…”

    Παίζοντας με τις λέξεις, τρομάζετε τον κόσμο, χωρίς να υπάρχει λόγος.
    Διευκρινίστε καθαρά, ότι πρόσβαση οι ιστοσελίδες ΔΕΝ έχουν στην ανάγνωση περιεχομένων του clipboard, αλλά ΣΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ στο clipboard.

    Τα παραδείγματα που δώσατε είναι εντελώς παραπλανητικά και δημιουργούν λάθος εντυπώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.