Οι μπαταρίες πυριτίου-άνθρακα έχουν καταστήσει δυνατή την κυκλοφορία πρόσφατων smartphone με τεράστιες μπαταρίες, αλλά η τεχνολογία αυτή δεν έχει βρει ακόμη εφαρμογή στα περισσότερα smartphone.
Πιο συγκεκριμένα το βασικό πλεονέκτημα των μπαταριών πυριτίου-άνθρακα έγκειται στην ενεργειακή πυκνότητα. Η αναβαθμισμένη αυτή τεχνολογία μπαταριών μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερη ισχύ στο ίδιο μέγεθος με τις υπάρχουσες μπαταρίες ιόντων λιθίου. Τα foldable τηλέφωνα είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Το προφανές ερώτημα είναι γιατί αυτές οι μπαταρίες δεν είναι στάνταρ σε όλες τις κατηγορίες συσκευών κινητής. Όπως φαίνεται υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό.
Ο πρώτος λόγος είναι κανονιστικά ζητήματα καθώς στις ΗΠΑ οποιαδήποτε συσκευή με μπαταρία μεγαλύτερη από 20Wh πρέπει να χαρακτηρίζεται ως «επικίνδυνο εμπόρευμα» κατά την αποστολή και τη μεταφορά. Ο υπολογισμός αυτός που αναλύεται από τον Ice Universe δείχνει ότι οι υπάρχουσες μπαταρίες ήδη πλησιάζουν αρκετά σε αυτό το όριο. Παρ όλα αυτά η πολιτική αυτή ισχύει μόνο για μεμονωμένες μπαταρίες, όχι για τη συνολική χωρητικότητα μιας συσκευής. Εφόσον κάθε μπαταρία εμπίπτει σε αυτό το όριο των 20Wh και η συνολική χωρητικότητα είναι κάτω από 100Wh, εμπίπτει στην εξαίρεση για «μικρότερες μπαταρίες». Γι αυτό εμπίπτει και το OnePlus 13 με την μπαταρία των 6.000 mAh, καθώς παρακάμπτει τους κανονισμούς χωρίζοντας την μπαταρία του σε δύο στοιχεία.
Απλοί τρόποι για να διορθωθεί η εξάντληση της μπαταρίας στο Android μετά από ενημέρωση
Υπάρχει όμως και ένας σημαντικότερος λόγος για τον οποίο δεν βλέπουμε μαζική υιοθέτηση του πυριτίου-άνθρακα. Αυτός έγκειται στην επέκταση των μπαταριών καθώς και στη συνολική διάρκεια ζωής τους. Σύμφωνα με μηχανικό μπαταριών υποστηρίζεται ότι οι μπαταρίες πυριτίου-άνθρακα γερνούν πιο γρήγορα από τις παραδοσιακές μπαταρίες, χάνοντας μεγαλύτερη χωρητικότητα κατά τα πρώτα 2-3 χρόνια σε σύγκριση με την ευρύτερα διαθέσιμη τεχνολογία μπαταριών. Όπως και να έχει αυτή η τεχνολογία μπαταρίας συνεχίζει να αναπτύσσεται και αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη όμως, οι μπαταρίες άνθρακα πυριτίου, πιστοποιούνται για αντοχή πάνω από 1500 κύκλων φόρτισης, που είναι σαφώς μεγαλύτερη από τους 500-800 κύκλους στις παραδοσιακές μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Really cool tech, but it makes sense why it’s not everywhere yet. Hoping the lifespan issue gets sorted soon.