Κάτι που θα έχεις παρατηρήσει σίγουρα, είναι ότι πολλές εφαρμογές ζητούν δεδομένα τοποθεσίας και σίγουρα θα σε έχει κάνει να αναρωτηθείς γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ένα report που δημοσιεύθηκε πριν από μερικούς μήνες στην εφημερίδα New York Times, εξηγεί πόσες πολλές εφαρμογές χρησιμοποιούν τα δεδομένα τοποθεσίας και πως χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να κάνουν χρήματα από τις στοχευμένες διαφημίσεις.

Αλλά πριν πας στις ρυθμίσεις της συσκευής σου και απενεργοποιήσεις τα location data για κάθε μια εφαρμογή, θα πρέπει να γνωρίζεις ποιες εφαρμογές απαιτούν τις location υπηρεσίες να είναι ενεργοποιημένες και ποιες όχι.

Γιατί όμως οι εφαρμογές σου ζητάνε την τοποθεσία;

Εξαρτάται από την εφαρμογή και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ορισμένες εφαρμογές χρειάζονται την τοποθεσία για να λειτουργήσουν σωστά, άλλες βελτιώνουν σημαντικά την εμπειρία και άλλες δεν απαιτούν καθόλου τέτοιες πληροφορίες. Ας δούμε όμως σε αυτό το σημείο μερικές κατηγορίες εφαρμογών, ξεκινώντας από τις πιο προφανείς.

  • Weather: Με την τοποθεσία σου, οι εφαρμογές του καιρού μπορούν να σου δώσουν πρόβλεψη για τις συνθήκες που θα επικρατούν στην περιοχή σου.
  • Maps & travel: Τα Navigation apps απαιτούν την τοποθεσία σου για να σε κατευθύνουν κατάλληλα και τα περισσότερα travel apps χρησιμοποιούν την τοποθεσία σου για να σου προτείνουν όμορφα κοντινά μέρη. Υπάρχουν και τα ride-sharing apps (Uber, Lyft) για να γνωρίζουν οι οδηγοί από που να σε πάρουν.
  • Health & Fitness: Εφαρμογές γυμναστικής χρησιμοποιούν την τοποθεσία σου για να παρακολουθήσουν τα βήματα, την απόσταση και το χρόνο,
  • Social: Εφαρμογές social media ζητούν την τοποθεσία αν θέλετε να κάνετε check in ή tag τον εαυτό σας σε ένα όμορφο μέρος.
  • Shopping: Πολλά retail store apps θα σας ζητήσουν την τοποθεσία για απλά πράγματα, όπως να βρουν ένα κατάστημα κοντά σας.
  • Camera: Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι πολλά camera apps θα χρησιμοποιήσουν την τοποθεσία σας για να την εισάγουν στα EXIF data.
  • Games: Λίγα παιχνίδια θα το κάνουν, αν και το Pokemon Go βασίζεται έντονα σε αυτή.
  • Streeaming: Υπηρεσίες streaming όπως το Netflix θα την απατήσουν για να επιβεβαιώσει ότι μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο βάσει δικαιωμάτων.

Πολύ λίγες εφαρμογές χρειάζονται πραγματικά την τοποθεσία σου. Τις περισσότερες φορές η παραχώρηση τέτοιων δεδομένων προσθέτει κάποια άνεση και ξεπερνά ένα βήμα που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να το κάνει χειροκίνητα. Δηλαδή, πολλές φορές είναι ευκολότερο για εμάς η εφαρμογή να αντιληφθεί από μόνη της την τοποθεσία μας από το να την εισάγουμε χειροκίνητα εμείς.

Ορισμένες εφαρμογές είναι τελείως άχρηστες χωρίς την ενεργοποίηση των υπηρεσιών τοποθεσίας, όπως τα navigation maps. Δυστυχώς, επειδή απενεργοποιείς την τοποθεσία για πολλές εφαρμογές, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γνωστοποιηθεί αυτή. Απλά και μόνο η σύνδεση στο internet δηλώνεται κατά προσέγγιση η θέση σου, βάσει της διεύθυνσης IP. Και φυσικά, δεν είναι ασυνήθιστο για εφαρμογές και υπηρεσίες, να συνεχίσουν να σε παρακολουθούν ακόμη και αν απενεργοποιήσεις το location tracking.

Τα κινητά που εκπέμπουν τη μεγαλύτερη και τη μικρότερη ακτινοβολία

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.