Μια νέα έρευνα αποδεικνύει μια εξαιρετικά ανησυχητική σύνδεση μεταξύ των μικροπλαστικών και του εμφιαλουμένου νερού. Τα εν λόγω μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια, μεγέθους μικρότερου των 5 χιλιοστών, συναντιώνται κυριοελεκτικά στα πάντα, από τα τρόφιμα και το νερό μέχρι τον αέρα που αναπνέουμε.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Communications Biology αναδεικνύει πώς τα μικροπλαστικά, ιδίως αυτά που βρίσκονται στο εμφιαλωμένο νερό, βλάπτουν τα ανθρώπινα όργανα, ιδίως τα νεφρά.

Το Benzo[a]pyrene (BaP) είναι μια άκρως τοξική ουσία που ταξιδεύει με τα εν λόγω σωματίδια εντός του οργανισμού μας και απορροφάται κυρίως μέσω του πεπτικού συστήματος. Η έκθεση αυτή σε τέτοιες ουσίες οδηγεί σε συστηματική φλεγμονή και προκαλεί βλάβες σε όργανα όπως τα νεφρά, επιβεβαιώνοντας ότι τα σωματίδια αυτά ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Όπως καταλήγει η έρευνα, τα  μικροπλαστικά που προσλαμβάνονται, διαταράσσουν τον εντερικό φραγμό, επιτρέποντας σε επιβλαβείς ουσίες, συμπεριλαμβανομένων μεταβολιτών όπως το αραχιδονικό οξύ, να διαρρεύσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Στη συνέχεια ταξιδεύουν στα νευρά προκαλώντας τον θάνατο των κυττάρων.

Αξίζει να σημειώσουμε πάντως τις αντιρρήσεις της Διεθνούς Ένωσης Εμφιαλωμένου Νερού, η οποία αμφισβητεί ορισμένες πτυχές της μελέτης, τονίζοντας ότι τα μπουκάλια του εμφιαλωμένου νερού παρασκευάζεται από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) και όχι από πολυστυρένιο,

Πηγή: Activation of gut metabolite ACSL4/LPCAT3 by microplastics in drinking water mediates ferroptosis via gut–kidney axis

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και δεν μου λέτε ρε παίδες, καλύτερο δηλαδή είναι το νερό βρύσης που έρχεται από τις υπόγειες σωληνώσεις και έχει τόσα ακατάλληλα μικροστοιχεια για τον οργανισμό;; Δηλαδή κάπου έλεος με τις έρευνες!! Γάλα όχι ζωικό αλλά από αμύγδαλο καρύδα ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο! Δηλαδή κάπου έλεος!!

    • Δεν υπαρχει βενζοπυρενιο στο υλικο των πλαστικων μπουκαλιων εμφιαλωμενου νερου. Ενδεχομενως να περιεχεται σε εξαιρετικα χαμηλη περιεκτικοτητα στο υλικο ως σταθεροποιητης του πλαστικου ΡΕΤ, αλλα αυτο ειναι λιποφιλο και δεν μεταναστευει στο νερο. Δεν ξερω τι σοι ερευνα ειναι αυτη που αναφερθηκε, πιθανως ασχετη, αλλα το αρθρο καταληγει σε μπουρδολογια.

  2. Τα εν λόγω μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια, μεγέθους μικρότερου (των 5 χιλιοστών) συναντιώνται κυριοελεκτικά….. Ίσως να εννοείτε μικρότερα των 5 μικροχιλιοστών!

  3. Και όταν ζούμε σε νησί όπου δεν είναι πόσιμο το νερο της βρύσης ούτε με φίλτρο? Ωραία μας τα λέτε… η λύση λοιπόν ποια είναι???

  4. Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς ότι οι αποκαλούμενες βιοδιασπώμενες σακούλες δεν είναι λύση αλλά μία περιβαλλοντική παγίδα; Ο νέος τύπος πλαστικού που προστίθεται στο πολυαιθυλένιο απλώς επιταχύνει τη διάσπαση σε μικροσωματίδια — ακόμη πιο επικίνδυνα. Μπαίνουν στο έδαφος, στο νερό και στο ανθρώπινο σώμα. Μην μου λέτε θεωρίες — εργάζομαι πάνω από 30 χρόνια σε τέτοιο εργοστάσιο και ξέρω ακριβώς τι γίνεται.
    Τι μπορούμε να κάνουμε ως ανθρωπότητα; Πρώτα απ’ όλα να σταματήσουμε να πιστεύουμε τα “πράσινα” παραμύθια. Να διακόψουμε άμεσα την παραγωγή των λεγόμενων βιοδιασπώμενων υλικών και να επικεντρωθούμε στην ανακύκλωση του υπάρχοντος πλαστικού. Μόνο έτσι θα μειώσουμε τη ζημιά — μέχρι να βρούμε ένα πραγματικά ασφαλές, οικολογικό και οικονομικά βιώσιμο υλικό.

  5. Όλο συζητήσεις για οικολογία λέμε τα σωστά μόνο θεωρία και λύσεις βρίσκουμε, Αλλά στη πράξη δεν σταματάει πάει σερί κέρδος και μόλυνση του περιβάλλοντος στη Πραγματικότητα, και μπαρουφες Πράσινα, απλά λόγια λέμε δεν ισχύει το σωστό στη Πράξη δυστυχώς αυτή είναι η ανθρωπότητα το έχουν το αίμα μας το το κέρδος με υπερβολικό τρόπο όσο πιο πολλά λεφτά.

  6. Συγνώμη αλλά όταν κάποιος κάνει πχ μεταμόσχευση μυελού του λένε να πίνει μόνο εμφιαλωμένο! Πλάκα κάνετε; Ποιος δουλεύει ποιόν τελικά;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.