Skip to content

Η Google καταργεί το ορατό υδατογράφημα στις AI εικόνες – Ερχεται κύμα παραπληροφόρησης;

Η απόφαση της Google να καταργήσει τα ορατά υδατογραφήματα στις AI εικόνες ανοίγει παράθυρο σε ένα νέο κύμα παραπληροφόρησης. Τι συμβαίνει με τα SynthID και C2PA metadata;

Dimitrios Amprazis
Dimitrios Amprazis
Κοινοποίηση:
Gemini - αφαιρεί το ορατό υδατογράφημα AI από εικόνες και βίντεο

Σύνοψη Άρθρου

  • Η Google καταργεί το ορατό υδατογράφημα από τις εικόνες τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργεί το σύστημα Nano Banana του Gemini, επιτρέποντας πλέον την αφαίρεσή του.
  • Αν και παραμένει το αόρατο υδατογράφημα SynthID, αυτό δεν είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι και η αναγνώριση απαιτεί ανέβασμα στο Gemini, μια διαδικασία άβολη που μπορεί να παρακαμφθεί με επεξεργασία της εικόνας.
  • Η πολιτική επεκτείνεται και στα βίντεο, με εύκολη παράκαμψη γεωγραφικών περιορισμών και εργαλεία αφαίρεσης των αόρατων υδατογραφημάτων. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει τη διασπορά fake news σε άλλο επίπεδο, καθώς και άλλες πλατφόρμες AI δεν χρησιμοποιούν υδατογραφήματα.
Το κείμενο της σύνοψης ελέγχεται από συντάκτη του Techmaniacs

Το Nano Banana της Google είναι ένα σύστημα δημιουργίας εικόνων του Gemini, ικανό να δημιουργήσει πολύ ρεαλιστικές εικόνες. Μέχρι σήμερα είχε ένα ορατό υδατογράφημα στην κάτω δεξιά γωνία του, ώστε το κοινό να γνωρίζει πότε μια εικόνα είναι δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης. Τώρα όμως, η Google επιτρέπει την αφαίρεση του ορατού υδατογραφήματος από τις φωτογραφίες, κάτι που έρχεται με αρκετούς κινδύνους.

Πώς λειτουργεί η αναγνώριση χωρίς το ορατό υδατογράφημα;

Από τις εικόνες δεν αφαιρείται το SynthID, το αόρατο υδατογράφημα για τις εικόνες από AI, όμως αυτό είναι κάτι που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει. Για να αναγνωριστεί αν μια φωτογραφία είναι δημιούργημα AI, ο χρήστης θα πρέπει να ανεβάσει την εικόνα στο Gemini και να ρωτήσει αν είναι δημιουργημένη από τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτό όμως αρχικά είναι ιδιαίτερα άβολο, ενώ κάποιος μπορεί να επεξεργαστεί την εικόνα μετά τη δημιουργία της, ώστε να κρύψει ακόμα και το SynthID. Κάπως έτσι όμως, θα έχουμε μια τεχνητή νοημοσύνη που θα δημιουργεί μεγάλες ποσότητες fake news. Την ίδια στιγμή, όπως και με πολλά άλλα, το κοινό δεν έχει ούτε τη γνώση, ούτε και τη θέληση για να ελέγχει χειροκίνητα κάθε φωτογραφία που βλέπει στο διαδίκτυο για την αυθεντικότητά της.

Παράκαμψη περιορισμών σε βίντεο και εικόνες

Η Google δεν σταματάει μόνο στις φωτογραφίες, αλλά παρόμοια θα είναι και η πολιτική στα βίντεο από τεχνητή νοημοσύνη. Εξαίρεση θα αποτελούν οι χώρες στις οποίες απαιτείται από τον νόμο η χρήση υδατογραφήματος. Όμως το διαδίκτυο δεν περιορίζεται σε χώρες και καθημερινά βλέπουμε περιεχόμενο από όλο τον κόσμο.

Η επιλογή για την αφαίρεση υδατογραφήματος από τις παραγώμενες εικόνες και βίντεο από AI

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο οι δημιουργοί από την Ευρώπη, για παράδειγμα, να δημιουργήσουν λογαριασμούς που να φαίνεται πως είναι από τις ΗΠΑ, ώστε να δημοσιεύουν περιεχόμενο χωρίς υδατογράφημα. Χρειάζεται έναν απλό λογαριασμό Google, δημιουργημένο με IP των ΗΠΑ (με VPN) και έναν λογαριασμό Gemini AI, που περιλαμβάνει τα Gemini Omni για βίντεο και Lyria για μουσική.

SynthID, metadata C2PA και η αφαίρεσή τους

Οι εικόνες από τεχνητή νοημοσύνη φέρουν αόρατο υδατογράφημα SynthID, αλλά και metadata C2PA. Υπάρχουν όμως ήδη εργαλεία που μπορούν να τα αφαιρέσουν εντελώς από τις φωτογραφίες, ώστε να φαίνονται σαν λήψεις από πραγματικά γεγονότα και όχι AI generated περιεχόμενο. Η διασπορά fake news θα περάσει σε άλλο επίπεδο από ό,τι φαίνεται, ενώ θα γεμίσουμε ακόμα περισσότερο AI Slop.

Με τη ματιά του Techmaniacs

Την ίδια στιγμή και η OpenAI δεν βάζει υδατογράφημα στις εικόνες και τα βίντεο που παράγει, όπως και ο Grok. Η εποχή της παραπληροφόρησης έχει φτάσει και το κοινό ελέγχει όλο και λιγότερο όσα βλέπει.

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Dimitrios Amprazis

Dimitrios Amprazis

Owner and Editor in Chief! Από μικρό με τράβαγε ότι είχε κουμπιά. Ξεκίνησα με Atari 2600 και μια AMIGA 500. Από τότε δεν έχω σταματήσει ποτέ να ασχολούμαι με την τεχνολογία και τους υπολογιστές, οπότε είπα να το σπουδάσω σαν μηχανικός υπολογιστών και δικτύων, ενώ έχω και σπουδές στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημείου Αιγαίου. Τώρα κάθε μέρα βρίσκομαι περιτριγυρισμένος από δεκάδες smartphones και gadgets. Να σας πως κάτι; Δεν το βαριέμαι ποτέ! Στον ελεύθερο χρόνο μου, έχει gaming και απέλπιδες προσπάθειες να μάθω κιθάρα!

Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.