Είναι μια σκληρή αλήθεια, το γεγονός ότι η διάρκεια της μπαταρίας σε smartphone συσκευές είναι κακή. Ακόμη και με τις μεγάλες μπαταρίες και τα εξωτερικά battery packs με τα οποία ασχολούμαστε συνέχεια, τα περισσότερα σύγχρονα smartphones δεν μπορούν να βγάλουν τη μέρα, την ίδια στιγμή που οι καλύτερες συσκευές φθάνουν τις δυο ημέρες. Αλλά παλαιότερα, δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Παλαιότερα, τα τηλέφωνα είχαν εξαιρετική διάρκεια μπαταρία, προσφέροντας αυτονομία πολλών ημερών, χωρίς να είναι απαραίτητη η φόρτισή τους κάθε βράδυ. Και ναι, τα τηλέφωνά μας έχουν γίνει πιο ισχυρά από ένα ας πούμε Nokia 3310, αλλά γιατί και οι μπαταρίες όμως δεν έχουν βελτιωθεί;

Σύμφωνα με τον  Venkat Srinivasan, διευθυντή του Argonne Collaborative Center for Energy Storage Science και ειδικού στη τεχνολογία των μπαταριών, ο πυρήνας του προβλήματος είναι απλός. Τα smartphones γίνονται όλο και καλύτερα και απαιτούν περισσότερη ενέργεια σε πιο γρήγορο ρυθμό από τις προόδους στις μπαταρίες. Και δεν είναι το γεγονός, ότι δεν έχουν γίνει βελτιώσεις και πρόοδοι. Έχουμε μπορέσει να αυξήσουμε την πυκνότητα της ενέργειας όλα τα προηγούμενα χρόνια στη μπαταρία, με τη συρρίκνωση των εσωτερικών εξαρτημάτων. Αλλά σύμφωνα με τον Srinivasan, πέντε χρόνια πριν έγινε ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσαμε να αφαιρέσουμε άλλα πράγματα από τις μπαταρίες, υπήρξαν αναφλέξεις (Galaxy Note 7). Φθάσαμε σε ένα επίπεδο, όπου οι νέες βελτιώσεις στην πυκνότητα θα έρθουν από την αλλαγή των υλικών των μπαταριών και τα νέα υλικά αναπτύσσονται και εφευρίσκονται με πιο αργούς ρυθμούς από τις προόδους στη τεχνολογία των smartphones.

Σήμερα, η τεχνολογία των μπαταριών βασίζεται στο υλικό που ονομάζεται lithium cobalt, μια τεχνολογία μπαταρίας που χρησιμοποιούμε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και πλέον φθάνουμε σε ένα όριο στο κατά πόση ενέργεια μπορούμε να βγάλουμε από αυτές. Υπάρχει ελπίδα πάντως για το μέλλον. Οι ερευνητές ήδη προσπαθούν να ανακαλύψουν και ερευνούν νέες τεχνολογίες μπαταρίας, όπως solid state μπαταρίες, που μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο σε άλλα υλικά, τα οποία θα προσφέρουν περισσότερη ενέργεια για τις μελλοντικές συσκευές. Υπάρχει όμως μια παγίδα. Μέχρι τη στιγμή που αυτές οι νέες μπαταρίες καταφθάσουν, τα τηλέφωνά μας ίσως προοδεύσουν ακόμη περισσότερο τεχνολογικά, που μπορεί να μας αφήσει με το ίδιο πρόβλημα, τη μια ημέρα διάρκεια μπαταρίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.