Το διαστημικό σκάφος Zhurong της Κίνας, εξοπλισμένο με ένα ειδικό σύστημα ραντάρ εδάφους, του επιτρέπει να κοιτάξει κάτω από την επιφάνεια του Άρη αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές για αυτόν τον πλανήτη.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τα νέα αποτελέσματα από τις σαρώσεις του χώρου προσεδάφισης του Zhurong, τονίζοντας ότι εντόπισαν ακανόνιστες πολυγωνικές δομές που βρίσκονται σε βάθος περίπου 35 μέτρων σε όλο το μήκος της διαδρομής του ρομπότ.

Τα αντικείμενα έχουν διάμετρο από εκατοστά έως δεκάδες μέτρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα θαμμένα πολύγωνα προέκυψαν από τους κύκλους ψύξης-απόψυξης στον Άρη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά θα μπορούσαν επίσης να είναι ηφαιστειακά, από ψυχόμενες ροές λάβας.

Το  Zhurong προσεδαφίστηκε στον Άρη στις 15 Μαΐου 2021, καθιστώντας την Κίνα τη δεύτερη χώρα που προσεδαφίζει με επιτυχία ένα διαστημικό σκάφος στον κόκκινο πλανήτη. Υπολογίζεται ότι οι δομές αυτές πιθανώς σχηματίστηκαν πριν από 2.9 δισεκατομμύρια χρόνια κατά τη διάρκεια της εποχής Late Hesperian-Early Amazonian στον Άρη, πιθανώς με την παύση ενός αρχαίου υγρού περιβάλλοντος. Το παλαιοπολυγωνικό αυτό ανάγλυφο, είτε με είτε χωρίς διάβρωση, θάφτηκε στη συνέχεια από μεταγενέστερες γεωλογικές διεργασίες. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι μια τεράστια αλλαγή στο κλίμα του Άρη ήταν υπεύθυνη για τον σχηματισμό αυτών των δομών.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.