Όταν η Intel προέβη στην επίσημη ανακοίνωση του Core i9 9900k, ανέβασε το επίπεδο των επιδόσεων ακόμη υψηλότερα και τον συνόδευσε με μια ανάλογη τιμή. Μια από τις ερωτήσεις που προέκυψαν όταν ο επεξεργαστής αυτός παρουσιάστηκε, ήταν γιατί η Intel αποκαλούσε τον Core i9 9900k σαν ένα 95W TDP CPU, όταν στη πράξη κατανάλωνε πολύ περισσότερη ενέργεια. Η κατανάλωση ενέργειας του CPU έφθανε τα 160-180W, παραπάνω από τα 95W που η Intel τον ορίζει.

Το Anandtech έγραψε πρόσφατα ένα εξαιρετικό άρθρο ως προς το πως το Intel CPU TDP υπολογίζεται στις μέρες και σας προτείνουμε αν τα αγγλικά σας είναι καλά να το διαβάσετε. Το TDP στην πιο στενή του σημασία, αναφέρεται στην ικανότητα της λύσης ψύξης του CPU να προβαίνει στην ψύξη του επεξεργαστή. Ένα CPU με 65W TDP απαιτεί μια ψύκτρα η οποία να μπορεί να χειριστεί έναν 65W TDP επεξεργαστή. Ένα CPU με 95W TDP απαιτεί ψύκτρα 95W κ.ο.κ.  Αλλά τα TDPs των Intel επεξεργαστών, υπολογίζονται πάντα στη βασική συχνότητα και όχι στο turbo frequency. Στη πράξη, ένα cooler 95W μπορεί να αντιμετωπίζει τον 9900k στη stock συχνότητα. Όταν ξεκινά το Turbo Mode, όλα αλλάζουν.

Αυτό έχει αποτελέσει πρόβλημα σήμερα όταν στο παρελθόν δεν ήταν, επειδή τα CPUs έχουν περισσότερες πιθανότητες να φθάσουν στα TDP limits που η Intel ορίζει. Παλαιότερα, δεν ήταν ασυνήθιστο για ένα quad core CPU να κυμαίνεται χαμηλότερα από το καθορισμένο TDP του. Σήμερα όμως, με τους πολύ περισσότερους πυρήνες όλα αλλάζουν. Ένας επεξεργαστής με 95W TDP μπορεί να φθάσει τα 150W-180W υπό full load εξαιτίας των πολύ περισσότερων πυρήνων και των υψηλότερων συχνοτήτων. Το TDP ποτέ δεν σκόπευε να λειτουργήσει ως μέτρο της πόσης ενέργειας ένα CPU χρησιμοποιεί και η Intel πάντα ήταν ξεκάθαρη σε αυτό το σημείο, αλλά πλέον είναι λιγότερο ακριβές σε σχέση με πριν.

Η Intel καθορίζει δυο ξεχωριστά power levels (PL1, PL2) και ένα χρονικό όριο, το tau. Το PL1 είναι τυπικά ανάλογο με το TDP – είναι η μακροπρόθεσμη κατανάλωση ενέργειας που αναμένεται. Το PL2 αναφέρεται στη μέγιστη κατανάλωση ενέργειας του CPU βραχυπρόθεσμα, και τέλος το tau αναφέρεται στο χρόνο που το CPU επιτρέπεται να τρέχει σε αυτά τα αυξημένα επίπεδα κατανάλωσης. Αλλά οι εταιρείες που κατασκευάζουν τις μητρικές, επιτρέπεται να τροποποιήσουν τα settings για να ελέγχουν πως αυτά τα features υλοποιούνται, κάτι που μπορεί να αλλάξει άρδην την συμπεριφορά του CPU. Για παράδειγμα, μπορεί να βάλουν το CPU στην κατάσταση PL2 και να τρέχει συνεχώς στη μέγιστη συχνότητα. Μπορεί να βελτιώνονται τα αποτελέσματα των benchmarks, αλλά δεν είναι όλα τα CPU σταθερά σε αυτό το configuration. Το Anandtech καλεί την Intel να αναφέρει από εδώ και στο εξής δυο τιμές, το TDP (peak) που αντιπροσωπεύει το PL2 και το TDP που αναφέρεται στο PL1.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.